27 januari 2009

Mera kött

Vi äter mer och mer kött, skriver Metro, även om Livsmedelsverket tycker att vi ska göra annorlunda:

– Det vore bra både för kroppen och miljön om vi minskade köttkonsumtionen, säger nutritionisten Åsa Brugård Konde på Livsmedelverket.

Att vi äter mer kött beror enligt artikeln på att köttet blivit billigare, men också på t.ex. viktminskningsdieter som går ut på att man ska äta mer kött. Men visst känns det som att det blir mer och mer vegoprodukter i hyllorna, och att vegoföretagen syns mycket mer idag i annonsering t.ex.? Jag får inte riktigt detta att gå ihop...

Kanske är det som i Storbritannien - vi äter mer idag än tidigare, färre kallar sig vegetarianer men fler äter vegetariskt då och då. Och därmed skulle både konsumtionen av vegoprodukter och kött öka?

För övrigt är de här viktminskningsdieterna där kött spelar en stor roll ett bra exempel på riskerna med att propagera för vego ur ett hälsomässigt perspektiv. I mina ögon är valet att äta vego för ens egen hälsa jättefint, men ändå gjort utifrån ett smått personligt ställningstagande. Och att äta kött är så långt ifrån personligt som det går att komma, för man tuggar ju rent bokstavligen på någon annan.

Det spelar ingen roll om djur är nyttiga eller onyttiga - djur ska inte utnyttjas på något sätt som strider mot deras egna intressen, och de får inte avsiktligen utsättas för lidande eller död. Punkt slut.

1 kommentar:

  1. det knäppa är, att man går ner av att sluta äta kött. jag och min familj slutade göra det. snacka om resultat! förstår mig inte på detta med att äta mer kött utan att tänka på vart det kommer från.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.