30 december 2011

De populäraste blogginläggen under 2011

2011 är snart över, och ännu ett år av Djurens Rätts blogg har gått. Varför inte kika på vilka blogginlägg som var populärast? (Och med populärast i detta fallet menar jag de som enligt bloggverktyget har haft flest läsare.)

De tio populäraste blogginläggen under 2011 är (trumvirvel):
  1. Filmstjärna från Water for Elephants misshandlad!
    Kanske inte så konstigt egentligen - vampyren Edward Cullen var ju med i filmen! En liten bonus var att SF själva noterade blogginlägget och var med och kommenterade.
  2. Tre fel har smugit sig in på den här mjölkpaketsbaksidan - Djurens Rätt hjälper gärna till och rättar till misstagen
    Ett inlägg skrivet av en av Djurens Rätts två fantastiska etologer, Lena Lindström. Om något vi alla (eller i alla fall de flesta av oss) ägnat timmar åt under vår ungdom - baksidan på mjölkpaketet.
  3. En fundering kring Mark Zuckerbergs djurdödande
    Om Edward Cullen hamnade på förstaplatsen var det kanske inte så märkligt att Facebook hamnade på plats nummer tre.
  4. Europas pälsfarmare slår till igen
    En reklamfilm från Europas pälsfarmare som blev väldigt populär.
  5. Småfisigt om kött i Filter
    Fick lite dåligt samvete över detta blogginlägg i efterhand. Gillar ju egentligen Filter. Och deras satsning på att granska köttet under året var utmärkt. Men visst, just detta reportage var väl lite småfisigt.
  6. Djurplågeri att ge katter veganmat?
    Ytterligare ett blogginlägg om veganmat för katter fick många läsare - hade man slagit ihop dem hade ämnet kommit högre upp än så här. Ämnet engagerar.
  7. If you love something, you don’t kill it
    En rörande text av Jim Sinclair, som en reaktion på den omtalande Temple Grandin. Båda autister.
  8. En annan definition av samarbete
    Nej, Djurens Rätt samarbetar inte med pälsfarmsgänget.
  9. Sommartider (hej, hej) - #5
    Tack och lov att en av mina sommarblogginlägg kom med på listan, något annat hade varit en knäck för egot. Kanske var det det hemska i Norge som bidrog. Eller så var det Morrisey.
  10. En argumentation för det odlade köttet - och argumenten däremot
    Ett ämne som jag har en känsla av att vi kommer att återkomma till under 2012.

29 december 2011

Visste du att Tysklands starkaste man är vegetarian?

Patrik Baboumian anses vara Tysklands starkaste man – i augusti 2011 vann han den tyska tävlingen "Strongman" där man flytta saker som trädstammar, tvättmaskiner, stenkulor, lastbilar och flygplan. För att vinna denna tävling behöver man uppenbarligen en hel del kraft. Och denna får Patrik Baboumian från annat än kött. Tysklands starkaste man är nämligen vegetarian.

Att bli vegetarian kom han fram till när han för ett tag sedan funderade över vad han åt, och ställde detta i relation till hans syn på livet. Djurvännen Baboumian funderade över om han själv skulle kunna döda de djur som han åt. Svaret var nej, och för sex år sedan slutade han äta kött.

Han kände en viss osäkerhet över vad kosten skulle innebära för hans träning - men resultatet blev omvänt. Efter de första sex månaderna som vegetarian kom vad han kallar en "prestationsexplosionen".

Till vardags studera Patrik Baboumian psykologi, och 2012 planerar han att gå över till vegankost – för att vara helt konsekvent i sitt att äta.

Fritt översatt från tyska av Hanna Cuno.

28 december 2011

Köttätandets psykologi

Ett gästinlägg av Jens Wingren.

Forskare vid UQ's School of Psychology har identifierat en av de skyddsmekanismer som människor använder för att berättiga sitt eget köttätande. Enligt studien är människor som äter kött, och speciellt de som förväntar sig att inom kort konsumera kött, ovilliga att erkänna ickemänskliga djurs mentala kvaliteter. Denna skyddsmekanism är en av flera som byggts upp för att hantera vad som inom psykologin kallas för kognitiv dissonans. Många människor tycker om att äta kött av kulinariska eller vanemässiga skäl, men samtidigt tycker de allra flesta illa om tanken att djur som används inom köttproduktion far illa. Tyvärr är detta en verklighet som inte går att komma ifrån när man använder djur som mat, det är omöjligt att göra mat av djur utan att skada dem först, till exempel genom att ta livet av dem. Det är här många köttätares tankar kring djur som mat hamnar i disharmoni (dissonans). Just att skada någon med mental förmåga framstår för många människor som obekvämt och många tonar därför ner ickemänskliga djurs mentala förmåga när de i försök påminns om den skada som deras köttkonsumtion orsakar andra varelser.

I en annan studie, som utförts vid Göteborgs Universitet under hösten, har två studenter tittat på vilka psykologiska barriärer som står i vägen för att ändra beteende kring köttkonsumtion. Försökspersonerna fick genom en enkät ta ställning till ett antal påståenden som representerade olika sätt att motivera ett fortsatt köttätande. De påståenden som verkade viktigast för att motivera köttätande var de som på ett eller annat sätt kunde knytas till bekvämlighet eller identitet. I de fria kommentarer som försökspersonerna fick lämna i slutet av enkäten återkom bekvämlighet och vana gång på gång. Den som pratat mycket om veg(etari)anism med människor i sitt djurrättsarbete vet säkert vilken känslig fråga just detta med att ändra kostvanor kan utgöra. Det är inte konstigt att ett socialt beteende som utförs flera gånger om dagen under hela livet blir en del av vårt sätt att identifiera oss. Att äta är nämligen något mycket mer socialt än vad många tror. Att bryta med sina matvanor är på ett sätt att bryta med det sociala sammanhang som man vant sig vid. Man stiger ut ur en identitet och tvingas axla en annan, en identitet som lätt förknippas med att tillhöra De Andra. Det finns en rädsla för att frångå det trygga och att öppna upp för andras kritik genom att öra ett aktivt ställningstagande för (eller emot) något.

Vi har i Sverige idag så goda förutsättningar som vi någonsin haft att välja en vegetabiliebaserad kost. Trots det ökar den svenska köttkonsumtionen i takt med vårt välstånd. Att bryta köttnormen tordes därför vara nyckeln till att sprida veg(etari)anism i bredare lager av samhället. När den som äter bönor till lunch inte längre är den som sticker ut så kommer det att bli lättare för fler att identifiera sig med, eller prova på, en vegetabilebaserad livsstil. Många beteendepsykologiska studier visar på att ju oftare du utför ett beteende desto troligare är det att du utvecklar en positiv attityd gentemot beteendet. Vi människor är nämligen väldigt bra på att motivera vårt handlande för oss själva och tar gärna till en förenklad argumentation för att inte framstå som inkonsekventa och ogenomtänkta i vårt handlande, även om vårt handlande bevisats skada andra varelser. Det är bra att vi genom psykologisk forskning kan synliggöra dessa mekanismer så att vi även kan peka ut deras moraliska inkonsekvens. Genom att bryta vanor och bekämpa normer kan vi sedan gå mot en grönare framtid.

Jens Wingren

26 december 2011

Smittat

Tyvärr verkade samtliga våra sajter som ligger på ett visst webbhotell ha smittats av skadlig kod någon gång under de senaste dagarna. Kanske var det jultomten som var irriterad över något som vi har gjort?

Problemet gällde sajter som vegokoll.se, sminksmart.se, palsfrihandel.se och ett par ytterligare. Problemen spillde även över till denna blogg - men förhoppningsvis ska allt detta vara korrigerat nu. Beklagar verkligen det strul som detta kan ha orsakat, och hojta till om ni stöter på något ytterligare.

21 december 2011

Trendspaning 2012: Mindre köttkoma, mer grönt

Häromveckan publicerade DN en trendspaning för 2012 där det bl.a. gick att läsa, under rubriken "Grönsakernas återkomst":
"Vi vaknar upp från köttkoman, slutar inte äta djur men förfinar vår konsumtion. Och samtidigt kommer den nya trenden: växtbaserat. Ingen vågar kalla det vegetariskt, men ”riktiga män äter sallad” konstaterar titeln på en kommande bok av Mai-Lis Hellénius. På Mattias Dahlgrens restaurang i Stockholm lanserar man i janu­ari en ”växtbaserad” meny. I England har matbutikskedjan Marks & Spencer nyligen släppt nya premiumprodukter med etiketten ”Lovely vegetables”, och världen runt fortsätter man under 2012 att arrangera köttfria måndagar."
Pratade om djurrättsrörelsens mål och visioner med en av denna bloggs läsare häromdagen, och jag tror det är rätt mycket åt detta håll, som pekas ut i trendspaningen, som vi är på väg. Den börjar förvisso bli ett par år gammal, men det finns en studie från England som visar ungefär samma sak - att antalet vegetarianer och veganer inte ökar, men att försäljningen och konsumtionen av vego/grönt fortsätter öka om omfattning.

Under 90-talet var det mer populärt att identifiera sig som vegetarian och vegan, och ett enkelt bevis för detta kan man ta i den dokumenterade explosionen av elever som valde vegetariskt eller veganskt i svenska skolor. Idag är det inte så, det visade en kartläggning Djurens Rätt genomförde för ett något år sedan.

Däremot är det många fler som väljer att äta vego, mer eller mindre ofta. Från köttfria måndagar till flera gånger i veckan. Lika många (i ovan nämnda studie i England har jag för mig att antalet låg konstant, efter många års uppgång - färre var det i alla fall inte) vegetarianer/veganer, men mer vegetariskt/veganskt. Det känns som en rimlig analys av läget. Och en nyligen genomförd enkät i USA pekar ungefär åt samma håll.

Man kan tycka att det är ett nederlag - målet för en djurrättsrörelsen måste vara att att åstadkomma insikten om att djur inte är mat. Inte någon dag i veckan. Det blir som att säga att jag låter bli att vara rasist eller sexist på måndagar - och bra gjort av mig för detta!

Eller så kan man välja att se det som ett stort framsteg - synen på djur som mat har en så lång historia och är så central i vår mänskliga existens att det är en framgång att vi faktiskt gjort vego till ett normalt och vanligt val. Djurkonsumtionens monopol naggas i kanten, även om det förvisso inte visar några tendenser till att rasa. Men steget härifrån till att helt välja vego är rimligen mycket kortare än vi aldrig hade nått dit där vi är idag. Det första steget i ett missbruk är att erkänna att man har ett problem.

Ett nederlag eller en framgång? Det kanske helt enkelt beror på om man är en person som ser glaset som nästan fullt eller till hälften tomt?

20 december 2011

The Sampo - Way Up High

Sampo Marjomaa, eller The Sampo, har precis släppt en musikvideo i samarbete med den finska organisationen Animalia. "Way Up High" heter låten, och i videon medverkar bl.a. tidigare hemlösa hundar från Ryssland och Sydeuropa. Håll till godo.

19 december 2011

Smytagna bilder avslöjar nederländsk kaninfarmning

Vedervärdiga bilder från åtta av Nederländernas 91 kaninfarmer har släppts av organisationen Ongehoord. Kaninerna föds upp till köttkonsumtion, och tack och lov kommer nya regler att införas till 2016 [sic!]. Samtliga filmer finns här.

18 december 2011

Veganmuskler med Michelle Risley

Djurens Rätt i "Jagat vittne"

Tre bilder från "Jagat vittne", en av de senaste Irene Huss-filmerna, med Angela Kovács i huvudrollen. Här med sin man, Reuben Sallmander, på en festival i Göteborg. Och ingen festival är ju komplett utan Djurens Rätt.




17 december 2011

De tio bästa djurrättsprotesterna under 2011

Det kryllar ju av listor så här års, och fler lär det bli ju närmare nyåret vi kommer. Här är en lista över de 10 fräsigaste djurrättsprotesterna under 2011, sammanställd av The International Business Times (av någon anledning...). Det blir förstås rätt mycket PETA (alltid lika fotovänliga i sina aktiviteter) och en hel del naket.

Den första (av Animal Naturalis i Barcelona) och den andra bilden (Animal Equality i Madrid) är ju helt fantastiska, på olika sätt. Den fjärde bilden hade jag helst sluppit se...

Och apropå bild nummer två, Animal Equality i Madrid - så här gick det till:


15 december 2011

Oveganska chokladbananer

Idag var det julfika på Djurens Rätts kansli. Först hade jag tänkt göra mockarutor med saffran. Sedan någon brittisk kaka med julmust som jag hittade i DN. Men så damp ett recept på fantastiska chokladbananer upp i bloggen Vego Inspira... Så, för andra gången någonsin (första gången var 6 november 2009) - och troligen sista - kommer här ett recept i denna blogg (jag har ju tidigare klagat på att det finns en miljard vegobloggar som skriver om mat, men alltför få som skriver om djurrätt).

Eller recept och recept - det är egentligen bara att smälta choklad och lägga i lagom stora bananbitar. I Vego Inspiras recept är det en matsked smör i chokladen, men den glömde jag... Och till det oveganska då: jag tänkte pimpa chokladbananerna med strössel. Tog ett vi brukat köpa, som varit kosher - men kollade ändå en extra gång efter siffrorna 120 för att vara säker. Nej, inget. Bra.

Men de jäklarna hade skrivit "Karmin" i innehållsförteckningen. Det fanns inte där förut, och jag tittade bara efter E120. Så andra gången någonsin jag klämmer ut mig ett recepet - ja, då blir det inte ens veganskt. Vilken flopp. Det blir 15 minuter i skärselden för mig när jag dör.

Men det finns ju annat strössel än det på bilden. Och jag skulle kunna tänka mig att hackade nötter vore gott. Kanske kokosflingor?

EU-besök på Djurens Rätts kansli

Häromdagen hade Djurens Rätt besök av Vänsterpartiets EU-parlamentariker Mikael Gustafsson. Här fångad på bild tillsammans med Djurens Rätts Cecilia Mille.


14 december 2011

Grattis Vegokoll!

Djurens Rätts blogg Vegokoll har precis vunnit tävlingen om årets bästa gröna bloggar 2011, i kategorin Mat & dryck! Läs mer här - och stort grattis!

(Att denna blogg fortfarande inte vunnit någon utmärkelse gör mig såklart ingenting. Inte bitter eller så. Inte alls.... hm.)

13 december 2011

Mercy for Animals 2011

Herregud vad tiden går fort. Det känns som att det var i förrgår som vi lade upp organisationen Mercy for Animals årskavalkad från 2009. Och det känns som att det var igår som vi lade upp densamma för 2010. Och nu är det redan dags för deras film om vad de åstadkommit under 2011. Snyggt, stiligt och fantastiskt - precis som vanligt. (Men uj vad tiden går fort...)

12 december 2011

Nejdå, inget gnäll här inte!

Känner mig lite neggo idag - och tycker då det är bättre att inte skriva något alls, istället för att skriva något gnälligt.

Känns fantasilöst och inte så kul att gnälla över gratisreklamen för Cirkus Maximum i SVT, eftersom det ju inte är cirkusar i sig som är problemet utan att de släpar runt på massor med djur. 2011 hade de med sig 16 hästar, två åsnor, fem zebror, tolv hundar, sju kameler, tre lamor, en watussi, en dvärgzebu, två highland cattle och sex getter. På SVT-bilden ser det ut som fyra elefanter...

Känns inte så kul att gnälla över att Scan skänker pengar till Astrid Lindgrens barnsjukhus - utifrån försäljningen av julskinkor. Ju fler döda grisrumpor, desto mer pengar till barnsjukhuset. Härligt!

Och jag stör mig på att jag går igång så på en del av LHCF-kostens förespråkare, som jag tycker är lika insnöade på sitt (kritiserade av vegoätande) som de säkert tycker jag är på mitt. De menar säkert väl.

Så nej, inget gnäll från min sida! Återkommer snart med något sjukt positivt och fullt av optimism.

9 december 2011

Ny bok från Per Jensen under 2012

Etologbekantingen Per Jensen meddelar via Twitter att han kommer ut med en ny bok under 2012, med den preliminära titeln "Hur mår djuren":
"Varför behövs boken? Jag tror att flertalet svenskar inte känner till att det finns t ex suggpooler, mjölkningsrobotar eller inredda hönsburar. Branchen gör sitt bästa för att vi ska tro att alla kor går på bete, bönder är unga, snygga kvinnor som gillar att rida på kor (du har väl sett mjölkreklamen?) och att slaktkycklingarna går och pickar i allsköns ro. Djurskyddsaktivister gör vad de kan för att vi ska tro att flertalet bönder plågar sina djur, grisarna ligger och dör och blir uppätna av sina boxkamrater och kycklingarna är mer eller mindre förlamade av benlidanden. Här behövs upplysning, objektivitet, men också personliga reflektioner."
What?? Är inte alla bönder unga snygga kvinnor som gillar att rida på kor?? Måste kanske börja kolla på "Bonde söker fru" trots allt...

Ska bli en intressant bok att läsa i oktober-november 2011.

6 december 2011

102 miljoner amerikaner kan inte ha fel

"A new Vegetarian Resource Group poll, published yesterday, indicates that about a third of Americans are regularly eating meatless meals. The road to a vegan world is through flexitarianism, and this is a clear sign that prominent part-time vegetarians like Bittman [Mark, en amerikansk matjournalist] and Pollan [Michael, omtalad matdebattör/författare, bl.a. med boken "The Omnivore's Dilemma] are winning over the masses—and that campaigns like Meatless Mondays are paying off."
Från bloggen Vegan.com. Undersökningen det refereras till kom även fram till att 5% av amerikanerna är vegetarianer, och att hälften av dem är veganer. (För mig låter den första siffran möjligen lite låg och den andra lite för hög.)

5 december 2011

Vi finns på nätet

Under närmsta tiden hittar du vår jul-banner runt om på nätet, t.ex. hos Veckorevyn (bilden nedan). Så håll utkik.



4 december 2011

En FAQ för appen Djurvänligt

Nej, ingen teknisk FAQ, hur man laddar ner den (via iTunes eller Android Market) eller dylikt. Men väl ett par korta frågor och svar som är de vanligaste som trillar in via appens frågeformulär. Vi svarar på alla frågor, och innehållet i dessa varierar (naturligtvis). Men tre frågor är de absolut vanligaste. Och dessa är:

1. Det finns företag på er pälsfria lista som säljer läder. Varför är de med på listan? Tycker ni att päls är värre än läder? 

Vår pälsfria lista är just en pälsfri lista - de företag som finns där har tagit ställning mot päls. Vi uppmärksammar gärna dem för detta, eftersom vi tror på – och jobbar för – ett samhälle som inte säljer pälsprodukter.

Detta innebär inte att vi tycker att päls är värre än andra djurprodukter. Men just i detta arbete (där den pälsfria listan ingår) fokuserar vi på päls. Det är dags att stänga ner pälsfarmerna och att få bort detta onödiga och oetiska plagg från butikshyllorna.

Den som vet vad Djurens Rätt står för vet säkert också vilka produkter vi rekommenderar att man köper från dessa pälsfria företag. Om du inte vet – köp de helt djurfria! Men en helt djurfri lista över helt veganska företag skulle bli väldigt kort (och väldigt storstadsbaserad), och det skulle vara enormt svårt för en djurvänlig konsument att göra djurvänliga(re) val. Vi tror på positiva, djurvänliga handlingar, där vi som konsumenter gör skillnad. Ett sätt att göra detta är att stödja de företag som sagt nej till päls, och att välja bort företag som inte gjort det.

Och naturligtvis att från dessa företag helst välja helt djurfria produkter, utan läder och annat tokigt.

2. Det saknas märken på er kosmetikalista! Varför är den inte ordenligt uppdaterad?

Appen är uppdaterad, vi gör det hela tiden när nya märken tillkommer (eller försvinner). Däremot innehåller den endast de märken som är godkända enligt våra kriterier, som följer den internationella standard som vi är en del av. Företag som inte finns med på listan uppfyller inte dessa kriterier. Det finns inget företag eller märke som saknas pga. av att appen inte är uppdaterad.

3. Varför finns inte företaget X med på listan över godkända kosmetikaföretag?

Det kan finnas ett par olika anledningar till detta. Företag kanske testar på djur fast de säger att de inte gör det, de kanske inte testar slutprodukten men väl ingredienser (vilket ofta är fallet i de som själva hävdar att de inte djurtestar men som saknas på vår lista). Eller så kan det vara så att de inte anslutit sig till vår standard, som krävs för att vi ska rekommendera dem. Detta gäller t.ex. ett företag som Lush, som inte testar på djur men som valt att inte skriva på (ännu i alla fall).

Eller så kanske de inte känner till vår lista? Vårt förslag till er som har kontakt med alla dessa företag är att be dem kontakta oss för att få information om vad som krävs för att bli godkända och hamna på vår lista.

2 december 2011

Hittar ni appen?


En entusiastisk sågning av förslaget till ny djurskyddslag

"Det senaste lagförslaget om tillägg till svensk djurskyddslagstiftning är det mest absurda uttrycket hittills för vår hycklande syn på djur och natur i Sverige idag. Sverige lider av två osanna perspektiv när det kommer till djurhållning. Dels att djur är människor med päls, med precis samma känslor och intelligens. Dels att man vägrar se vilka produkter som faktiskt framställs genom att man dödar djur, att kött kommer från ICA:s plastlådor och päls direkt från modehusen. Dessa två lika dåliga perspektiv krockar i en kvällstidningspopulism där gråtartiklar av [det måste vara "om", eller hur?] fluffiga hundvalpar varvas med okritiska referenser till päls och kött."
Hanna Marie Björklund, liberal skribent uppvuxen på en bondgård på landet och centerpartist, gillar uppenbarligen inte förslaget till ny djurskyddslag. Från SvD.

1 december 2011

Djurskyddskonferensens eftermiddag via Twitter

Nu RAWA – ett projekt om "riskvärdering av kontrollobjekt". Vi sammanfattar synpunkter om djurskyddslagsutredningen istället. #djurskydd2011

"Djurskydd och djurvälfärd - det är inte samma sak"- SLU:s Jan Hultgren. #djurskydd2011

Ett par ytterligare reflektioner från oss om djurskyddslagsutredningen, från torsdagen: http://t.co/5osPoJYY #djurskydd2011

Åsa Regnander, länsstyrelsen i Jämtland, redovisar skillnader för länsstyrelserna utifrån förslaget till ny djurskyddslag. #djurskydd2011

Vad fikar man på djurskyddskonferens? http://t.co/8MLUoxtA (Enligt uppgift efter inspiration från artikel i vår tidning) #djurskydd2011

Försöker förstå vad överensstämmelsen "Avvikelse - brist" innebär (notera pälsbranschen...) http://t.co/epswjs3f #djurskydd2011

Nu en bonus i programmet, om djurskyddspolisen i Stockholm (påminnelse om en nyhet om Gotland: http://t.co/9231HvQn). #djurskydd2011

Djurskyddspolisen i Sthlm är glad över förbudet av elefanter på cirkus. Har varit oroliga över ett omhändertagande... #djurskydd2011

SJV:s djurskyddskonferens är över. Nu Djurens Rätts avslutningsmiddag, med två aktiva från Västerås som bonus. Tack för idag. #djurskydd2011

Jordbruksverkets djurskyddskonferens 2011


Den 1 december på Stockholms universitet var det dags för Jordbruksverkets djurskyddskonferens, där det stora ämnet för dagen var förslaget till ny djurskyddslag.

Den första punkten på dagordningen var också just att utredaren Eva Eriksson presenterade sitt förslag till ny djurskyddslag. Vi har sammanfattat utredningen och presentationen här, och dagens föredrag var i stort sett detsamma som måndagens presskonferens, så vi sammanfattar inte detta mer. Men några ytterligare reflektioner från Djurens Rätts representanter på plats:
  • Förslaget att flytta föreskrifter (som är bindande) till allmänna råd (som är mer beskrivande) är inte bra.
  • Det pratas mycket om vikten av en tilltro mellan myndigheter och branschen (vilket också avspeglas i de frågor som ställs efter föredragen).
  • Intressant att utredaren Eva Eriksson så tydligt tryckte på att betande är ett naturligt beteende hos kor, liksom att utevistelse är ett naturligt beteende för katter.
  • Bra att man avser att begränsa utegående katters fortplantningsförmåga. Men kan det leda till att personer med katter som man inte vill sterilisera inte kommer att släppas ut?
  • Vidare angående katter är det lite anmärkningsvärt att katthem verkar vara något som tas för givet att de finns, alltså att en myndighet förlitar sig verksamhet på något som i princip alltid är en ideell verksamhet.
"EU:s djur har fått det bättre på alla områden, och Sverige ligger före". Det konstaterade Jordbruksverket Leif Dennerberg därefter, i en kommentar till utredningen och på Jordbruksverkets uppdrag och arbete. Han lyfte bl.a. det positiva i dagens deltagarantalrekord (400 personer).

Nya minkföreskrifter är på gång, sa Leif Dennerberg vidare. 2010 skulle branschen själva ha förbättrat villkoren för minkarna, och det menar Jordbruksverkets och länsstyrelserna att man delvis har gjort – men att det fortfarande finns "en del oacceptable brister i enskilda delar av näringen". Det är dags för Jordbruksverket att gå fram med skärpta bestämmelser, menade Dennerberg, och nämnde bl.a. arbetet med att förebygga de stereotypier som finns. Beslut kommer från Jordbruksverket under december 2011.

Jordbruksverkets Johan Loberg pratade senare om en effektiv, likvärdig och rättsäker djurskyddskontroll – vilken man vill åstadkomma genom verkets projekt "Oskar" (Offentlig Samsyn, Kontroll, Analys och Rutiner) och efter lunch (med tzayspett) var det dags för professor Kristina Dahlborn att tala om jämförelsen mellan konventionell djurskyddskontroll samt med systemet "Welfare Quality" och "Fråga kon", ett upplägg utifrån Svensk Mjölk. Mellan ”Fråga kon” och den officiella kontrollen finns i statistiken ett tydligt samband, medan detta skiljer sig åt mer i ”Welfare Quality”, där skillnaden beror på de djur som hålls uppbundna. Enligt en genomförd enkät menade att ”Welfare Quality” var bättre på att bedöma djurvälfärd, men den konventionella metoden att bedöma djurskydd.