29 april 2015

Smorgasbord, ombudsman och Grönsaksbullar

"Smorgasbord, ombudsman och Grönsaksbullar."
Smorgasbord och ombudsman är mig veterligen de två svenska ord som regelbundet användas i engelskan. Två svenska företeelser som vi lyckats exportera från svenskan till det engelska språket.


Men nu har vi fått ett tredje ord att vara stolta över, tack vare IKEA. Som bekant släpps deras (veganska) grönsaksbullar i Sverige den 1 juni men de har redan dykt upp i varuhus utomlands. Och roligt nog så heter de just Grönsaksbullar (eller grœunsaksboular) i IKEA:s internationella marknadsföring av denna produkt.


 

 

 

Så smorgasbord, ombudsman och nu Grönsaksbullar. Ett rätt så fint tredje svenskt ord för världen att lära sig tycker jag.

PS. Angstrom skulle kanske vän av ordning säga är ett fjärde ord, men vem säger det egentligen?

25 april 2015

Hur kan en spela punk och hjälpa hemlösa hundar och katter på andra sidan Östersjön på samma gång?

"Hur kan en spela punk och hjälpa hemlösa hundar och katter på andra sidan Östersjön på samma gång?"
Vi fick ett väldigt fint mail från Paulina Hjertton från bandet The Sensitives som också du kan läsa nedan. Rock!

"Hur kan en spela punk och hjälpa ca 100 hemlösa hundar och 30 katter på andra sidan Östersjön utan att det kostar mer bara en gnutta engagemang? Jo, det ska jag tala om för dig. Vi är en punktrio från Falun som heter The Sensitives, under tre års tid har vi turnerat i en gammal buss som tagit oss runt stora delar av Central- och Östeuropa. Att leva och försöka försörja sig på musik är inte alls som det står i gamla rockbiografier eller dokumentärer om världsturnéer. Vår turnébuss är rymlig men långsam i uppförsbackar, i bästa fall gör den 50 km/h. Våra boenden på turné är oftast en madrass på ett kallt golv eller en knölig soffa i ett vardagsrum. Lyx och glamour är sällsynt men äventyren, spänningen och skratten desto fler. Vi har ett brinnande engagemang för djur och miljö, och lever som de allra flesta, eller i alla fall väldigt många av de punkarna vi träffar i Europa, som veganer och med en övertygelse att alla djur har lika stor rätt att leva ett fritt och bra liv. 
 

Jag funderade på om det fanns något jag kunde göra, när en turné började närma sig hösten 2012, när vi ändå skulle ut och köra med vår stora buss och hade några dagar ledigt i Litauen. Efter en stunds sökning hittade jag på en organisation som heter Djurskydd i Östeuropa, som stöttade ett hund och katthem i Vilnius. Några mail senare var processen igång. De behövde all hjälp de kunde få, vintern närmade sig och de hade rekordmycket hundar på hundgården, varken värme eller vatten fanns och resurserna få. Jag är ett stort fan av återbruk och tänkte direkt på hur mycket saker de flesta som bor med djur samlar på sig. Halsband som djuren växer ur, bäddar som blir för små, mat som inte smakade gott. Jag skrev i några forum på Facebook och en vecka senare kunde vi åka runt och samla ihop saker som blev 6 stora sopsäckar. Helt fantastiskt! Människor vi träffade blev engagerade och glada över att kunna hjälpa till med sitt gamla ”skräp” de hade hemma. Vi åkte på turné och besökte hund- och katthemmet och det var regnigt och kallt, men människorna som jobbade där som volontärer var glada över vad vi hade samlat ihop och sakerna kom till stor användning.
 

Två år senare gjorde vi samma sak igen när vi hade vägarna förbi och mycket hade hänt på hund och katthemmet. Vatten och värme fanns och ännu fler djur, men även fler volontärer. Behovet av saker fanns också kvar och vi var glada över att även denna gång kunna överlämna massor av saker som annars kanske bara hade kastats i Sverige. Vi vill uppmana alla andra band som är ute och spelar, tänk på hur enkelt det är att hjälpa till med saker när ni ändå är på plats! Det krävs så lite men betyder så otroligt mycket, och kan vara helt avgörande för djuren i behov."

The Sensitives är just nu på turné och kommer bl.a. att lämna över insamlade saker till ett hundhem i Torún i Polen. Följ deras turnérande/djurräddande på www.facebook.com/thesensitives.

24 april 2015

Ät mindre kött säger USA:s nutritionister

"Ät mindre kött säger USA:s nutritionister."
Igår skrev vi på vår webb om hur en ny faktaskrift från svenska Livsmedelsverkets tar död på myter kring protein och behovet av att äta animalier. Med en varierad kost bestående av baljväxter, som i förädlad form finns som exempelvis tofu och sojaprodukter, bröd och andra spannmålsprodukter, nötter, fröer och vegetabiliska drycker är det enkelt att få i sig tillräckligt med protein skriver Livsmedelsverket.

Även i USA händer det intressanta saker relaterat till samma ämne. I februari skrev vi här i bloggen om hur den amerikanska börsen Nasdaq rådde investerare att inte längre satsa sina pengar i köttbranschen. Detta av flera orsaker men där den största är nya kostrekommendationer från U.S. Department of Agriculture, den myndighet i USA som ansvarar för råden om vad amerikaner bör äta. I de nya rekommendationerna som är på väg väntas myndigheten för första gången förespråka en minskad köttkonsumtion (på grund av köttets klimatpåverkan).


En av de grupper som ger sina rekommendationer till U.S. Department of Agriculture inför deras beslut är Dietary Guidelines Advisory Committee, en statlig panel bestående av nutritionister som funnits sedan 1983. Och nu har den panelen kommit med sina rekommendationer, som sammanfattat är: vegansk mat är bäst. En diet med mindre animaliska produkter är inte bara bättre för din egen hälsa utan också för miljön skriver de i sitt utlåtande.

De slutgiltiga nya kostrekommendationerna för USA:s nästan 320 miljoner invånare kommer senare i år.

23 april 2015

Fågelvägen är den bekväma senvägen

"Fågelvägen är den bekväma senvägen."
Kronfågels nya reklamfilm och reklamkampanj för att välja kyckling kvalificerar in i kategorin reklamfilmer som gör det omöjligt att veta vad det egentligen är som ska säljas. I reklamfilmen handlar det om att distrahera konsumenten så mycket som möjligt från vad som ska säljas, och någon kyckling finns inte inom synhåll (förutom en bil som ska föreställa en kyckling).


Reklambyråns (Doe Blomberg Gottberg) tveksamma idé är att sälja in "fågelvägen" som ett "relevant vägval för dagens medvetna konsumenter", en formulering som bara en reklambyrå kan hitta på. Men det fågelvägen egentligen är är ju en väg som istället för att ta den tilltänkta vägen tar en enkel genväg tvärs över hinder som hård avel, trånga stallar och en kropp som är för tung för ens egna ben. Fågelvägen ignorerar detta och svävar ovanför med skygglapparna på.

Vegovägen är istället, om vi får fortsätta liknelserna, den väg som tar hänsyn till de hinder som fågelvägen smiter förbi. Där fågelvägen förvisso kan vara bra för hälsan och (i jämförelse med annat kött) miljön så är vegovägen också allt detta men tar hänsyn också till djuren. Den rätta vägen, precis som på en karta där fågelvägen aldrig är ett alternativ (om du inte är en fågel eller råkar äga en helikopter, och vem gör det?).

16 april 2015

Temanummer om våld via djur

"Temanummer om våld via djur".
I senaste numret av Kvinnotryck (1/2015), Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sveriges (Roks) tidning är temat våld via djur, eller sambandet mellan mäns våld mot kvinnor och våld mot djur.


Att kontrollera och plåga kvinnor och barn genom att pina deras djur är ett utstuderat maktmissbruk. Många kvinnor som utsätts för våld av den hon lever med stannar hos förövaren för att de inte vet var djuren ska bli av eller vad de kommer att utsättas för. En undersökning från Nederländerna visar att 41 procent av kvinnor som levt med en man som utsatt dem för våld har skjutit upp sitt uppbrott då de var oroliga för djurens säkerhet. Detta gör att nu en femtedel av kvinnojourerna ansluta till Roks tar emot djur för att underlätta för de våldsutsatta.

Många experter menar nu att våld mot djur borde ingå som en del i grov kvinnofridskränkning och att det borde vara en försvårande omständighet. Istället försvinner brottet. Ingen döms för det. Straffvärdet är lågt. Men ett brott mot är det - mot kvinnorna, mot tjejerna, mot barnen och mot djuret.

I tidningen medverkar, förutom gästredaktören Nanna Johansson, bl.a. Djurens Rätt-bekantingarna Carin Holmberg, doktor i sociologi, och forskaren Eva Diesen.

Tidningen går att ladda hem och läsa via www.roks.se/kvinnotryck.