12 januari 2009

Jösses, brist på tiotaggare!

I en intervju i di.se i mitten av 2007 sa Jägarförbundets ordförande Torsten Mörner så här:
"Sedan måste man jaga bättre och skjuta rätt djur så att vi får en äldre älgstam. I dag skjuter man oavsett vilken älg det är."
Men problemet verkar inte vara att man skjuter oavsett vilken älg det är utan att det är roligare att skjuta "tiotaggare" än andra älgar. (Tiotaggare är de där älgarna man kan hänga upp väggen efteråt, som ni vet.)

Den 8 januari hade DN en artikel med rubriken "Brist på tiotaggare hot mot svenska älgstammen" och några dagar senare skriver även Aftonbladet på samma tema. Problemet är alltså att det råder brist på äldre älgtjurar, vilket ger klena kalvar, vilket på sikt kan skada den svenska älgstammen...

Och varför råder det brist på äldre älgtjurar? Är det detta som kallas viltvård? Någon som vet?

5 kommentarer:

  1. Oooo, bra skrivet! Hoppas att många jägare läser detta! Men det vågar dom nog inte...

    SvaraRadera
  2. Sett ur jägarnas perspektiv blir Mörners uttalande logiskt och rätt - naturligtvis.
    Sett ur ex Djurens Rätts perspektiv blir ju alla uttalanden som bygger på att jakt är OK alltid fel - naturligtvis.
    Så jag ser inte att denna bloggartikel för fram något nytt. Ni är emot allt som har med jakt att göra det vet alla redan så övriga uttalanden blir bara överflödiga.

    Varför skulle jägare inte våga läsa detta ?

    En som jagar (men gör mycket annat också) som vågade läsa detta.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker inte alls att Mörners uttalande blir logiskt ur jägarnas perspektiv, för det han gör är ju att han kritiserar hur jakten gått/går till.

    SvaraRadera
  4. Nja, även om man skjuter oavsett vilken älg det är kommer det inkludera ett antal tio-taggare. Den bristen på mer riktad jakt räcker nog för att skjuta för många tio-taggare. Jag menar att även om man inte specifikt letar efter dessa kommer i alla fall för många skjutas av slumpmässiga skäl.

    Att detta innebär kritik mot jägarna är helt OK med mig. Vi måste ju tåla kritik som alla andra. Vi måste kunna acceptera att jakten förändras över tid, precis som allt annat. Bara för att jägare alltid gjort si eller så får det inte innebära man kanske måste acceptera förändringar även om det är till det "sämre".

    SvaraRadera
  5. Men borde man i så fall inte skjuta färre tio-taggare? Och varför gör man inte detta?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.