31 oktober 2011

En vecka i livet

Har varit ledig en vecka - tog en tur ner till Skåne och provade bl.a. två av Malmös många spännande vegoställen - Kao's och Algarve - och förundrades över det gigantiska vegoutbudet på ICA i Tomelilla. När jag blev vegan drack vi Tofulines osötade sojamjölk och höll på att dö på kuppen. Idag har en vanlig ICA i en vanlig liten (med reservation för att någon kanske bli sur över att jag kallar Tomelilla för litet?) svensk stad ett gigantiskt utbud. Det är svårt att säga att saker och ting inte rör sig framåt.

Nåväl, som (nästan) bortkopplad från världen under en vecka kommer här är en liten sammanfattning av en vecka i livet - närmare bestämt vecka 43, år 2011 efter Kristi födelse.

I senaste numret av tidningen Dagens Samhälle intervjuas Stockholms länspolismästare Carin Götblad. Och något hon är extra glad över är vår utmärkelse Guldråttan. Hon har i och för sig en liten annan syn på Djurens Rätt än vad jag har, men låt gå för det.


Mer Djurens Rätt i media: Djurens Rätt Karlstad-Hammarö om ICA och ägg i Fri Köpenskap. Och det går rykten om att vi just är hetare i Tyskland än vad E-Type är - artiklar finns att läsa här, här och här.

Djurrättsalliansen bjuder in bloggare till pälsfarmer (dock lite oklart om man verkligen kommer få besöka en, som jag förstår det). Och apropå pälsfarmer...

Ni vet hur man som vegetarian och vegan ibland kan känns sig lite diskriminerad? Kanske inte i lagens mening, men känslomässigt. Det bästa sättet att lösa detta på på måste ju bara att diskriminera tillbaka - heja Mangalore! Och apropå Indien...

PETA menar att Sea World kränker späckhuggares grundläggande rättigheter. Har svårt att tro att det rent juridiskt kommer leda någonstans, men väldigt spännande som resonemang!
"– [EU]-Parlamentet har tröttnat på att kommuner inte får eller vågar upphandla det som gynnar människor och miljö på lång sikt och försvarar entydigt rätten att ta hänsyn till exempelvis djurskydd och etik."
Carl Schlyter, Miljöpartiets parlamentariker till http://upphandling24.idg.se.

Mer Miljöpartiet – som vill få slut på "slit- och slängsamhället" och minska köttkonsumtionen. Raymond Wigg, från samma parti, vill att landstinget i Stockholm ska börja med köttfria måndagar. Och apropå köttfritt och Miljöpartiet:

 

Fin insändare om fiskar i Kristianstadsbladet.

"Aktivist åtalas för hotbrev i blod"
, en rubrik jag inte riktigt var beredd på att få läsa under min djurrättskarriär. "Ozzy goes vegan", en annan rubrik jag inte heller var beredd på att få läsa.

Vi har tidigare skrivit om det franska förslaget om skolmaten. I Frankrike har man, sina vana trogen, demonstrerat mot förslaget. Bilder här och här.

Landsbygdsministern gör inte tillräckligt mot tupplågeriet, det tycker riksdagsledamoten Jens Holm (v).

”Idag är det framför allt det antimuslimska som döljs bakom djurskyddet.” Tyvärr finns det en del sanning bakom Anna Ekströms konstaterade i Sydsvenskan rörande slakt utan bedövning - men som generellt konstaterande är det naturligtvis fel. Det måste gå att värna djuren på så sätt att man önskar dem en smärtfri död som möjligt utan att kopplas samman med något annat än just omsorgen av djuren. Djurens Rätt som organisation stöter på en hel del människor som lindar in sin aversion mot muslimer i djurvänliga ordalag, och det är lika otrevligt varje gång. Men med detta sagt förändrar det inte sakförhållandet att djur bör slaktas på ett sätt som utsätter dem för så lite lidande som möjligt (om vi utgår från att de nödvändigtvis måste slaktas).

LRF har dragit igång en diskussion till djurskyddslagens beteskrav för kor. Och det gör det under en rubrik som får det att ringa mängder av varningsklockor – "Låt korna komma in från leran och rusket". Vi får se vart diskussionen tar vägen.

"Antalet djur som skadas under EU-sponsrad transport till tredje land har ökat" konstaterar TT.

Jag klagar ibland på att det finns en miljard bloggar som skriver om bästa receptet på vegansk kladdkaka, men för få som skriver om djurrätt. Två läsvärda blogginlägg har skrivits av Jenny Walker i veckan som gick. Läs Ett mysigt turistande i veganvärlden och Är det jag som är aggressiv?. Håller inte med om allt (mer osams om saker i det senare inlägget snarare än i det första), men mycket läsvärt och intressant att fundera på.

Det var det. Ha en trevlig vecka!

PS. Glömde tre saker jag hade tänkt skriva:

Har ni kikat nått på slutspelet i baseball? Antagligen inte. Men tränaren i det vinnande laget är i alla fall vegetarian och en djurvän - Tony LaRussa heter han. Grattis!

Fastnade för ett citat i Gunnela Ståhles blogg häromdagen, apropå det här med Djurens Rätt och "konkurrensen" med andra djurrättsorganisationer: "Vi står inför stora utmaningar som inte kan lösas av en ensam organisation."

Och avslutningsvis måste jag naturligtvis nämna Aftonbladets rapportering om hundar och katter som gasas till döds i Japan. Att döda oönskade husdjur är ju lagligt även i Sverige, det är väl omfattningen som gör det anmärkningsvärt i detta fallet.

23 oktober 2011

Veckans pausfågel

Jag kommer vara ledig denna vecka, och därför kommer även bloggen att ta en paus. Åter på riktigt 31 oktober. För ett hålla er sysselsatta under tiden kommer här veckans pausfågel - Universal Poplab (fantastiskt låt, inte lika fantastiskt animerad i detta Youtube-klipp).

20 oktober 2011

En fransk soppa?

Frankrike har hamnat i blåsväder hos den grönsaksätande delen av mänskligheten. Frågan är bara vad det är man hamnar i blåsväder om. I en diskussion på Twitter under eftermiddagen hävdade jag att jag hade läst artiklar i media om det hela – men när jag satte mig ner och tittade närmare på det visade det sig att det mesta var skrivet av olika vegoorganisationer och att alla verkade använda sig av samma källor, med två olika tolkningar. Jag hade uppenbarligen bara läst lite för många rubriker lite för fort. Ett minuspoäng till mig.

Men Djurens Rätt fick information om detta i förra veckan, och redan då tyckte vi det verkade lite märkligt – därför har vi inte skrivit om det på vår webb eller i våra bloggar förrän nu.

Källorna till vad som skrivs om detta kan som sagt delas upp i två. Den ena sidan representeras av Initiative Citoyenne pour les Droits des Végétariens och den europeiska vegetariska unionen, EVU. Dessa har skickat pressmeddelanden som menar att In France, eating animals becomes legal obligation respektive The French Government Outlaws Vegetarianism in Schools.

Dessa två menar att maten som ska serveras på franska skolor måste innehålla protein och att detta protein måste ha animaliskt ursprung (kött, fisk, ägg eller ost) - samt att just kött eller fisk måste serveras med en viss regelbundenhet.

Den "andra sidan" får här representeras av Association Végétarienne de France, och menar istället att Two official documents enforce the consumption of animal products in school canteens. Vidare skriver man: ”Absolutely no alternatives to eating meat, fish or dairy products are offered. Even in the face of existing nutritional knowledge, absolutely no mention is given of sources of vegetable protein, calcium, iron or other trace elements.”

Här tycks det som att man gör en lite mildare tolkning av det fattade beslutet, och att det snarare uppmuntrar och förstärker konsumtionen av djurprodukter än förbjudet motsatsen. I brist på bevis om motsatsen känns denna tolkning just nu mest trolig.

Vad jag kunnat förstå beslutade Frankrike den 2 oktober att måltider i skolbespisningar i Frankrike framöver måste hinna hålla mjölkprodukter (maten ska bestå av en huvudrätt, ett tillbehör, en mjölkprodukt och något extra till detta). Och ett liknande påbud ska vara på gång för sjukhus, fängelser och ålderdomshem.

Men för stunden verkar det inte gå att styrka mycket mer än denna mjölkprodukt (vilket förstås inte är ingenting, djurlidande döljer sig även bakom mjölkprodukter) - som egentligen inte skiljer sig överdrivet mycket från vad t.ex. Svenska Livsmedelsverket rekommenderar. Ester Pharasyn verkar med andra ord ha en poäng på Twitter - ett poäng till henne. Det har varit svårt att styrka det som handlar om köttet, vilket i så fall skulle göra veganism i franska skolor tämligen problematisk, men knappast vegetarianism (om man tolkar dessa begrepp så som de flesta tolkar dem).

Med detta sagt verkar det lite märkligt att så många organisationer (34 organisationer har skrivit under ICDV:s upprop) skulle missuppfattat eller misstolkat vad som beslutats till en så stor grad som nu är fallet. Så vi får se om läget förändras.

Läs även: Supermiljöbloggen, mer läsvärt från Ester Pharasyn på Twitter.

PS. Är det något land som skulle förbjuda vegetarianism skulle jag dock sätta Frankrike rätt högt upp på listan över tänkbara kandidater. Deltog i en demonstration just för vegetarianism och veganism i Paris för några år sedan, och en sådan fientlig inställning som man möttes av där har jag bara stött på vid demonstrationer mot päls på Listerlandet. Folk lutade sig ut för fönstret och skrek, och folk på gatan hytte med nävarna mot oss. Tack och lov förstod jag inte vad någon sa, men man fick en känsla av att det inte var helt positivt.

18 oktober 2011

Djurdebatt på passagen.se

Idag har Passagen djurtema på sin debattsida och Djurens Rätt blev, genom undertecknad, inbjudna att skriva ett debattinlägg. Just nu ligger det som huvudnyhet på www.passagen.se, annars kan du gå direkt till debattartikeln. Var gärna med och diskutera.

Occupy Wall Street om djuren

"[Corporate forces] have profited off of the torture, confinement, and cruel treatment of countless nonhuman animals, and actively hide these practices."
Citat från en växande rörelse som (uppenbarligen) inkluderar även djuren i sitt manifest. Citat från http://occupywallst.org.

17 oktober 2011

"One Man's Way" - filmen om Henry Spira

På Djurens Rätts kansli finns skåp fulla med VHS-band, innehållandes tv-debatter, nyhetsinslag, dokumentärer och andra organisationers material från lång tid tillbaka. En riktig guldgruva för den som vet att det finns - och något för någon att digitalisera en vacker dag.

När jag började jobba på Djurens Rätt för 12 år sedan hade jag ingen lägenhet i Stockholm, utan de första månaderna bodde jag på vårt kansli. Och mitt kvällsnöje på den tiden (förutom att jobba) var att plöja igenom alla dessa VHS-filmer. Väldigt spännande, som ni förstår.

En av de filmer jag minns att jag såg var "One Man's Way", Peter Singers dokumentär om Henry Spira:
"One Man's Way is a 1996 documentary where Peter Singer documents the efforts and philosophies of animal rights activist Henry Spira, who is often remembered as the most effective animal activist of the 20th century. Henry Spira is most notably known for his tireless efforts to expose the the cruel animal experimentation that goes on behind doors, especially in the cosmetic industry."
Filmen är, som ni ser, inte gjord igår, men den är väldigt inspirerande utifrån vad en person kan åstadkomma om man verkligen bestämmer sig för något. 52 minuter inspiration. (Och inspireras man inte av detta kan man ju alltid tycka att journalisten som är med vid 6-minuters strecket har en väldigt underhållande frisyr.)

15 oktober 2011

Skönhet till varje pris? P1:s Kaliber på söndag

"Skönhet till varje pris? Djurens lidande kommer i andra hand när kroppen ska fixas. #Kaliber på söndag kl 12."
Från Kaliber på Twitter. Kaliber är Sveriges Radio P1:s program för undersökande journalistik. Söndag kl. 12 alltså. Av bilden på deras webb att döma, gissar jag att det handlar om botox.

Uppdatering söndag kl. 10.57: Jag hade fel, det var inte botox. Det var tuppar blir läppförstoringar.

Uppdatering söndag kl. 22.09: Ur tupparnas kammar utvinns alltså hyaluronsyra, som används inom ögonkirurgi, men uppenbarligen även till skönhetsprodukter. Och djurförsök för skönhetsprodukter är inte tillåtet. Det är en sak i allt detta jag inte hajat - ska försöka ta reda på det. Återkommer.

Uppdatering måndag kl. 09.20: Lite efterföljande media - SR Ekot, Aftonbladet, P4 Extra Söndag, SVT Rapport, TT (genom Kristianstadsbladet) och Expressen.

13 oktober 2011

Karolinska Institutets etikpris 2011

Det känns lite tröttsamt överlägset att raljera över andra för mycket. Och bara därför tänkte jag nu överlägset raljera över Karolina Institutets etikpris 2011, som idag delats ut till Ann-Christine Eklöf, docent i experimentell pediatrik och Brun Ulfhake, professor i anatomi.

Rubriken från KI:s pressmeddelande är Etikpris för att ha ökat förståelsen för djuretiska frågor, vilket lätt hur spännande som helst. Vad har de Ann-Christine och Brun gjort?
"De båda pristagarna har lett arbetet med att förbättra djurens förvaringsmiljö och sett till att de lagar och regler som finns kring försöksdjur efterlevs på bästa sätt."
Märkligt. Dessa ord och ordet djuretik är ju alls samma sak. Snarare låter det som någon som försöker sno ordet djuretik och göra om det till något som det inte är.

I och för sig, vad "djuretik" egentligen innebär är kanske inte helt självklart och någon annan kan säkert ha en annorlunda uppfattning än vad jag har. Men en etisk diskussion om djur kan knappast handla om att lagar och regler kring försöksdjur ska efterlevas, då har vi inte kommit särskilt långt i den djuretiska debatten.

Ett par ytterligare citat från pressmeddelandet:
"- Rent etiskt ska försöksdjuren tas om hand på samma sätt som en patient på en vårdinrättning, säger Ann-Christine Eklöf."
Man undrar ju lite vad "på samma sätt" innebär i det sammanhanget, eller hur?
"- Det finns många kritiska krafter mot djurförsök. Det är därför en viktig uppgift att se till att djurförsöken har så hög kvalitet att inga onödiga djurförsök görs. Det finns ingen moralisk grund för onödiga djurförsök, säger Brun Ulfhake."
Djurens förvaringsmiljö, lagar och regler har dock ingenting med "onödiga djurförsök" att göra, eller med "hög kvalité". Onödiga djurförsök handlar om något helt annat.
"- Att hålla en hög djuretisk profil är livsviktigt för ett medicinskt universitet som Karolinska Institutet, säger Niels Lynöe, ordförande i etikrådet."
Som sagt, inget av detta handlar om det som jag skulle hävda är djuretik, eller den etiska diskussion om vårt förhållande till andra djur som finns i vårt samhälle 2011.

12 oktober 2011

Rossana Dinamarca om riksdagens dåliga vegomat

"Jag tycker inte det är riktigt att döda djur av flera skäl. Vi behöver inte göra det, det finns så mycket annat som vi kan äta istället för att äta kött."
Rossana Dinamarca, vice ordförande för Vänsterpartiet, moraltestats av P3:s Christer. Och passar på att ge en känga till riksdagens kockar när hon får frågan om varför hon äter kött, trots resonemanget ovan:
"Hemma så lagar jag alltid själv vegetariskt, men det är det här med när man kommer ut och äter någonstans, eller som jag väldigt ofta äter i riksdagens restaurang - och det är kanske taskigt att säga så till kockarna, men den vegetariska maten är de verkligen inte bra på alltså."

10 oktober 2011

Handling före stöd?

"Professor Kerstin Jacobsson vid Södertörns högskola har studerat djurrättsaktivister. Hennes bild är att de mest extrema prioriterar handling, inte att vinna stöd för kampen.
– För dem är det viktigast att leva renlärigt, på ett nästan religiöst sätt. Man kan bara förstå dem genom deras moraliska världsbild. De ser vår djurhållning som en Holocaust varje dag."
Från en artikel i Nerikes Allehanda om skadegörelse utförd av djurrättsaktivister (som i en artikel i Ystads Allehanda jämförs med mc-gäng).

7 oktober 2011

Gött mos med vegankorv

På besök i Göteborg måste man ju prova den nya 7-Eleven-vegankorven. Klart bättre än mina (förvisso tämligen låga) förväntningar. 4 av 5 goa gubbar blir det i betyg från mig (med stark senap och rostad lök på, såklart). Blev förvarnad om det lite annorlunda brödet, men inget som störde mig.

Att tjejen bakom mig i kön också köpte en vegokorv var ett trevligt grädde på moset. Så nu väntar vi bara på att denna finfina nyhet sprider sig till större städer än Göteborg.



6 oktober 2011

Kampfiskar och Uggs

Djurens Rätts medlem Gunilla Larsson har anmält måndagens avsnitt av "Halv åtta hos mig", där värden Erik Fritsch från Malmö hade dekorerat bordet med glas där kampfiskar simmade omkring. "- Ett klart brott mot djurskyddslagen. Rent djurplågeri", säger Gunilla Larsson till Kvällsposten.

Heja Gunilla, säger jag.

Mårdhundar flås levande för att deras päls ska bli falska Uggs."-Om man vill vara säker på sin sak så ska man inte köpa kläder eller skor där djur är inblandade överhuvudtaget", säger Djurens Rätts Gabriella Terneborg till Metro (vilket plockats upp även av Dagens Handel).

Vad är Uggs, säger jag?

5 oktober 2011

Jean-Claude Van Damme vs. pälsindustrin

"I fail to see what is attractive about walking around in an animal skin, I suspect the animals would agree with me."
Jean-Claude Van Damme
Belgiska djurrättsorganisationen GAIA, en av Djurens Rätts internationella samarbetspartners, lanserade i måndags en kampanj mot päls tillsammans med ingen mindre än Jean-Claude Van Damme.


4 oktober 2011

"Sverige bör satsa på odlat kött"

"Sverige bör satsa på odlat kött" - det menar forskarna Stellan Welin och Julie Gold, från Linköpings universitet resp. Chalmers Tekniska Högskola, i en debattartikel i SvD idag:
"Att låta köttceller växa i en behållare i stället för i ett djur ger en både miljövänligare och hälsosammare produkt. Många känner olust över att maten förflyttas bort från naturen, men fördomar bör inte få stå i vägen."
De skriver vidare att: 
"Odling av kött reser inga etikproblem; dessa finns i stället inom den konventionella köttproduktionen."
På samma sida kan du rösta på om du kan tänka dig att äta odlat kött. Just nu har 819 personer röstat, och ja-sidan leder med 54%.

SvD har även en uppföljande artikel: Delade meningar blandläsarna om odlat kött

3 oktober 2011

Vem blir Årets Miljöhjälte?


Du har väl inte missat omröstning om vem som ska bli årets miljöhjälpte? Fram till imorgon, den 4 oktober, kan du rösta på sajten Minplanet.se. Det finns många värdiga vinnare, men vi slår gärna ett slag för Jonas Paulsson, initiativtagare till kampanjen "Köttfri måndag" här i Sverige, en kampanj som även Djurens Rätt ingår i.

Läs mer om tävlingen, och glöm inte att rösta, på http://www.minplanet.se/aktuellt/1971-roesta-pa-arets-miljoehjaelte

2 oktober 2011

Personlig hygien

"Det är inte lätt att var runt vegetarianer och er stank heller.. Varför duschar ni inte? På vilket sätt är det djurförtryckande att sköta sin hygien?"

Denna kommentar dök upp på ett tidigare inlägg, tyckte det var roligt och värt lite extra uppmärksamhet. Till saken hör att jag varit sjuk ett par dagar och lunkat runt hemma, orakad och oduschad. Mer vego än så blir det inte!