29 juli 2011

Sommartider (hej, hej) - #5

Foto: Henrik Lied, NRK

Det har bara gått en vecka sedan förra inlägget, men det känns som en evighet. En galen människas idéer och handlingar förändrade på ett par timmar den verklighet vi lever i. Låt oss hoppas att det blir en förändring till det bättre, i rak motsats till gärningsmannens intentioner. Det känns som att detta vore det bästa straff (eller värsta, beroende på perspektivet) vi någonsin skulle kunna ge Anders Behring Breivik och hans tankegods, och det bästa vi kan göra för de som drabbats, direkt och indirekt.

Det finns en tid för allt - vilket Morrisey tyvärr verkar ha missat. Och (självfallet) handlade matönskemålet om "något i stil med vegetarisk kost"...

Sommarturnéupdate: Djurens Rätt deltar stolt i Stockholm Pride, och närmsta dagarna deltar vi även i Helsingborgsfestivalen (läs: tre djurvänliga tips och om festivalkäk) samt på Piteå Dansar och Ler.

SAS kan förbjudas att transportera djur, striktare djurskyddsregler i Bulgarien och ett stopp för djurcirkusar i Peru - positiva nyheter.

Två nya filmer som avslöjar vad vi utsätter djur för: om djurtransporter från Turkiet och mjölkproduktion i Storbritannien.

Två debattartiklar av intresse: Hans Ryttman och Christina Lindberg skriver i Aftonbladet att jägarna orsakar onödigt lidande (jag håller med) och att jakt är Sveriges största djurskyddsproblem (nja…). I Expressen vill Clara Sandelid att köttnationalismen ska ifrågasättas (mycket bra!).

Avslutningsvis: http://www.missmjau.se/ är en ideell förening som skapar och säljer smycken, och vars intäkter går till att hjälpa hemlösa katter (och som dessutom drivs en av före detta kollega till undertecknad). Stöd dem gärna.

23 juli 2011

Vi är med er

Djurens Rätt är idag tacksamma för ingen av våra vänner i NOAH - for animal rights kom till skada när chockvågen​ från bombattent​atet i Oslo träffade deras kontorshus​ igår. Våra tankar går till AUF, som bl.a. påverkat regeringsp​artiet i Norge att säga nej till pälsdjursu​ppfödning.​ Djurens Rätt hoppas på de goda krafterna i Norge. Fortsätt arbetet med att göra världen till en bättre plats för människor och andra djur. Vi är med er.

22 juli 2011

Sommartider (hej, hej) - #4

Fortsatt semester - och fortsatt Sommartider (hej, hej).



Även om min hjärna går på halvfart så gör (tack och lov) inte allas hjärnor det. Det har till och med dykt upp en intressant strategidebatt om djurrättsrörelsens framtid så här under brinnande semester. Filosofen Peter Singer har publicerat en debattartikel - Moral Progress and Animal Welfare (som publicerades i svensk översättning i Sydsvenskan, var inte det lite otippat?), Per-Anders Svärd har skrivit blogginlägget Ska vi ge upp redan innan vi börjat? (som gör ett avstamp i denna presentation av James LaVeck, en av personerna bakom Peacable Kingdom) och även Vegan Outreach har varit inne på vår rörelses strategier.

Nu tänker ni säkert hur intressant det vore om jag kunde sammanfatta de tre inläggen ovan? Sorry, jag har semester. Min hjärna går på tomgång.

Skrev förra vecka om bristen på variation när det gäller vego- och djurrättsbloggar, och nämnde några nya trevliga bloggar. Och när man talar om trollen: www.djurratt-hbg.blogspot.com, en blogg skriven av Camilla och Susanna. Och för oss som drack Tofulines osötade sojamjölk en gång i tiden (och trodde att vi skulle dö på kuppen) så måste man ju säga att det är tämligen fantastiskt att det här får omdömet "Det klassiska. Inget revolutionerande."

Filmen ovan är en ny reklamfilm från BUAV. Jättebra (såklart), men känns det inte som att detta upplägg har gjorts? Svartvit film eller svartvita bilder kompletterat med rött blod?

Och apropå nytt: http://www.vegosaur.se  

Bra skrivit om kött i Supermiljöbloggen. Tror dock att detta är mitt favoritblogginlägg från sommaren 2011 så här långt.

Positiva nyheter från Storbritannien, som planerar att förbjuda djurförsök för hushållsprodukter. Positivt, men tyvärr rör detta endast en försvinnande liten del av de 3,7 miljoner djur som dödas i djurförsök i Storbritanninen varje år.

Det råder en oro i Europa över olagliga djurrättsaktiviteter.

Sommarturnéupdate: fin intervju och bild med Sofia Ulriksson från Hultsfredsfestivalen i P4 Kalmar (där Morrisey lirade den vegetariska popens nationalsång - som fick oss att jubla).

Fint skrivet av 13-åriga Rut Höglind i BLT, och fint att vi kunde inspirera.

Nervgift i vegomat - huvva! Trodde det skulle bli lite mer skräckrubriker än vad det blev.

Djurskyddet Sverige kommenterar transporten av kycklingar där 10 000 av dem dog av värmeslag, och menar att taggtråd är som krigsmaterial. Djurskyddet Sverige vill se ett totalförbud mot taggtråd före år 2015.

Vi skrev från Almedalen om Kalmars nya djurskyddspoliser - och här är en artikel i Barometern. Och djurpolisen i Stockholm utökar.

Maten i den offentliga upphandlingen var ett tema på flera seminarier i Almedalen, och företaget Servera får kritik i ett debattinlägg i UNT. (Lite intressant att U&W [you&we] är med i det sammanhanget...)

Är det sekteristiskt att bli irriterad över att Sommarlov i SVT visar program om att fiska, och att jag vill springa fram och hålla handen över mina barns ögon? Men att det känns helt ok att han ser Transformers 2? Antagligen. 

Ernst Brunner är fortfarande en överskattad författare. 

Hörs om en vecka!

15 juli 2011

Sommartider (hej, hej) - #3

Jag tänkte försöka ha lite semester i sommar, och som en följd av detta kommer även bloggen ta semester. Nästan i alla fall. Istället för de vanliga uppdateringarna blir det mer kortfattat om små saker jag springer på, hör talas om eller läser - kort och gott återupplivar vi succén (typ) från förra året: Sommartider (hej hej).



Jag har ofta klagat på att bloggvärlden i vår bransch är rätt tråkig (i alla fall har jag klagat tyst för mig själv). Den består till stora delar av en miljard veganbloggar med mer eller mindre upphetsande recept. Inget fel på det, men variation förnöjer. Och jag tycker dessa nykomling känns fantastiskt roliga: http://www.countinganimals.com/ - en blogg för dig som gillar djur och siffror. Och http://www.wtfveganfood.com/ - Kristin Lajeuns fantastiska projekt att äta sig igenom alla veganska restauranger i USA (projektet finns även på Facebook).

Läste att Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund (vilket säkert heter något mer slagkraftigt på finska) i ett pressmeddelande konstaterar att "Rävar dog som följd av aktivistintrång". Vilket känns som en lite märklig anklagelse från en industri som försörjer sig på att - döda rävar.

Driftigt att Djurens Rätt Helsingborg utfäst en belöning på 10 000 kr till den som kan hjälpa till att lösa fallen med kon som dödades genom att skjutas med två pilar i magen, och att man även inkluderat tips som rör den dödade kalven i samma belöning. Det går förvisso att tycka det är lite paradoxalt att visst dödande leder till stora reaktioner, medan det dagliga dödandet fortgår i bakgrunden, dag efter dag. Å andra sidan vore det ju märkligt om man inte reagerade - lite som att inte se trädet för att skogen är i vägen.

Läste i förbifarten att allt fler beläggs med djurförbud och att regeringen vill se över problemet med sommarkatter. Det första är lite intressant, och var något som diskuterades under ett seminarium jag var på i Almadalen. Stockholmspolisens satsning på djurskyddspoliser har resulterat i en stor ökning av antalet anmälningar inom detta område. Frågan är om det beror på mer och fler grymheter mot djur idag, eller är det medvetenheten om det hela som ökat?

Det har pratats köttfri mat i radio - i P4 Skaraborg och i P1 Morgon.

10 000 djur dödas varje dag i djurförsök på den stora ön till väster om oss. 10 000. Om dagen.

Vår överkonsumtion av kött är ohållbar, skriver två debattörer på Newsmill. För att inte tala om var köttkonsumtionen är för de djur som blir till mat. (Ohållbart, säger grisen.)

Råkade läsa senaste numret av Se & Hör, och läste en artikel om Alicia Silverstone och hennes veganunge. Och hon är inte den enda veganmamman i hetluften.

Allt för nu - måste iväg och försöka rädda en hink med sniglar som gårdens barn samlat ihop efter dagens regn.

PS. Ernst Brunner - en väldigt överskattad författare. Apropå ingenting.

10 juli 2011

Det politiska läget för Sveriges minkar

I april i år röstade riksdagen om förbättrade villkor för minkarna på Sveriges pälsfarmer. I omröstningen röstade Sverigedemokraterna mot dessa förbättrade villkor. Men i en debattartikel på SVT Debatt menar nu partiets ungdomsförbund att det var fel av Sverigedemokraterna att försvara minkfarmerna i omröstningen i april.

Då, för tre månader sedan, vann "nej-sidan" med 177 röster mot 132. Så även om Sverigedemokraternas 20 ledamöter hade röstat för förbättrade villkor hade detta inte förändrat resultatet: 157 mot 152.

Så det krävs mer än att Sverigedemokraterna ändrar inställning för att ge oss ett annat politiskt läge för Sveriges minkar. Och detta något heter Socialdemokraterna.

Framgångsrikt och kostnadseffektivt djurrättsarbete i Almedalen


Framgångsrikt och kostnadseffektivt, är förbundsordförande Camilla Björkboms snabbanalys av veckan som gått. Djur som brottsoffer och länken mellan våld mot djur och våld i nära relationer, minkfarmningens framtid samt inspiration från några kommuner som har satsat på vegetarisk mat är seminarierna som Djurens Rätt varit delaktiga i.

Det har talats om miljonrullning på Almedalsveckan och att myndigheter och organisationer slösar genom sitt deltagande. Vad gäller Djurens Rätt vill dock förbundsordförande Camilla Björkbom dementera att det handlar om stora kostnader:

- Resorna har varit den största utgiften eftersom vi haft den stora turen att få låna ett hus i Visby där vi också har lagat all mat själva. Teamet har bestått av såväl lokalt aktiva medlemmar, anställda och förbundsstyrelseledamöter varav flera använt sina lediga dagar och semester till att delta. Djurens Rätts deltagande, inklusive arrangörskostnader för seminarierna, har totalt kostat 16 000 kronor. Det är viktigt för Djurens Rätt att vara i Almedalen eftersom vi här får chansen att knyta nya kontakter och hitta samarbeten som vi kommer att ha nytta av resten av året.

Alla blogginlägg från Almedalsveckan hittar du här, på www.djurensratt.se läser du mer om alla våra seminarier och på Flickr hittar du bilderna. Tack för i år från Visby!

9 juli 2011

Seminarier i Almedalen om djurskydd inom offentlig upphandling

Tisdagen den 5 juli under Almedalsveckan arrangerade vi ett seminarium om vegetarisk mat i offentlig verksamhet. Men det fanns även ytterligare seminarier på temat upphandling på programmet.

"Djuren - förlorare i upphandlingen?" arrangerades av Djurskyddet Sverige och Vi Konsumenter, även det den 5 juli. Miljöstyrningsrådet redogjorde under seminariet för sina djurskyddskriterier, som bland annat innefattar max 8 timmars transporttid till slakt, bedövning före slakt samt att antibiotika endast får ges till sjuka djur, ej i förebyggande syfte. Det i media (och i Almedalen) omtalade Sigtunamålet togs upp (igen). Monica Sihlén, från ovan nämnda Miljöstyrningsrådet, och Mathias Sylwan, jurist på Sveriges Kommuner och Landsting var eniga om att Förvaltningsdomstolen begick ett misstag när de vände sig till Konkurrensverket med sin fällande dom, istället för att konsultera EU-domstolen. Båda menade att det gjorts en övertolkning av reglerna i LOU, Lagen om offentlig upphandling.

Miljöstyrningsrådet arrangerade därtill ett seminarium med den spännande titeln "Mesta möjliga djurskydd på skoltallriken". Innehållet var snarlikt seminariet ovan, men panelen bestod denna gång av representanter från några av riksdagspartierna (S, M, MP och C). De var alla rörande överens om att djurskyddskrav borde kunna ställas inom ramen för den offentliga upphandlingen, men hade lite olika infallsvinklar.

Några inlägg värda att nämna var Sten Berghedens (M) upprepade av den gamla ramsan om att Sverige har världens bästa djurskydd (alla som läst vår rapport i ämnet vet att det råder delade meningar om det) och Sara Karlssons (S) inpass om att vegetarisk mat också är en möjlighet. Anders Wijkman, som leder en utredning i frågan, var där och passade på att göra ett kort inlägg. Han pekade bland annat på vikten av uppföljning efter upphandling. Utan ordentlig uppföljning är risken stor att grossisterna bluffar, och att konkurrenterna (som vet att den vinnande parten inte lever upp till kraven) överklagar.

Märkligt nog sades knappt ett ord under dessa seminarier om det faktum att en så stor del av marknaden för offentligt upphandlade varor ligger hos två mycket stora grossister, som har väldigt stort inflytande över utfallet i upphandlingsprocesser.

Cecilia Mille, enhetschef och internationellt ansvarig på Djurens Rätt

Minkaela - "Dagens bild" i Expressens tidning i Almedalen

8 juli 2011

Jag och Almedalens presscenter under Socialdemokraternas dag i Almedalen

Förlåt ni som väntar på en utförlig rapport från fredagen den 8 juli i Almedalen och Visby. Och förlåt Socialdemokraterna. För det blir inte mycket till rapport från idag. Från tidig förmiddag till sen eftermiddag har jag istället bekantat mig med Almedalsveckans presscenter – som jag  för övrigt kan meddela är väldigt svalt, väldigt tyst och väldigt fullt med väldigt koncentrerade människor. Trevligt nog blev jag dock bordsgranne med en gammal kollega på Djurens Rätt, som numera frilansar åt Amnesty Press.


Nå, hursomhelst - har skrivit det jag behöver skriva, skickat filmfiler till en av de organisationer vi samarbetat med under Almedalsveckan och gjort klart en liten film som ställer frågan om djur kan vara brottsoffer. Under Tryggare Sveriges politikerutfrågningar så ställde de nämligen denna fråga till en politiker från Moderaterna och till en politiker från Vänsterpartiet. Detta är deras svar:



Men roligare än så här har det inte. Sorry.. Men jag mötte i alla fall en fokuserad Håkan Juholt på förmiddagspromenad, omgiven av tre livvakter.  Så lite S-feeling blev det. Kl. 19 ändrar han den scen som ligger kanske 300 meter från där jag sitter nu. Om han säger något av intresse för denna blogg som lovar jag att återkomma senare.

I övrigt börjar Almedalsveckan kännas som en avslagen efterfest, och nästan alla man möter ser ungefär lika trötta ut. Och med det detta önskar jag dig en skön fredagskväll!

7 juli 2011

Känslor, minkar och en eventuell köttskatt på Centerpartiets dag i Almedalen

Sarah Säll
06.00 ringde klockan, och ett tag senare var vi på väg till Högskolan i Gotland, sal D20, där vårt frukostseminarium om minkar och pälsfarmer arrangerades. Djurens Rätts Lena Lindström och Björn Dahlén från Jordbruksverket höll varsin presentation, och efteråt hölls en diskussion där även Helena Leander från Miljöpartiet och Åsa Coenraad från Moderaterna ingick. Intressant och lärorikt, och bra att ordföranden för Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund fanns på plats. Seminariet finns att se på vår webb www.djurensratt.se, så jag ska inte skriva så mycket mer om detta.

Minkaela och Sara Karlsson
Vid tio var det dags för nästa seminarium, denna gång arrangerat av Djurskyddet Sverige allena, seminariet om minkar var ett samarrangemang mellan oss och dem, och temat var slakt utan bedövning. Lotta Berg från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, redogjorde för vad slakt är, och vad slakt utan bedövning är. Efter detta arrangerades en diskussion är ovan Björn Dahlén var med, denna gång med Lotta Berg och Sara Karlsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och Lotta Berg från SLU. Även detta seminarium webbsändes, och det går att se på www.djurskyddet.se, så jag ska inte skriva så mycket mer om detta.

Men vi kan ta med oss två citat på vägen, från ovan nämnda seminarier:
"Det finns inget djurskyddsproblem med att äta gris".
Lotta Berg, SLU

Det finns inga djurskyddsproblem på våra pälsfarmer".
Peter Jeppsson, SPR
Därefter var det gemensam lunch, innan det var dags av de flesta av Djurens Rätts representanter på Gotland att bege sig tillbaka till fastlandet. Kvar var endast två – och vi gick och lyssnade till seminariet "Ekonomiska styrmedel för en minskad köttkonsumtion". Sarah Säll, doktorand i miljöekonomi på SLU, presenterade sin forskning och därefter hölls även här en diskussion där politiker ingick – med representanter från Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberala Ungdomsförbundet på plats.

Jens Holm (V), Helena Lindahl (C), Carl Nettelblad (LUF) och Helena Leander (MP)
Det diskuterades en köttskatt (vilket ungefär hälften av paneldeltagarna tyckte var en bra idé), en konsumtionsskatt före en produktionsskatt, en differentierad moms och det utsatta svenska jordbruket. Jag sprang dock iväg innan debatten var slut (för att hinna kika in på ett seminarium om miljöengagemanget behövs i politiken).

Men det var alltså Centerpartiets dag i Almedalen idag, och det var kanske inte lika mycket folk som lyssnade till Maud Olofsson som det varit under tidigare tal, men det har garanterat inte varit en lika entusiastiskt publik tidigare, och det har garanterat inte hållts ett lika känslomässigt tal tidigare under veckan. Vi får se vad Håkan Juholt kan prestera under morgondagen. Det märks för övrigt att Almedalsveckan börjar närma sig sitt slut, på Donners torg har en del av tältet redan försvunnit.

Vi träffar Åsa Coenraads, riksdagspolitiker för Moderaterna

6 juli 2011

Dagen som inte blev på Folkpartiets dag i Almedalen


Vissa dagar blir bara inte. Idag var en sådan dag. Som började med att intervjun med Åsa Romson (som vi lade ut tidigare idag) tog mycket längre tid att ladda upp än vad jag räknat med – vilket beror på att uppkopplingen här i Visby under Almedalsveckan är allt annat är pålitligt. Det är väl för många som vill göra för mycket på samma gång.

Detta ledde till att jag blev lite sen till det LRF-seminarium som ställde frågan om vi behöver svensk djurproduktion. Men det gjorde inte så mycket att jag var sen – för jag hittade aldrig dit. Appen jag använder för att guida mig rätt här under Almedalsveckan visade en grön pil på ett ställe - men seminariet var, visade det sig senare, på ett helt annat. Min kollega Lena använde en analog karta, och då gick det mycket bättre - läs hennes rapport från seminariet här.


En liten paus senare, då Minkaela och Djurens Rätts sommarturnéteam gjorde nya stordåd på Visbys gator, var det dags för Naturskyddsföreningens seminarium "Bina – matens slavar". En spännande titel. Men så spännande blev det inte. Dels beroende att det mest handlade om biodling, men också på att seminariet var uppskjutet med 30 minuter – och då var vi tvungna att gå för att hinna till visningen av filmen "Vårt grisiga hav".

Naturligtvis hittade vi inte till platsen för filmen, utan fick irra runt ett tag innan vi hittade dit (många är verkligen otroligt dåliga på att sätta upp skyltar eller lappar inför sina arrangemang – i skarp kontrast till de stora och rika som använder hela husväggar till att göra reklam för sig själva).

Jag hade missat att se filmen när den gick på SVT, så det var intressant att se den nu. Folke Rydén inledde filmvisningen med att berätta om arbetet med filmen, och att man planerar en serie filmer om Östersjön. "Vårt grisiga hav" griper tag i dig och vrider åt, det gör riktigt ont att se vad vi ställer till det. Och det gör det bara mer obegripligt hur man kan fortsätta argumentera för köttätande som en del av lösningen på problemet.


Efter filmen var det dags för oss att prova Surfers, restaurangen vi hade blivit så varmt rekommenderade. Och det var väldigt gott, det vi åt. Men när vi kom dit visade sig att maten vi beställt en portion var av var tänkt att ingå i en portion av tre. Så vi var åtta personer som hade mat för lite mindre än tre – och dagens citat från Almedalen får bli "Det blir två tofutärningar per person!". Men vi tog med oss maten "hem", och kompletterade med lite rester. Och det var verkligen fantastiskt gott! Så Surfers i Visby måste rekommenderas, bara man ser till att beställa tillräckligt.

Och nu har videokameran gått sönder. Det är en sådan dag. Det var också en dag då EU röstade igenom en ny lag om hur konsumenter ska få information om vad maten de äter kommer från. Men om jag öppnar fönstret kan jag höra Jan Björklund roastas på hotellbalkongen vi hör från där vi bor. Det låter roligt.

Seminarium – ”Mer kött på benen - mindre på tallriken”


Martin Engström och David Stenholtz gick dit och lyssnade. Det här var en föreläsning som anordnats av kampanjen Köttfri Måndag. Föreläste gjorde Sarah Säll som är forskare i miljöekonomi vid SLU.

Först fick vi en introduktion till köttkonsumtionens miljökonsekveser av bl.a. Aino Ralandoni från kampanjen Köttfri Måndag. Sedan föreläste Sarah om hur vi kan minska köttkonsumtionen med hjälp av ekonomiska styrmedel.

Bl. a. fick vi höra att alla 16 av riksdagen uppsatta miljömål berörs av animalieindustrin utom två; målet om bebyggelse och om strålsäkerhet. Ett annat kul fakta som kom fram var att av våra två miljoner kor används endast 0,5 miljoner för naturbete. Vi inom djurrättsrörelsen får ju ofta frågan hur det skulle gå med våra öppna landskap om vi åt mindre kött.

Sarah hade gjort en mängd uträkningar som utmynnade i siffror på hur mycket skatt som skulle behövas för att minska köttkonsumtionen så pass att CO2-utsläppen minskade med 40%. Det var t ex mellan 12 och 20 kr per kilo för kyckling och mellan 60 och 90 kr/kg för nötkött. På slutet sammanfattades läget med att en köttskatt behövs men att börja med skattesatser för att helt klimatkompensera köttet kan chocka ekonomi för hårt initialt.

Under den efterföljande debatten kunde vi konstatera att de flesta i rummet var mycket vänligt inställda till köttskatt.

Vi från Djurens Rätt gjorde ganska många inlägg där vi argumenterade för minskad köttkonsumtion även ur djuretiskt perspektiv samt hjälpte till att bemöta alla invändningar som fördes fram från andra i publiken.

David Stenholtz, förbundsstyrelseledamot i Djurens Rätt

PS. Även Scan gick och lyssnade på samma seminarium.

Seminariet "Den globala tallriksmodellen"

Cecilia Mille och David Stenholtz närvarade detta seminarium som anordnades av Dyrare mat nu!. Vi fick lyssna till en paneldiskussion om den framtida matproduktionen och hur vi inom ramen för denna ska kunna sörja för goda arbetsförhållanden, gott djurskydd och hushållande av jordens resurser. I panelen satt Helena Jonsson som är just tillträtt som ordförande för LRF, Björn Lindgren, ordförande i Grön Ungdom, även han ny på posten, samt Emma Rung, tf Generalsekreterare för Fairtrade och Johan Sundqvist, vik. förbundssekreterare för Förbundet Vi Unga. Maja Söderberg från Dyrare mat nu! satt med i Panelen men var även moderator för diskussionen. Frågor från publiken var välkomna och de duggade tätt.

Helena Jonsson pratade om vikten av mångfald i produktionen, en noga resurshållning med våra resurser, effektivisera och modernisera lantbruket för att på så vis minska klimatbelastningen. Hon uttryckte skepsis mot frihandel och var negativ mot köttskatt. Niklas Hill från Trinambai Consulting ställde en publikfråga varför LRF lobbar och gör reklam för ökad köttkonsumtion om de är måna om klimatet men Helena svarade då att de inte alls önskar ökad köttkonsumtion.

Emma Rung gav mycket input i frågan om arbetsförhållanden, framförallt i tredje världen.

Björn Lindgren, Johan Sundqvist och till viss del Maja Söderberg var de som lyfte köttets miljöbelastande effekter. Björn var starkt för införandet av köttskatt vilket även Johan verkade vara. Björn lyfte även frågan om rättvisa, att vi måste utrota svälten samt skapa sann glädje i vår mat. Johan var också insatt i frågan om arbetsförhållanden och frihandel och gav en del input i dessa områden då han även uttryckte kritik mot Världsbankens sätt att arbeta efter kolonialismens fall.

Vi gjorde ett inlägg i debatten då det hävdades betydelsen av att ha kvar lantbruksdjur för det öppna landskapets skull genom att peka på det lilla antal som skulle behövas om de tilläts leva sin fulla livslängd samt tilläts gå ute i större utsträckning. Vi fick då hummande medhåll.

David Stenholtz, förbundsstyrelseledamot i Djurens Rätt

På seminariet "Behövs svensk livsmedelsproduktion?"

LRF anordnade den 6 juli kl. 13 en paneldiskusison på temat ”Behövs svensk livsmedelsproduktion?”. Denna retoriska fråga besvarades förstås med ett ja av samtliga paneldeltagare, däribland landsbygdsminister Eskil Erlandsson och Miljöpartiets nya språkrör Åsa Romson.

Det var inte mycket som rörde djur i diskussionen. På frågan om det går att förena ekonomi och konkurrenskraft med höga krav på miljö och djurskydd så svarade Åsa Romson ja och LRF:s ordförande Helena Jonsson nej. Där fick hon medhåll av Eskil Erlandsson, som tog förbudet mot obedövad kastrering av smågrisar som ett exempel på en olycklig lagstiftning där djurskydd satts före konkurrenskraft. Ingen överraskning där, vi vet redan hur ministerns prioriteringsordning ser ut.

Om djuren fick lite plats så pratades det desto mer om ekologisk produktion. ICA:s VD Anders Svensson menade att konsumenter inte gör någon skillnad på ekologiskt och närproducerat, och att det är bra. Helena Jonsson, som själv har en KRAV-godkänd uppfödning av nötdjur, sa att ekologisk produktion bara är lönsam just för att den inte är lagstiftad utan frivillig. Lagstadgade krav behöver inte ICA eller kunderna betala extra för, det får de ändå. Där har hon förstås en poäng. Men samtidigt var hela panelen, och större delen av publiken, överens om att maten är alldeles för billig. Enligt Helena Jonsson från LRF lägger vi 13 % av vår disponibla inkomst på mat, trots att det är en av de allra viktigaste sakerna i livet. Anders Svensson från ICA kontrade med att många faktiskt inte har råd att betala mer. Men Åsa Romson från MP menade att vi måste betala för vad produktionen kostar, annars kan det dels bli brist på livsmedel och dels så förlorar de allra fattigaste i världen, som ofta är just bönder, sin inkomst.

Det intressantaste inlägget i debatten stod frilansande lantbruksjournalisten Ann-Helen Meyer von Bremen för. Hon sa att det behövs fler grävande journalister som granskar lantbruksföretag. Hon menade att de journalister som är specialiserade på lantbruksfrågor ofta är lite för mycket ”kompisar” med näringen för att kunna kritisera dem, och att de som inte är specialiserade å andra sidan är för oinsatta för att engagera sig. Jag tror hon har alldeles rätt.

Lena Lindström, etolog på Djurens Rätt

Djurens Rätt träffar Miljöpartiets nya språkrör Åsa Romson

Djur som brottsoffer tema på Vänsterpartiets dag under Almedalen

Tisdagen var alltså Vänsterpartiets dag i Almedalen, men det var inte lika mycket Vänsterpartiets dag som Miljöpartiets dag var Miljöpartiets dag och Moderaternas dag var Moderaternas dag – i betydelsen att det inte märktes lika tydligt. Vilket säkert har att göra med att tisdagen var den mest fullspäckade dagen under hela Almedalsveckan, med totalt 370 arrangemang (vilket motsvarar runt 23 arrangemang per vaken timme). Men det var Vänsterpartiets Lars Ohly som äntrade scenen vid kl. 19 och höll ett väldigt ideologiskt tal – dock utan att nämna djurfrågorna, vilket vi för övrigt vi fortfarande väntar på att någon talare ska göra. Idag blir det Jan Björklunds chans.

Foto: Aino Ravandoni, Köttfri måndag
Två av dessa 370 seminarier arrangerades av Sveriges bästa djurskydds- och djurrättsorganisation. Först ut på morgonen var vårt seminarium om vegetarisk mat i upphandlingen, som vi arrangerade tillsammans med Svensk mat- och miljöinformation. Det var fantastiskt välbesökt, och det var väldigt intressanta erfarenheter (båda bra och dåliga) som vi fick hör från de tre kommuner som satsat på vegetariskt på menyn. Seminariet sändes live via vår webbplats - men tyvärr svek högskolans uppkoppling vår inspelning, så det färdiga resultatet är uppdelat i en mängd mindre filer snarare än en lång. Vi ska försöka sammanfoga dessa, men till dess går ändå hela seminariet att se här. Läs även vårt pressmeddelande om seminariet här.

Vårt andra seminarium handlade om djur som brottsoffer. Seminariet går att se här (även det uppdelat i flera delar) och vårt pressmeddelande går att läsa här. Extra roligt var att detta seminarium, trots de 370 andra arrangemangen, lyckades nå ut i media när då Eva Diesen intervjuades av SR Gotland.


Djur som brottsoffer och brott mot djur blev lite av temat under dagen, då detta seminarium följdes av att polisen i Stockholm och på Gotland pratade om deras arbete mot just brott mot djur. Länspolismästare Carin Götblad inledde med att berätta om bakgrunden till de djurpoliser som nu finns i Stockholms län, vilket är en företeelse som har växt fram som ett tankefrö under lång tid och som kom till stånd genom att man såg att det var väldigt många ärenden som rörde djur som aldrig resulterade i fällande domar.

Carin Götblad menar att djur är en särskilt skyddsvärd grupp, och att deras utsatthet ställer särskilt höga krav på oss andra. Vid inrättande av djurskyddspoliserna hade hon väntat sig mer mothugg, som varför man satsar pengar på djur när det finns människor som lider (vilket hon menar är ett djupt okunnigt resonemang – det är farligt att tro, menar Carin Götblad, att man kan utsätta andra varelser för lidandet utan att det får konsekvenser för vilken människa man blir och vilket samhälle vi får). Men dessa förväntande mothugg har uteblivit och istället har det strömmat in beröm.


Både Carin Götland, och Håkan Andersson, chef för djurpolisen i Stockholm, argumenterade för att straffet grovt djurplågeri, som idag inte finns men som de menar borde finnas. Med denna brottrubricering skulle processen kunna gå fortare, personer skulle kunna frihetsberövas, material bevisföras och dokumenteras på ett annat sätt än vad som sker idag. Carin Götland meddelande även nyheten att Kalmar kommer att tillsätta djurskyddspoliser, av samma modell som i Stockholm, och att lade fram idén om en stödtelefon för djurägare, där man anonymt skulle kunna ringa och be om stöd i situationer man har svårt att hantera.

Avslutningsvis redogjorde hon för ett intressant perspektiv som jag inte hört tidigare – hon förväntade sig vid inrättande av djurpoliserna kritik mot varför man agerar mot djurhållare men inte lagförde olagliga djurrättsaktiviteter mer än vad man gör. Någon sådan kritik har förvisso inte inkommit, men hon menade att djurpoliserna är ett sätt att visa "dessa engagerade ungdomar" att samhället tar deras oro rörande djurens situation på allvar, och att de – djurpoliserna – skapar former för att arbeta med dessa frågor på ett demokratiskt sett. Och detta kan, menade Carin Götblad, få som konsekvens att även den olagliga djurrättsaktivismen minskar i omfattning.

Djurens Rätts representanter gick på seminarier hela dagen, träffade och pratade med intressanta människor hela dagen och fanns stora delar av dagen på plats på Visbys gator för att sprida information om djurens rättigheter. Sammanfattningsvis – tisdagen den 5 juli blev en väldigt bra dag för djuren!

5 juli 2011

Tisdagens citat från Almedalen

"Jag tycker att hönor ska sitta i burar."
Erik Scheller, politisk sakkunnig på Utbildningsdepartementet.

Mer från måndagen: Om den biologiska mångfalden och en minskad köttkonsumtion

Under seminariet "En mångfaldig planet – har det någon betydelse? Måste vi välja, mat eller biologisk mångfald?" arrangerat av U&W pratade Naturskyddsförningen om hoten mot den biologiska mångfalden. Bland dessa hot finns spannmålsodlingen avsedd för djurproduktion, något som är väldigt energislösande och i praktiken omöjligt att fortsätta med i framtiden.

Bland de viktigaste åtgärderna för att komma tillrätta med hoten mot den biologiska mångfalden nämndes en minskad köttkonsumtion som den första och viktigaste punkten. Även den analys FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, har gjort visade det ohållbara i dagens köttkonsumtion.

Mikael Robertsson berättade lite om COOP:s djuromsorgsstrategi:



Och Djurens Rätts Cecilia Mille ställde en fråga:

Mer från måndagen: Kamphundsförbud i bostäder – för vems skull?


Djurskyddet Sveriges seminarium belyste ett viktigt problem, nämligen bostadsbolag som försöker lösa problem (verkliga och upplevda) med så kallade kamphundar genom att införa förbud mot vissa hundraser i sina fastigheter. Många kloka ord sades under seminariet, och panel och publik utbytte erfarenheter och förslag på lösningar.

Bostadsministerns statssekreterare Ulf Perbo visade sig tyvärr inte vara mottaglig för argument, utan höll envist fast vid att förbud i form av listor över raser var en lämplig metod för bostadsbolag att försöka lösa problemet. Hundexperten, juristen från hyresgästföreningen och bostadsbolagsrepresentanten var rörande överens om att det är ett hundägarproblem, och att en lista över raser bara skulle flytta över problemet till att drabba andra raser. Det budskapet förstärktes av ett uttalande från djurskyddspolisen:


Undertecknad och Djurens Rätts Eva Diesen gav sig in i debatten med statssekreteraren, dock utan att lyckas övertyga honom.

Seminariet går att se i sin helhet (nästan) här

Cecilia Mille
Internationellt ansvarig och enhetschef på Djurens Rätt

Mer från måndagen: Ska vi producera mat i och runt Östersjön?

Detta var ett i en lång rad mat- och miljöfokuserade seminarier vi besökte måndagen den 4 juli, men det enda där en minister deltog i panelen. Tyvärr var det också det enda av dessa seminarier som var deprimerande istället för inspirerande. Medan övriga seminarier återkom till vikten av en minskad köttkonsumtion så fokuserade detta på olika animaliska produkter som kan produceras i Östersjöregionen.


Ministern var Eskil Erlandsson, som fått i hemläxa att ta fram en meny som är bra för Östersjön, miljön och djuren. Hur en animaliebaserad meny kan vara bra för djuren övergår mitt förstånd, men det var ju knappast första gången ett sådant påstående nådde mina öron. På Eskils matsedel stod bland annat gravad torsk, luffarebiff, gräddsås och ost, med diverse svenskproducerade tillbehör.

Panelen – som enbart bestod av män – innehöll representanter från krogbranschen, WWF, forskare samt generaldirektören för den nystartade Havs- och vattenmyndigheten. Under hela seminariet återkom panelen till att idisslare kan göra protein av gräs (jag ska inte ens börja gå in på alla motargument som finns mot detta, men jag kan avslöja att det har med markanvändning, vegetabilier och energivinsten att göra – läs om markanvändning i Djurens Rätts faktabas).

Landsbygdsministerns nya (?) favorituttryck verkar vara "det fodras mular för att sköta naturbetesmarker". Inga nyheter, inget nytänkande, och en djup suck. Låt oss fröjdas vid tanken på att det här var det enda seminariet i sitt slag. Och vid tanken på att en landsbygdsminister inte sitter för alltid.

Cecilia Mille
Internationellt ansvarig och enhetschef på Djurens Rätt

4 juli 2011

Sol och en väldig massa människor under Moderaternas dag i Almedalen


I söndags tänkte jag att det här med Almedalen kändes lite överskattat - det var ju inte såå många arrangemang, och det var inte såå mycket folk. Men sedan övergick söndagen till måndag – och det var såå många arrangemang överallt, och det var såå mycket folk överallt. Så det är uppenbarligen på måndagen Almedalsveckan börjar "på riktigt".

För vår del började det 08.00, då vi besökte studion där Godmorgon Almedalen spelas in. Vi medverkade även i sändningen med intervjun från igår – se hela programmet här.

Därefter var det seminarier för hela slanten, plus en del annat. Plus att vi slängde ihop en kort och enkel vegoguide till Almedalsveckan. Tyvärr får ni dock vänta lite på rapporter från seminarierna, och ni får vänta lite på att ta del av annat spännande vi har samlat på oss under dagen. Timman är sen, och klockan åtta imorgon bitti börjar vår livesändning om vegetarisk mat i den offentliga verksamheten – seminariet ser du live här.

Vårt andra seminarium imorgon tisdag börjar kl. 10.45, och även det ser du naturligtvis live via vår webbplats. Då handlar det om djur som brottsoffer.

Det arrangeras även en hel del andra spännande tillställningar som vi ska vara med och bevaka – tisdagen är den stora dagen här i Visby, med flesta antal seminarier - så det blir full fart. Och därmed tidigt sänggående idag. Så det material vi har från dagen får vänta.


Måndagen var alltså Moderaternas dag i Almedalen. Deras partisekreterare Sofia Arkelsten intervjuades av Expressen och när Fredrik Reinfeldt höll sitt tal vid 19-tiden var det 3-4 gånger så många som lyssnade jämfört med gårdagen. Igår stod jag framme vid scenen och lyssnade, ett par barn lekte bredvid. Idag lyckades jag inte ens få syn av vår statsminister (som för övrigt talade utan manus…) pga. allt folk.

Efter Reinfeldt tal jobbade vårt fantastiska team på fram till långt in på kvällen, och responsen vi fick var väldigt inspirerande. Det lovar gott inför fortsättningen av veckan!

Som sagt, kika in på www.djurensratt.se imorgon så kan du se de två seminarier vi arrangerar live via din dator. Och så återkommer vi senare med mer material.


Sov gott!

PS. Den här bloggen har börjat göra alla bilder jag laddar upp suddiga. Fråga mig inte varför. Skarpare bilder finns dock på vår sida på Flickr, för stunden med 35 bilder från vårt deltagande under Almedalsveckan.

En vegoguide till Almedalsveckan

Djurens Rätt befinner sig på Almedalsveckan, och i takt med att dagarna går så har vi börjat bygga upp en liten vegoguide till Almedalen. Guiden är under uppbyggnad, i takt med att vi upptäcker nya spännande saker utan djur i (alltså utan saker som mjölk och ägg, förutom köttet) och i takt med att vi inte äta... Tipsa oss gärna om vi har missat något!

Strykjärnet Creperie och Logi i Visby - Wallérs Plats 3
Serverar veganska crêpes om man ringer dagen innan och beställer äggfri smet. Sedan är det bara att välja bland vegoingredienserna på menyn.

Surfers – Södra Kyrkogatan 1
Vi har inte hunnit varit dit ännu, men har fått två av varandra oberoende tips på att deras tofurätter ska vara fantastiska. (Vi provade dock Surfers vid ett senare tillfälle.)

Nått falafelställe – Södra Kyrkogatan 5
Förlåt - men vi minns för stunden inte vad detta stället hette. Men det var är ett litet mysigt snabbmatställe i en österrike-inspirerad byggnad. Vi provade falafel (utan vit sås) som är vegansk, har inte koll på övriga vegoalternativ på menyn.

Café Ryska Gården – vid Stora torget
Ska enligt uppgift ha en god röd linsgryta. Vi har dock inte hunnit gå förbi och prova, så ta inte vårt ord för vare sig smak eller djurfrihet – men kan vara värt att fråga.

Hedbergs Musik-och Bokcafé - Södra Kyrkogatan 4 B
Vegansnickers!

Utöver detta har vi passerat O’Learys (som ju har Veggos vegoprodukter som köttalternativ), en uteservering utanför biblioteket som serverade veg-kebab baserad på rödbetor (som ju låter lika intressant som märkligt, det var dock stängt när vi passerade under söndagskvällen) och nu under Almedalsveckan så serveras det vegansk lunch på S:t Hansskolan i samand med Alternativveckan varje dag för det ringa priset av 35-50 kronor. Vi har dock inte hunnit vara förbi och kika på den.

3 juli 2011

Vargjakt och sociala medier under Miljöpartiets dag i Almedalen


Jag och två kompisar hemma i Stockholm brukar tävla i kändisspotting, en sport som går ut på att man sms:ar varandra när man ser en kändis, helt enkelt. En av dessa två vänner bor dock på Södermalm, vilket i mina ögon är lite fuskigt - eftersom där är så mycket kändistätare än vad det är ute i min förort. I början på vårt Almedalenäventyr tänkte jag försöka hålla koll på de kändisar jag så, och jag gjorde en mental notering om "Lena Mellin från Aftonbladet på Gotlandsbåten" i huvudet. Men rätt snabb inser man att tävla i kändisspotting under Almedalsveckan är som att cykla Tour de France dopad. Det är så mycket fusk som det kan bli. Så nu är det fokus på helt andra saker.

Det blev en relativt lugn start på söndagen, med en frukost baserad på det lokala bäret salmbär. Lite senare mötte vi upp några aktiva på Gotland för en liten genomgång av dagens aktiviteter. Vi spelade också in en kort trailer inför veckans kommande seminarier. (Beklagar lite dålig fokus ibland, kameraproblemet är korrigerat.)



Vid lunch blev vi intervjuade av sociala medier-oraklet Brit Stakston (som passade på att fotograferas tillsammans med vår Minkaela). Intervjun sänds i morgondagens Godmorgon Almedalen, ett webbsänt morgonprogram som tar tempen på Almedalen. Se live från kl. 08 på http://bambuser.com/channel/godmorgonalmedalen, eller titta in i efterhand.

Söndagen var Miljöpartiets dag i Almdalen, och vid 15-tiden gick vi lyssnade på när EU-parlamentarikern Carl Schlyter och nya språkröret Gustav Fridolin grillades av K-G Bergström (med ovan nämnda Lena Mellin som sidekick) under rubriken "Vägval Europa". Två ämnen som är av intresse ur ett djurperspektiv kom upp. Det ena gällde EU:s jordbruksstöd och hur det ska användas. Frågan är relevant för Djurens Rätt eftersom en stor del av stödet går till animalieindustrin (den aspekten kom dock inte upp). Både Schlyter och Fridolin uttryckte kritik mot jordbruksstödet.
Carl Schlyter fick en fråga om hur han ser på EU-kommissionens ingripande när det gäller den svenska vargjakten. Han svarade att han var väldigt positiv och själv hade tagit initiativ till granskningen (frågan användes dock mest som ett försök att sätta dit Schlyter för hans EU-skepsis, snarare än som en fråga som är viktig i sig).

Frågan om vargjakt återkom även i Expressens utfrågning av Miljöpartiets språkrör Åsa Romson:



Fram mot sen eftermiddag var det dags för Miljöpartiets språkrör att tala i Almedals-parken. De hade utbildning som fokus för båda sina tal, och ingenting som rör djur nämndes av någon av dem. Djurens Rätt kan dock EXKLUSIVT avslöja att Miljöpartiets riksdagsledamot Maria Ferms skinnjacka är av syntetetiskt skinn - så att ni inte skulle tro något annat. Något annat positivt var att ovan nämnda Carl Schlyter skrev på vår protest mot burägg.

vår Flickr-sida finns ett antal nya bilder från dagen, och som vanligt uppdaterar vi Twitter titt som tätt. Imorgon måndag är det Moderaternas dag i Almedalen, med Fredrik Reinfeldt som talare under kvällen. Vi kommer även gå på seminarier om en mångfaldig planet, om mat kring Östersjön, på en utfrågning om Moderaternas europapolitik samt naturligtvis på Djurskyddet Sverige seminarie om kamphundsförbud i bostäder. Och missa som sagt inte God morgon Almedalen där vi är med.

Sov gott, och så tar vi nya tag i morgon. Vi ses imorrn!

PS. Tack till kollega Cecilia Mille för hjälp med rapporteringen från seminariet om europapolitiken.

Djurens Rätt svarar LRF:s Helena Jonsson

Den 12 juni skrev LRF:s ordförande Helena Jonsson en debattartikel i Land Lantbruk där hon menade att Djurens Rätt pratade nonsens och att vår kunskap kring djurskyddslagen och den svenska djurhållning är katastrofalt låg. Vi försökte få med ett svar på debattinlägget, men redaktionen på Land Lantbruk valde att inte ta in det. Vårt svar publiceras istället här nedan.

Förhärligad information ökar inte kunskapen om verkligheten

I en debattartikel den 12 juni skriver Helena Jonsson att Djurens Rätts uppfattning är att "Det är en myt att grisar i Sverige har det bättre än grisar i andra länder". Så har vi aldrig uttryckt oss. Varken i vår KO-anmälan mot City Gross reklamfilm om "Griskronan" eller i pressmeddelandet (daterat 2011-05-20) med anledning av KO-anmälan påstår vi det.

Djurens Rätt är väl medveten om de skillnader och likheter som finns i hur grisar hålls i Sverige och i andra länder. Anledningen till att vi KO-anmälde reklamfilmen om "Griskronan" är att den är vilseledande eftersom den ger en felaktig bild av hur grisar i Sverige har det. Filmen beskriver inte på något sätt hur grisuppfödning i Sverige skiljer sig från grisuppfödning i andra länder.

Vi delar Helena Jonssons uppfattning om att allmänheten antar att djuren i Sverige hålls bättre än i andra länder och att många inte vet vad det betyder konkret. En orsak till ovetskapen är just reklamfilmer som den om "Griskronan". När information som konsumenterna nås av, bland annat från reklam genom TV-rutan, är förhärligad och vinklad ökar inte kunskapen om verkligheten. Information om hur djuren lever sina liv och dödas i livsmedelsindustrin ska vara saklig. Något annat är oacceptabelt och det gäller även då det handlar om skillnader och likheter mellan hur grisar hålls i olika länder.

Linda Björklund
Etolog och ansvarig för frågor om djuren i livsmedelsindustrin
Djurens Rätt

Cecilia Mille
Ansvarig för internationella frågor
Djurens Rätt

2 juli 2011

På plats i Visby - crêpes och lugnet före stormen

Klockan är strax efter åtta på lördagskvällen, och solen värmer fortfarande i ett sommarvackert Visby. Av Djurens Rätts totalt åtta personer som åker till Almedalen i år så var vi fem som tog färjan vid lunchtid. Båtsällskap fick vi av en av Svensk Mat- och miljöinformations representanter – som för övrigt arrangerar en ofantlig massa seminarier under årets Almedalsveckan. Härligt! Dagens vegetariska husman på båten var vårrullar (tack för det!) och strax efter fyra placerade undertecknad sina fötter på gotländsk mark för första gången i livet.


Stämningen här i Visby är lite som ett barns före julafton – en väntan på att något spännande ska börja. Så vad gör man när det ännu inte brakat igång? Jo, man äter crêpes såklart! Veganska crêpes går att få på Strykjärnet Crêperie och Logi (Wallérs Plats 3) om man beställer i förväg. Då blir smeten äggfri, och sedan är det bara att välja och vraka bland de vegetariska ingredienserna. Gott och mycket mat (och en hel del vitlök på den jag valde).

För stunden pågår dels matinköp inför frukost imorgon, och dels smids det planer för våra kommande aktiviteter under veckan. Imorgon är det Miljöpartiets dag på Almedalsveckan (och även de tyckte uppenbarligen att crêpes var en bra idé som förberedelse) och vi kommer gå på utfrågningen om deras EU-politik och sedan även lyssna när språkrören talar. Naturligtvis rapporterar vi från detta i efterhand.

Twitter uppdateras under hela måndagen, bloggen då och då, liksom Facebook (där vi precis blivit 125 000 vänner - yeay!). På vår webb www.djurensratt.se livesänder vi våra seminarier senare i veckan och våra bilder från Almedalsveckan hittar du på Flickr.

Vi hörs imorrn.

PS. Får precis höra att fler än 100 personer blivit medlemmar i Djurens Rätt under den pågående Peace & Love-festivalen. Hjärtligt välkomna alla 100+ och bra jobbat vår fantastiska sommarturné!