30 december 2013

Det bästa från 2013

"Det bästa från 2013."
Vi upprepar fjolåret och sammanställer det bästa från 2013 enligt ett antal olika organisationer:
Vi fyller på med fler i samband med att vi hittar dem. Tipsa gärna med en kommentar om du känner till någon.

Djurens Rätt har också gjort en årskrönika via Facebook, den kommer här i bloggen och på vår webb under morgondagen.

Rakt på sak med Tribunal Animal

"Rakt på sak med Tribunal Animal."

15 december 2013

Ledarnas helg

"Ledarnas helg."
Detta var onekligen ledarnas helg denna helg.

Först var det en ledare i DN med rubriken Våga titta in i ladugården:
"Oavsett svaret på själva grundfrågan, om det är försvarbart att föda upp och slakta kännande varelser för gommens skull, finns det etiska tveksamheter kring dagens kött­produktion.

Den senaste tiden har SVT i en rad inslag berättat om djur som far illa. Om kycklingar som trängts in i överfulla lastbilar, klämts ihjäl eller dött av syrebrist. På slakterier har levande kycklingar hittats i behållare med döda djur. I ett annat reportage berättades om grisar som vadar runt i avföring, med såriga öron och svansarna avbitna.

Men vi är vana vid det här laget. Man förfasar sig en liten stund och sedan går man till affären och handlar om inte den billigaste så den näst billigaste kycklingfilén. Och julskinkan är förstås inte förhandlingsbar."
Men julskinkan bör vara förhandlingsbar menar sen Somar Al Naher på Aftonbladets ledarsida. Hon skriver att vi bör ge det "vegetariska alternativet en chans", för "hälsans, klimatet, plånboken och djurens skull". Och som alternativ till julskinka bjuder hon på recept på revbensspjäll och äppelglaze.

Heja ledare!

13 december 2013

Go Kina

"Go Kina"
När Kina nämns i djursammanhang är det ofta i negativa ordalag - djur som misshandlas och vanvårdas. Och sen äter de ju djur som vi anser det vara barbariskt att äta dessutom.

Men i allt detta finns det en annan bild av Kina som inte lika ofta kommer fram. Vi har varit inne på det här i bloggen ett par gånger, härom månaden noterade vi t.ex. att det är fler personer i Kina som äter vego än vad det är som gör det i USA (sett till antalet personer förstås, inte procentuellt sett).

Och sen fick jag denna Youtube-film från en kollega. Väldigt upplyftande att se.

11 december 2013

Sharon Núñez

"Sharon Núñez."
Jösses vilket tal.

10 december 2013

En pälsbranschordbok

"En pälsbranschordbok."
Få branscher är så duktiga på att hitta på nya ord som pälsbranschen. Här kommer därför ett litet lexikon du kan använda använda nästa gång du stöter på ett underligt ord du inte förstår.

Minkbönder: branschens ord för den som föder upp minkar för sin päls, istället för det vanligare orden "pälsfarmare" eller "minkfarmare". Används då ordet "bonde" allmänt sett har en mer positiv klang än farmare, och som dessutom mer för tankarna till sörgårdsidyll än vad ordet farmare gör.

Gårdsmink: branschens ord för de minkar som föds upp på pälsfarmer i Sverige. Används för att ordet "gård" låter mindre och trevligare än "farm" - även om ordet "farmad mink" också används. Huvudsyftet är dock att försöka påvisa att dessa minkar saknar de behov till naturligt beteende som finns hos alla minkar.

Djurrättslobbyn: branschens ord för djurrättsrörelsen, och för de som argumenterar för att pälsfarmning bör förbjudas. Används då ordet "lobby" uppfattas som negativt, och med ordet vill man ge uppfattningen att djurrättsrörelsen inte är en folkrörelse utan en mindre grupp med dold agenda, ofta med ekonomiska intressen i bakgrunden.

Utifrån samma tankesätt kan t.ex. LRF benämnas "köttlobbyn". Men det är det ingen som gör. Däremot har LRF också tagit till sig ordet djurrättslobby.

Majoritet: används av pälsbranschen för att beskriva 44 procent.

5 december 2013

En spaning i tiden

"En spaning i tiden."
I radioprogrammet Spanarna i P1 spanar deltagarna på tendenser i det vardagliga bruset, för att sedan presentera en framtidvision.

Här kommer min spaning.

Tendens 1: Taco Bar, Nacka Forum
Nä, Taco Bar i Nacka Forum, det här är inte roligt. (Eller taco kanske är ett gammalt ord för dålig humor?)
Read more at http://web.stagram.com/p/597707224645364686_227797809#dRfYHCytd6ehYqPC.99
Nä, Taco Bar i Nacka Forum, det här är inte roligt. (Eller taco kanske är ett gammalt ord för dålig humor?)
Read more at http://web.stagram.com/p/597707224645364686_227797809#dRfYHCytd6ehYqPC.99
Nä, Taco Bar i Nacka Forum, det här är inte roligt. (Eller taco kanske är ett gammalt ord för dålig humor?)
Read more at http://web.stagram.com/p/597707224645364686_227797809#dRfYHCytd6ehYqPC.99


Tendens 2: Texas Longhorn


Tendens 3: T-shirt från Sweden Rock


Tendens 4: scen från Escape Plan (repliken av intresse i detta sammanhang kommer 20 sekunder in i klippet)


Min framtidsvision: när folk börjar skämta om något så har vi kommit halvvägs till målet, så länge det är känsligt och inte går att skämta om är det för långt bort. Så nu är är vi nära.

4 december 2013

En blogguppsamling den 4 december

"En blogguppsamling den 4 december."
Bloggandet fortsätter vara smått sporadiskt, ber om ursäkt för det. Nu senaste har t.ex. det här med angora och grisar kommit i vägen. Och så får det nog bli. Men, men. Istället kommer här en liten blogguppsamling av saker jag sprungit på sista tiden. (Och det är som vanligt väldigt USA-inspirerat, vilket stör mig. Jag måste komma på ett sätt att få det att inte bli så, det får bli ett nyårslöfte. Men undrar om jag inte gav samma löfte förra året…hm.)

I senaste numret av vår tidningen hade vi med en artikel om hur vegomarknaden expanderar i Sverige. Väldigt spännande. Här är ett nyhetsinslag från USA om att det boomar även där. Bl.a. sägs det i inslaget att 6,6 miljoner amerikaner firade en vegansk thanksgiving. Det är rätt många det.

Några som gått och blivit veganer nyligen är Al Gore, Beyonce och Jay Z (de två senare baserat på detta). Rätt fräsigt.

Inte vegan men väl vegetarian är Bianca Kronlöf, som genomgick P3 Christers Moraltest häromdagen: "Det är bättre för världen att vara vegetarian". Japp, det är det.

Ni känner väl till den här "No Animals Were Harmed"-texten som vi alla tittar efter i eftertexterna till varje amerikansk film? Här framförs viss kritik mot märkningen. Inte så långt eller utförligt, men kan vara bra att känna till.

Avslutningsvis så blev vi uppmärksammade på den här leksaken från Leklust. Vad tycker du, bu eller bä? Jag kan inte riktigt bestämma mig.


Å ena sidan, lika bra att inte hymla hur djuren transporteras på väg till slakt. Att vi vet kan bara vara bättre. Å andra sidan, är det roligt, något att leka med, när djur transporteras på väg mot att bli en biff eller korv?

1 december 2013

Making Meat

"Making Meat."
En pedagogisk film om hur man tillverkar odlat kött - där det dels blir tydligt att det är djur iblandat (inget nytt, men ändå), och dels att det går att göra stajlade reklamfilmer om nog allting.