28 juni 2013

Pelle Strindlund om grisarna på grillen

"Pelle Strindlund om grisarna på grillen."
Läsvärd (och spridvärd) debattartikel på SVT Debatt av Pelle Strindlund, författaren till boken Jordens herrar: Slaveri, djurförtryck och våldets försvarare (och Djurens Rätts Guldråttevinnare 2012).
"Nu börjar industrisemestern – och med den grillsäsongen. Många svenskar kommer de närmaste veckorna att täcka klotgrillens galler med chorizo, revbensspjäll och fläskfilé, kanske inspirerade av TV4:s nya program Grillmästarna. Att grilla är att vara normal. Men skulle det vara lika självklart om vi träffat de varelser vi tillagar?

I Västergötland mötte jag Liv, en vanlig ”pigghamgris”. Vid ett års ålder togs hon om hand, med sin syster Olivia, av en familj på landet. Tillsammans levde de två i den inhägnad som byggts åt dem. De fick existera för sin egen skull – familjen är vegetarianer – och bökade i marken, lekte och jagade varandra. De vilade i skuggan, rullade sig i gyttjepölar och letade efter något ätbart i jorden. På nätterna sov de tätt ihop på en bädd av halm i ladugården."

25 juni 2013

Fler som äter vego i Kina än i USA

"Fler som väljer vego i Kina än i USA."
När jag väl skriver här i bloggen (usch vad sällan det blir nuförtiden) så har det på senare tid handlat en hel del om Kina (som här, här och här)- mycket på grund av att allting som sker där per automatik blir väldigt stort. Och apropå att allting blir stort per automatik i Kina:
"For now, just 4 or 5 percent of Chinese are thought to be vegetarian. But — that’s still more than 50 million people — a whole lot more vegetarians than there are in the United States, where perhaps as many as 30 or 40 million are vegetarians to some degree or another."
Rätt fräsigt med ungefär fem gånger så många vegetarianer i Kina som innevånare i Sverige.

Förutom Kina då verkar det vara Tyskland som boomar när det kommer till vego. Läste häromdagen om Berlins första veganska shoppinggata och säg en fräsig vegoköttprodukt som inte är tysk? Kul.

18 juni 2013

En drös tisdagsmedia

"En drös tisdagsmedia."
Tisdag den 18 juni 2013 hittade jag länkar/tips till dessa saker i min inkorg nu på morgonen:

Vem behöver kött är frågan som ställs i Kropp & Själ i P1 nu kl. 10.03: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1272

Södermanlands Nyheter granskar kycklingfabriken (http://www.sn.se/nyheter/sormland/1.1815548) och i tidningen den storskaliga djurhållningen: https://twitter.com/saratrorhonvet/status/346877736775716864.

Ekot har en nyhet att 2 000 hundvalpar smugglas till Sverige varje år (http://ttela.se/nyheter/sverige/1.2208538-2-000-valpar-smugglas-till-sverige), och TT en om en brand hos en framtida minkfarmare (http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/garage-brann-ner-djuraktivister-misstankta). Båda trista nyheter, men på olika sätt.

12 juni 2013

Sälja hundar för att få försörjningsstöd?

"Sälja hundar för att få försörjningsstöd?"
P4 Västerbotten, 8 juni 2013.
Lördagen den 8 juni rapporterade Sveriges Radio om en man som uppmanats att sälja sina hundar för att kunna beviljas försörjningsstöd. 

Människor har sedan vi blev bofasta haft en nära relation till djur och idag ser vi djur som våra familjemedlemmar. Vi lägger ner väldigt mycket pengar på djur genom veterinärbesök, mat och leksaker. Många firar också djurens födelsedagar. Vissa äldreboenden har djur hos sig då det har visat sig att djur bidrar till en miljö som både lugnar människor och ger en ökad trygghet hos de äldre. Forskning visar att när vi klappar ett djur sjunker hjärtfrekvensen och blodtrycket samt att stresshormonet minskar i kroppen.

När vår fyrfotade familjemedlem dör sörjer vi och vi kan nu sätta in dödsannonser i tidningen. Djur ger oss ovillkorlig kärlek och när vi kommer hem efter en jobbig dag blir vi glada när vi möter våra djur hemma.

När människor ska ranka sina viktigaste relationer rankas djur bland de högsta på listorna.

Djur gör också att vi människor får starkare relationer till varandra och de får oss människor att prata med varandra om våra djur, och vi älskar att prata om våra djur. Ofta vet människor inte namnen på sina grannar men de kan namnen på sina grannars djur och vet hur de mår.

Jag blev därför väldigt förvånad och arg när jag läste på Sveriges Radios hemsida att en socialsekreterare i Nordmaling krävde att en socialbidragssökande var tvungen att sälja sina hundar innan hen kunde få bidrag från kommunen. Jag som socionom och socialarbetare måste se hela människan och hela människans nätverk, inklusive djur. Eftersom djur påverkar oss människor i så hög utsträckning går det inte att bortse från djuren och särskilja dem från övriga familjen. Djur ska därför aldrig stå utanför familjen och familjesituationen.

Jag vet att djur och människor betyder väldigt mycket för varandra, just på grund av att människor ser djur som sina familjemedlemmar. Att, som myndighet, be en människa som befinner sig i svårigheter att göra sig av med sina hundar, för att få socialbidrag, kan det leda till ett mer utanförskap hos den individen eftersom en av de viktigaste relationerna försvinner. Djur är många gånger den enda källan till tröst och bearbetning, vilken vi socialarbetare måste börja förstå.

Kristofer Leander
Socionom och ledamot i Djurens Rätts förbundsstyrelse

10 juni 2013

Vem äter burgaren – prinsessan Madeleine eller Johnny Depp?

"Vem äter burgaren – prinsessan Madeleine eller Johnny Depp?."
Foto: Bengt Nyman/Flickr och ATempletonPhoto/Flickr
Att det är dödligt farligt att äta kött kommer det rapporter om lite då och då. Kanske är det därför som prinsessan Madeleine inte äter rött kött? Och kanske är det därför Johnny Depp gått och blivit vegan på äldre dar? Frågan är bara vem av prinsessan Madeleine och Johnny Depp som mest trolig att kunna tänka sig att provsmaka den första labbodlade burgaren som enligt uppgift är på gång att vara färdig för att provsmakas?

Jag tror på prinsessan.

Redan om tre dagar, den 13 juni, kommer dock den första biten labbodlat läder att presenteras.

3 juni 2013

Se upp för moderskänslor

"Se upp för moderskänslor." 
Problem: ovanligt starka moderskänslor. Lösning: avlivning. Det är svårt att inte bli ledsen över att läsa de här två meningarna:
"Ägaren uppger till DN.se att det har rört sig om en enskild ko som haft ovanligt starka moderskänslor för sin kalv, något som ställt till problemen. Kon har nu avlivats."
 Citat från http://www.atl.nu/lantbruk/ilsken-ko-avlivad

2 juni 2013

En riksdagsdebatt, via Twitter, i efterhand

"En riksdagsdebatt, via Twitter, i efterhand."
Den 30 maj debatterade riksdagen djurfrågor. Vi kommenterade debatten på Twitter medan den pågick –och här har vi sammanfattat vara tweets , med felstavningar och allt. Håll till godo.
  1. Efter kl. 12 debatteras djurskydd i riksdagen, sänds på riksdagen.se och SVT2. Vi kommer twittra kommenterar under debatten, häng gärna med.
  2. Helena Leander (mp) först i talarstolen, säger att djuren blir bortprioriterade av den nuvarande regeringen.
  3. Helena Leander (mp) tycker inte att regeringen längre kan hänvisa till den genomföra utredningen. ”Hur länge ska djuren behöva vänta?”
  4. Jens Holm (v) ifrågasätter om verkligheten överrensstämmer med djurskyddslagen.
  5. Jens Holm (v) säger att pälsindustrin säger att det är den största skandalen inom svensk djurhållning.
  6. Även Jens Holm (v) säger att utredningen om djurskyddslagen har dragit ut för mycket på tiden.
  7. Sara Karlsson (s) tycker att allt står frustrerande stilla när det kommer till djurskyddet. "Det händer i princip ingenting."
  8. Sara Karlsson S nämner förslag i djurskyddslagsutredningen som inte skulle behöva ta lång tid att besluta om.
  9. Sara Karlsson S: ”Låt oss inte göra det till åtta förlorade år för djurskyddsarbetet”.
  10. Åsa Coenraads M säger att djurskyddet är prioriterat för Moderaterna och Alliansen, och att grundinställningen är att djur ska må bra.
  11. Åsa Coenraads M tycker inte att regeringen kan anklagas för att förslag från djurskyddslagsutredningen dröjer.
  12. Jens Holm V ifrågasätter att Åsa Coenraads M hävdar att djurfrågor är en prioriterad fråga hos den sittande regeringen.
  13. Åsa Coenraads M säger att de faktiskt gör väldigt mycket - och bra med debatt om vilka som gör saker för djuren i politiken.
  14. Tittar på debatt om djurskydd i riksdagen. http://instagram.com/p/Z7syBnK-hy/
  15. Jens Holm V menar att det är Åsa Coenraads M som har makten om djurskyddslagsutredningen. Coenraads svarar att den måste göras bra.
  16. Åsa Coenraads M menar att det är kontrollerna som är problemet när djurskyddet inte är bra.
  17. Helena Leander MP menar istället att det finns systemfel med djurhållningen, att ansvaret inte kan läggas på den enskilde djurhållaren.
  18. Anita Brodén FP beklagar också att djurskyddslagsutredningen har dröjt. "Vi får förhoppningsvis återkomma i närtid".
  19. Anita Brodén FP säger att det händer mycket, pratar om djurskyddet internationellt.
  20. Anita Brodén FP avslutar med djurförsök, säger att förslag till centret för alternativ till djurförsök kommer presenteras snart.
  21. Jens Holm V säger att det finns delar i djurskyddslagsutredningen som skulle kunna implementeras direkt.
  22. Debatt mellan Anita Brodén FP och Jens Holm V om vilka som tar ansvar för djurskyddsfrågan.
  23. Inger Fredriksson C är stolt över att Sverige har gått före andra länder när det kommer till djurskydd. 
  24. Inger Fredriksson C lanserar förslag på en "ko-sing", ett komjölksproduktionsbidrag. Och säger att lönsamheten korrigerar djurhållning.
  25. Irene Oskarsson KD säger varför djurskyddslagsutredningen dröjer, hänvisar till juristernas granskning. Pratar om "förvaltarskap".
  26. Irene Oskarsson KD verkar ha missat EU:s förbud av djurtestad kosmetika och hygienprodukter.
  27. Irene Oskarsson KD vill se bättre kunskap hos barn och ungdomar om djurskyddsfrågor, "djur i skolan".
  28. Irene Oskarsson KD avslutar debatten om djurskydd med att ge SD kritik för att inte delta. Slut med djurskydd i riksdagen för idag.