22 januari 2009

Nej till bågjakt

Enligt uppgift kommer Naturvårdsverket att öppna upp för pilbågsjakt i Sverige. Mer finns att läsa på djurensratt.se, men du kan också lyssna till verksamhetschef Roger Pettersson som debattera frågan i P4 Gävleborg - klicka i så fall på denna länk och börjar lyssna efter 18 minuter och 30 sekunder.

Foto: Barbro Nyström

62 kommentarer:

  1. Men Djurens Rätt har ju länge kritiserat att jägarnas vapen ger dem en ojuste fördel? Hur hänger detta ihop? Då måste väl pilbåge vara en önskad utveckling?

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte det är detta vi har kritiserat direkt, men om utvecklingen går mot att jägarkåren börjar slipa huggtänderna och spetsa naglar vore det förstås en intressant utveckling. Men det tror jag inte den gör.

    SvaraRadera
  3. Aha. Så utvecklingen var inte perfekt och ledde inte direkt till ert mål. SÅ ni sade ifrån. Jag förstår.

    SvaraRadera
  4. Det är väl två problem i detta, dels att pilbåge i större utsträckning riskerar att skada djuren, dels att djur har rätten till sina liv och ska därför vare sig skadas eller dödas, oavsett vilket vapen som används. Så även om jägarförbundet och andra som roar sig med att mörda djur skulle göra det genom att "slipa huggtänder och spetsa naglar" så kvarstår frågan varför människan alls ska ge sig på djuren i annat fall än om det skulle vara ett klart fall av självförsvar. Svårt att se hur exempelvis rådjur och hjort någonsin kan utgöra ett sådant hot.
    Det är bara att konstatera att en stor del av människosläktet fortfarande lever kvar med neanderthalarhjärnor, fast inte ens neanderthalarna dödade djur för nöjes skull.

    SvaraRadera
  5. Hej, det är en bågjaktsförespråkare som kommenterat ett inlägg om bågjakt på min blogg varavegan.se. Han skriver "Hej Roger och alla ni andra" i inledningen så jag förklarade att det var min privata blogg och hänvisade hit i mitt svar. Ni får naturligtvis svara i mina kommentarer om ni vill.

    SvaraRadera
  6. Men NV har ju kommit fram till att pilbåge är en med andra jaktformer jämförbar jaktform, etiskt sett. SÅ när man protesterar mot detta kan man ju lika gärna ha invändningar mot färgen på jägarnas vapenremmar.

    Gissningsvis är pilbåge ett mindre effektivt vapen än en studsare, i räckvidd i alla fall. Så varje bågjägare kommer nog att hamna i situationer då man kunnat skjuta ett djur om man hade bössa, men att det inte gått på grund av att man har pilbåge. Så vad "rätten till liv anbelangar" måste man väl en djurrättare applådera initiativet att tillåta jakt med pilbåge - som väl landar någonstans mellan "jakt med eldvapen" och "jakt med kamera"?

    SvaraRadera
  7. Anonym, man höjer på ögonbrynen åt dina jämförelser - vad i hela världen har en båge med färgen på vapenremmar att göra?!

    Ska du diskutera mördandet och/eller lemlästandet av djur kan du väl åtminstone göra det med relevanta paralleller?

    Även om en pilbåge inte dödar ett djur så skadar den det i alla fall om pilen träffar, så det går svårligen att som djurrättare applådera detta tilltag från NV. Förstår du inte det så bör du inledningsvis läsa på om vad djurrätt är.
    Om du därefter tillstår att bågjakt "landar någonstans mellan jakt med eldvapen och jakt med kamera" så kan min slutsats bara bli att du antingen helt saknar empati, dvs i likhet med jägare i allmänhet har ett eller flera psykopatiska drag, och/eller helt enkelt inte är intellektuellt kapabel att förstå att djur har förmåga att känna lidande, såväl fysiskt som psykiskt.

    SvaraRadera
  8. Ånej vad hemskt! Det är ju helt sjukt. Vi måste göra nåt!

    SvaraRadera
  9. mhb: Att kalla en viss grupp neandertalare eller att säga:
    "-..jägare i allmänhet har ett eller flera psykopatiska drag, och/eller helt enkelt inte är intellektuellt kapabel att förstå att djur har förmåga att känna lidande"
    är direkt kränkande och om inte möjligen straffbart! Om du någosin vill bli tagen på allvar bör du vårda ditt språk.
    Man kan ju undra om någon av er egentligen vet något om jakt över huvud taget? Innan ni ropar "vad hemskt", "Nej" eller nått annat obefogat utan riktig fakta, ta reda på hur bågjakten verkligen fungerar!
    Vi jägare har tonvis med regler vi måste följa innan vi har möjligheten att jaga. Vilket ger oss frihet under stort ansvar!
    Men det är ju som med allt annat, ibland möter vi bilförare på fel sida vägen. Men den klara majoriteten håller sig på rätt sida!
    Jag hackar inte på er för att ni inte äter köttprodukter, det är ert val. Precis som det är mitt val att jaga och äta kött!

    SvaraRadera
  10. Micke, det är på intet sätt straffbart att kalla jägare för neanderthalare eller att göra gällande att ni har psykopatiska drag. Du förstår, jag är jurist så jag känner mig förhållandevis säker på det, men feel free, gör en förtalsanmälan eller vad du föreslår att det ska falla under (hets mot folkgrupp kanske - är ni jägare en sådan?) så kan vi väl få det prövat?
    Huruvida du eller andra som mördar djur tar mig på allvar är betydelselöst, det är viktigare att de som beslutar om era göranden mot djur gör det.
    I övrigt vill jag med bestämdhet hävda att mitt språk är mycket välvårdat; kanske är det innehållet som inte passar sig, det är emellertid en helt annan fråga. Eller kanske är det till och med den centrala frågan i ditt inlägg, nämligen att du säger dig inte hacka på oss veganer och vegetarianer för att vi inte äter kött - och att det är vårt val - medan du hävdar att det är ditt val att jaga och att äta av dina offer.
    Men du, Micke, har du någonsin funderat på vilket val djuren du har ihjäl och sedermera äter av har för val? Det är liksom det saken handlar om.
    Och så var vi där igen, med allt det som handlar om empatibefriat beteende.
    Några kommentarer till det i samband med din förtalsanmälan?

    SvaraRadera
  11. mhb: Väl skrivet!

    SvaraRadera
  12. mhb: Som du vet (om du nu är jurist) så är det hur motparten uppfattar det du säger som betyder något. Inte hur du egentligen menar!
    Men jag har inte tänkt göra nån anmälan, jag har bättre saker för mig!
    Jakt oavsett form kommer alltid att bli granskat eftersom det finns dem som inte har en aning om vad jakt är och hur det går till! Dock finns det några som tror och tycker en massa utan några som helst fakta! Speciellt människor som är uppvuxna i stan och långt ifrån skogen och landet. Utanför stadsgränsen är jakt en naturlig del av livet för väldigt många.
    Som sagt, ni väljer grönsakerna och vi jägare väljer både grönsaker och kött.
    Så kommer det alltid att vara, vi båda tar en liten del av det naturen erbjuder!

    Varför döljer du dig bakom en förkortning istället för ditt namn?

    SvaraRadera
  13. Micke, jättetrist att du inte löper linan ut med ditt missnöje över yttrandefriheten och gör den där förtalsanmälan så kunde vi ju fått klarhet i vad man verkligen får sätta för eptitet på er. Jag började till och med se fram emot den och vilket hallå det skulle bli om hur känslig den annars robusta gruppen djurmördare är.
    Du missade däremot i din upprördhet förklara hur det är med det val som djur har när du utövar dina sk friheter att mörda och fylla din mage med deras döda kroppar. Avser du överhuvudtaget att reflektera över det när du på ett förefallet paniskt vis försöker gömma dig bland regler och majoritetssysselsättning utanför stadsgränsen? Eller är det så att du faktiskt saknar empati, dvs är empatibefriad och därför faktiskt besitter en del psykopatiska drag?
    Och vad "förkortningen" jag använder beträffar så är den lika upplysande om min identitet som din "förkortning" är, eller menar du att jag ska veta vem du är, "Micke"? Och vad hade du tänkt göra om du fick veta min identitet - skjuta mig med ditt jaktgevär?

    SvaraRadera
  14. Det blev fel i avsändandet - det förra inlägget är mitt trots att det står från Anonym. /mhb

    SvaraRadera
  15. Jo Micke, människor har ofta svårt att stå emot grupptryck och om hela släkten eller byn är jägare så kanske man har svårt att se objektivt på saken redan från början. Bostadsorten borde inte ha med förmågan till empati att göra. Om det är så så är det väldigt tragiskt. Jag bor i skogen och har alltid gjort. Men ingen i min släkt jagar, för vi ser inte det som ett nöje.

    SvaraRadera
  16. haha.. Varför skulle jag över huvud taget vilja jaga dig??
    Och att jag skulle va upprörd är fullständigt felaktigt. Tycker detta är rätt intressant!

    Gömma mig bland regler..!?
    Trodde du som jurist skulle va glad att man följer de regler som är skapade??

    En jägare skjuter det vilt som dyker upp. Eller om man vill ha en starkare stam av djur så sparar man på till exempel älgtjurar som är en viss storlek..

    Visst har jag empati!
    Även jag blir upprör av hur djur behandlas, eller ibland avsaknaden av behandling.. Jag gillar heller inte att djur skadeskjuts! Då är det upp till mig som jägare att så snabbt som möjligt avliva djuret så det slipper lida. Det finns en mängd regler om hur ett eftersök ska göras om olyckan är framme!

    Angående vad "Anonym" sa:
    Själv har jag en bror som inte jagar, jag känner flera ur "jägarsläkten" som inte heller jagar. Inget konstigt med det! Dock äter de kött och ser inget konstigt med jakt..

    Jag räknar inte med att du känner mig mer bara för att jag har mitt förnamn skrivet. Men jag tycker det ingår i uppfostran att åtminstone tala om sitt förnamn!

    SvaraRadera
  17. Micke, jag börjar först med identifieringsfrågan. Jag skriver med mina initialer, vilket torde motsvara ditt "Micke", så jag tror vi känner varandra ungefär lika bra. Så du behöver inte tala om för mig vad som är god uppfostran, tro mig, för jag vet, och framförallt tvivlar jag på att du är rätt person att alls ge några sådana tips kring uppförande.

    Ang empatifrågan, det var ju befriande att få veta att du känner empati, men hur vet jag att du har det när du vidhåller i strid därmed att du jagar djuren i skogen (kan du överhuvudtaget föreställa dig hur det känns att bli jagad på de villkoren som du ger djuren?)och därtill mördar dem?
    Du övertygar inte bara för att du påstår dig ha empati, dina handlingar talar nämligen i motsatt riktning.

    Ang följa regler, det är jättefint - och fattas bara - men det gör inte hela företeelsen bättre. Bara för att dödsstraff existerar i diverse länder och avrättningarna sker i enlighet med lagstiftningen betyder det inte att det är humant eller ens rimligt att ha ihjäl folk på det sättet. Lika orimligt, empatibefriat, destruktivt och inhumant är det att ha ihjäl djur bara för att det råkar vara lagligt.
    Men det är förhoppningsvis bara en tidsfråga innan denna avart av mänskligt beteende förpassas till historiens skräphög.
    För alltid.

    SvaraRadera
  18. haha.. Du är en sån rolig typ, så även om det finns en massa lagar som man bör följa så blir du aldrig nöjd! Alltså en lagvrängare som vägrar följa lagen..! Kul..

    Så egentligen är detta samtal över! För oavsett vad jag säger så återkommer du till ordet mördare eller mord.

    Att du sedan tar upp dödsstraff på människor, som vad jag vet inte är tillåtet i Sverige, är bara för att vinkla det ännu mera snett.

    Lets face it, du kommer fortsätta äta grönsaker och jag kommer fortsätta äta kött och grönsaker! Vi kommer inte längre än så..

    Så tack för samtalet!

    SvaraRadera
  19. Micke, du ger upp, trist att du inte förmådde mer, tur att du har ditt vapen som intellektuell förlängare då när du inte har kapacitet att resonera. Ett vapen att mörda oskyldiga individer med, sådana som du sannolikt förstår dig ännu mindre på än vad du förstår dig på mig och parallellerna jag förgäves ansträngde mig för att illustrera problematiken för dig, såsom exemplet med dödstraffet.
    Nej, det förekommer inte i Sverige - men poängen som du inte begrep var att trots att något sker i enlighet med lagar och regler så gör det inte nödvändigtvis företeelsen bättre. Vi talar alltså moral, det har hela tiden handlat om det, förutom när det gällde ditt lilla infall om att det skulle vara straffbart att kränka den grupp av människor som du företräder vilken ägnar sig åt att mörda oskyldiga individer i skogen eller annorstädes.
    Mord är det man avsiktligen tar någon annans liv. Definitionen är inte svårare än så. Är det oavsiktligt så är det vållande till annans död.
    Det framgår i övrigt mycket tydligt att du inte heller vet vad lagstiftningens syfte är; den handlar om att man inte ska bryta mot den. Som icke-jägare kan man följaktligen vare sig följa eller bryta mot de lagar som reglerar jakt, eller hur?

    SvaraRadera
  20. Dagens jakt är både osportslig och oetisk. Ett exempel är Rovdjurskampanjen Länk: http://www.youtube.com/watch?v=iF3dC60ndU0
    Pilbåge är ett traditionellt jaktvapen som kräver att Du är extremt nära djuret vilket inte ens 10% av dagens hund och gpsförsedda jägare skulle klara av.

    SvaraRadera
  21. He he, Om man ska hålla sig på eran intellektuellt och språkligt låga nivå där ni jämför köttätare med neanderthalare, så är veganer nazister, och juristen är Hitler!
    Ja, ni hör ju själva hur det låter.
    Skärpning!

    SvaraRadera
  22. Hej vegantalibaner eller grönsakskommunister! Välj det som passar er bäst.
    Har läst lite inlägg och förvånas över hur flitigt ni använder ordet mördare och mord när det bara handlar om att skjuta ett djur.
    Jag har skjutit så mycket djur under mina 30 år som jägare att jag tappat räkningen för länge sedan.
    Har även jagat med båge rätt länge nu. Välkomnar att vi nu kan börja jaga i Sverige med detta fina redskap, som dödar så effektivt och smärtfritt. Nu slipper man åka utomlands. Fast det fortsätter jag nog med i allafall. Jaktresor är kul.
    Har för länge sedan insett att det egentligen inte är någon idé att diskutera med er som endast tuggar gräs.
    Ser också att djurens rätt till min stora glädje har tappat bra med medlemmar sen fornstora dagarna. Ni har väl nu upplevt ungefär en halvering från när ni var som störst?

    Men för att återgå till pilbågen som jaktvapen så är ni verkligen okunniga på området. Det enda ni kan är skrika mord och mördare.
    Ni har inte en hum om hur bågjakten funkar och hur en jaktpil verkar i en djurkropp.
    Er målsättning är ju att stoppa all jakt och fiske i Sverige. Sen helgar ändamålet medlen, eller hur?!
    Så det var väl inte oväntat att ni inte gillar en jaktform som ger färre skadskjutningar än gevärsjakten. Jodå, kolla upp det så kommer ni att upptäcka nåt mycket intressant. Den som söker han finner.
    Jakten är något fint och min 7-åriga dotter tog ur sitt första rådjur i vintras. Hon var mycket stolt över denna nyvunna kunskap.
    Ja, jag fick hjälpa henne lite såhär första gången. Men det blir fler rådjur skjutna. Var så säkra!
    Till helgen är det vildsvinsjakt och jag ska skjuta en alldeles egen "djurens rätt" gris åt er.

    SvaraRadera
  23. Jadu Peter!
    Du har inte mycket kunskaper om jakt va? Du kan ju fundera på det så har du nåt att göra.

    SvaraRadera
  24. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  26. Vi diskuterar ju redan medlemsutvecklingen i en annan tråd, så det är knappast skälet till att jag plockat bort de två senaste inläggen. Men jag får inte riktigt känslan av att du egentligen är intresserad av att diskutera. Eller har jag fel?

    SvaraRadera
  27. Men spelar det verkligen någon roll att Roger Pettersson uttalar sig i media. Alla vet ju att djurens rätt är en organisation som är emot all jakt.
    Folk förväntar sig väl inget annat från er. Det är ju därför som Djurens rätt aldrig blir tillfrågade som en remissinstans i jaktliga frågor.

    SvaraRadera
  28. Den argumentationen håller inte eftersom vi är remissinstans inom mängder av områden där vi i grunden är emot hela företeelsen.

    SvaraRadera
  29. Nämn någon fråga inom jakten där man frågat er för ett remissvar det senaste året?
    Jag kan tänka mig att man kontaktar er för åsikter i andra djurskyddsfrågor, men jakten verkar ni inte ha mycket att göra med. Har det att göra med att ni inte besitter någon som helst kompetens inom det området?
    Läser man inlägget om bågjakten så verkar det så.

    SvaraRadera
  30. Eller kan det vara så att du saknar kompetens att göra den bedömningen, eftersom du inte vet vilka kontakter vi har med myndigheter osv?

    Hur som helst, jag återkommer i bloggen framöver då det det eventuellt är på gång förändringar i remissförfarandet när det gäller jaktfrågor. Stay tuned.

    SvaraRadera
  31. Ja, det lär ju dröja. Finns väl ingen myndighet i Sverige som vill ta beslut baserade på Djurens rätts känslomässiga argument.
    Man vill ju ta beslut baserade på fakta och inte tyckande.

    Du kunde alltså inte ge ett endaste exempel på någon jaktlig fråga där DR varit remissinstans?
    Kan det bero på att ni aldrig varit tillfrågade och inte lär bli det heller?

    SvaraRadera
  32. Som sagt, du har uppenbarligen väldigt dålig inblick i Djurens Rätts verksamheter. Och som sagt, jag återkommer med information som du säkert kommer tycka är intressant när den finns tillgänglig.

    SvaraRadera
  33. Vilket år blir det då?

    SvaraRadera
  34. Jag måste säga att det är inte konstigt att man kallar jägare för neandertalare(om det nu är jägaren eller neandertalaren som ska känna sig kränkt, det är frågan?) när man läser ovanstående anonyms kommentarer. Förresten bor jag på landet i skogen och har gjort det i alla år, och jag uppfattar faktiskt att problemet med hänsynslös jakt har ökat markant sedan nöjesjägarna(som oftast är från städer eller samhällen) skjutglada har kommit ut i skogarna med sina gevär

    SvaraRadera
  35. Kära Karin i skogen!
    Jag ställde bara en enkel fråga.
    När har Djurens rätt senast varit en remissinstans i jaktliga frågor?
    Tyvärr får jag en massa annat pladder till svar, men inget svar på frågan. Sanningen är ju att djurens rätt aldrig har varit och aldrig kommer att vara någon remissinstans i jaktliga frågor.
    Nöjesjägare säger du, ja självklart. jakt är ett nöje.

    SvaraRadera
  36. Inte heller konstigt att man kallar jägare för neandertalare när de fortfarande inte lärt sig att skriva under sina texter med sitt namn. Så trött på diskussioner med fegisar som vågar inte ens stå för sina egna åsikter. Men att ta vapen och skjuta sönder ett litet djur, ja för det finns det mod...

    SvaraRadera
  37. Sedan när är det ett nöje att döda oskyldiga djur? Det låter riktigt ruskigt att Ni erkänner det. Hör ni inte själva hur det låter när ni kallar dödandet av djur för nöje?
    Jag läste just om 1000-poängsklubben som något som kallas Jaktjournalen håller på med. Det är så att man blir mörkrädd. Har ni jägare några känslor överhuvudtaget, det kan man verkligen undra? Ni borde rannsaka Er själva istället för att klaga på den cirka 96-97% av befolkningen som inte löser jaktlicens. Ni är ju livsfarliga för oss andra människor med era gevär, och ni är alltför ofta alldeles för nära bostäder och människor som vill leva efter allemansrätten. Ni vill ofta kalla det för okunskap hos de som protesterar mot jaktens avarter. Vad vet ni om det? Det finns storstadsbor som vet mycket mera om naturen än den värsta jägaren från landet. Just för att jägaren är helt inriktad på att skjuta på djur. Han eller hon ser inget annat, särskilt inte att levande djur har ett värde. Nej, de ska bli troféer. Och varför är ni alltid så arga?. Är ni helt hjärntvättade eller?
    Apropå den lilla flickan som "tog ur ett rådjur", kan man ju bara beklaga. Det är riktigt sorgligt att läsa. Barn ska få vara barn.

    SvaraRadera
  38. Kära karin i skogen!
    Jakt är och har varit ett nöje för mig i alla tider. Har jagat sedan 15 års åldern och det bör bli runt 30 år snart. Att döda ett djur är ett nöje. man går ju inte ut och jagar för att det är tråkigt heller.
    Jag tycker du ska göra en lista på alla "skyldiga" djur som jag sen kan skjuta. För om det finns oskyldiga djur så måste det ju rimligen finnas "skyldiga djur också. För mig finns bara djur och djur med jakttid på. 1000 poängsklubben är riktigt bra som jaktjournalen har. Jag sköt senast förra helgen 2 rävar och får lite poäng för det.
    Vad gäller allemanrätten så är det förändringar på gång på den biten.
    Bli inte förvånad om det blir som i USA att endast markägaren har rätt att beträda marken. Det har ju varit en del problem med olika företag som anordnar kommersiell verksamhet och hänvisar till allemansrätten. Ensklida markägare förväntas bistå med sin mark och den nedskräpning och slitage det blir av denna verksamhet. Det blir nog ett slut på det snart ska du se. Sen kan vi jaga ifred utan en massa vegankommunister som springer på markerna och ska sabotera jakt.
    Vad gäller den lilla flickan, så är det min dotter och hon älskar att följa med på jakt. Mer än gärna hjälper hon till och flår pälsen av rävar och bäver. Hon tycker det är bra att hon får lära sig nåt som hennes klasskompisar inte har en aning om. Hon kommer att bli en hängiven jägare framöver.
    Inte en chans att hon går och blir vegan och medlem i någon minkutsläpparklubb.

    Alla levande djur har ett värde. Men mest värde har de när de ligger i frysen eller blir till en skön jacka.
    Så kom u ur din disneyvärld och ta jägareexamen och börja jaga. Du upptäcker en ny dimension inom dig som du inte trodde fanns.
    Den dimensionen är härlig.

    hej Mae!
    Det behövs inte mod för att skjuta ett djur. Däremot måste man sikta lite noggrannare om djuret är litet.

    SvaraRadera
  39. Käre anonym eller är det kanske kära anonym?

    HaHa, jag inser nu att Du driver med oss, för så korkade och omoderna åsikter som Du ger uttryck för har ju ingen normalt funtat människa.
    Men om jag nu mot förmodan har fel så skulle det vara ganska kul att om några år se hur Du skulle reagera på att din dotter blir vegetarian eller ännu värre vegan. Du ska veta att det är möjligt och kan t.o.m. vara troligt, när hon inser hur Du har fått henne att medverka till jakt innan hon har en aning om vad det handlar om. Du bör veta att jag talar av egen erfarenhet. Jag är som sagt uppvuxen på landet och skogen och har jägare i släkten(Fast inga med Dina medeltida åsikter förstås). Det var ingen i släkten som uppskattade att jag slutade äta kött i 10-årsåldern, när jag förstått vad mina föräldrar stoppade i mig. De trodde att jag skulle dö av undernäring. Men hör och häpna, jag lever fortfarande nästan 40 senare.
    Förresten ordet vegankommunist är ju ganska bra. Det innebär ju att man är snäll mot djur, snäll mot sin egen hälsa, snäll mot de svagare människorna i samhället och inte minst snäll mot klimatet och mot miljön.
    Och Du till sist. Hoppas inte för mycket på att allemansrätten ska upphöra. Det är väl bara jägarförbundens önsketänkande. Alla partier står bakom allemansrätten så vitt jag vet.(Ev. något udda parti kanske vill förändra, det vet jag inget om) Du borde i alla fallläsa jaktlagen innan Du ger Dig ut på jakt. Där står tydligt att jakten inte får inkräkta eller störa allmänhetens verksamheter. Tack för mig

    SvaraRadera
  40. Kära Karin i skogen!

    Min dotter blir aldrig vegan. Hon var med och sköt sin första bäver igår kväll. Maken till glad unge får man leta efter. Nu vill hon ha en likadan bössa som pappa. =)

    Du är dåligt uppdaterad på allemansrätten. Det är ingen lag som några partier kan stå bakom.
    Jag säger bara en sak: EU. Håll koll på det så ska du se vad som kommer att hända med allemansrätten i Sverige! Jag vet ganska intressanta saker som är på gång. Då spelar det ingen roll vad den svenska lagstiftningen hittar på. EU lagstiftningen är överordnad den svenska.
    Kom ihåg vem som tipsade dig om dessa kommande förändringar!

    SvaraRadera
  41. Hur går det Peter?
    Har naturvårdsverket tillfrågat djurens rätt om något till det nya paketet om förändringar som kommer till sommaren?
    Fick ni vara remissinstans?

    SvaraRadera
  42. Vet ej. Däremot återkommer jag med information när den finns tillgänglig, som jag sagt.

    SvaraRadera
  43. Oj, oj, oj! Googlade på när bågjakt blir lagligt i sverige och så får man se en hetsig diskussion istället.

    Hurvida bågen är ett precisionsvapen beror väl på skytten. Jag kan i alla fall säga att jag brukar roa mig med att skjuta 50cl plastflaskor på 25-30 meters håll på eftermiddagar. Och prickar dem! Träffzonen på ett djur är ungefär samma storlek. Vidare så brukar jag öva ståendes, hukandes, sittandes och ja, liggandes också. Allt detta med gott resultat.

    Djuren lider dessutom mindre av en väl placerad pil än av en gevärskula. Det är inte ovanligt att ett betande djur sen det blivit träffat av en pil fortsätter beta eller lugnt tittar sig omkring för att se vad som händer, för att sedan kollapsa.

    I övriga fall så springer inte djuret långt jämnfört med en kulträff.
    Den som någon gång skurit sig på krossat glas så snabbt att man inte vet om det förens man ser att det blöder, förstår principen.

    Annars då om en björn eller varg attackerar ett rådjur, lider inte rådjuret då? Känner sig inte djuret jagat då?
    Samey-same!
    Förstår inte hur ni tänker

    Det dem flesta inte verkar förstå är att det är inte dödandet som är grejen. Det är jakten i sig.
    Att kunna ta sig fram osedd, utnyttja terräng och vegitation, undvika att djuret känner ens vittring. Lite grann som att överlista djuret på dess eget spel.
    Någonting börjar hända i ens sinne, någonting uråldrigt som nedärvts från förfäderna. Total koncentration och fullständing fokus på nuet.
    Men det är klart det är ju inte så svårt att överlista en morot ;).

    Sen är det inte bara det utan även allt runt jakten.
    Man behöver inte fälla ett djur för att ha kul på en jakt.


    Brist på empati, psykopati. Har ni någonsin träffat en jägare? För er med ett speciellt tankesätt kanske det kan te sig på det sättet.
    Men säg mig?! Om nu alla jägare är psykopater och saknar empati borde inte det vara ett drag som gått vidare från dem som överlevde i förhistorisk tid. Så att alla som lever nu är psykopater som saknar empati?
    Låter som plumpt skitsnack i mina öron.


    En sak jag tycker är konstigt är att veganer inte verkar kunna acceptera att andra vill jaga och äta kött. Nej, andras val ska göras åt dem.

    Vet inte om det stämmer helt 100, men har fått en ganska stark bild av antijakt-veganer som ser ut ungefär så här:
    Är taniga och seniga, Bor i lägenhet, röstar vänster eller FI, vägrar bära kläder som inte är gjorda av hampa, röker gärna densamma, blir rädd när dem ser ett vilt djur, gillar indie.

    Att jaga är lika rätt som att inte jaga. Det är upp till var och en att avgöra, men inte för någon att förneka den andre.


    -Framtida bågjägare

    SvaraRadera
  44. Hej Framtida bågjägare,

    tack för den troligen längsta kommentar jag har fått i den här bloggen.

    Lite svårt att kommentera allt du skriver, så jag väljer att fokusera på det jag tycker är det viktigaste.

    Ett rovdjur som en björn eller en varg saknar den valmöjlighet som människor har. Det är skillnaden.

    Du skriver om att det inte är dödandet i sig som är grejen, men varför inte då ta bort dödandet ur ekvationen? Smyg runt ute i skogen, kika på vilda djur och se hur nära du kan komma. Det är ett väl vi kan göra som inte björnen eller vargen kan.

    Och anledningen till att man bör göra detta val är att någon alltid drabbas av jakten. Du kan inte förstå att veganer inte verkar kunna acceptera att andra vill jaga och äta kött - som om det handlade om vad veganer vill, eller vad jägare vill. Och då glömmer du helt bort att för varje köttbit du äter så har någon behövt sätta livet till. Det är därför du inte ska äta kött, inte för att det är något veganer vill.

    Och avslutningsvis, om det existerar fördomar om jägare så är det säkert fullt jämförbara med dina fördomar om veganer. 1-1 med andra ord.

    SvaraRadera
  45. Ja, så kan man ju också se det men vi människor kanske inte har så mycket val egentligen heller. Blir djuren för många räcker inte maten till alla och då går djuren på grödor som också veganer äter. En vildsvinssugga och hennes kultingar kan på en eftermiddag böka upp en stor del av en genomsnittsåker t.ex.
    Men även många andra djur äter av våra grödor.

    Blir djuren för många tar det inte lång tid innan det börjar gå sjukdom genom hela beståndet.
    Så hur tycker ni att djuret ska dö? långsammt och plågsammt eller snabbt?
    Om vi ska prata empati så får man nog ta sig en funderare innan man drar slutsattsen.
    -Allt är inte svart och vitt

    Då kan man ju slås av tanken att låta naturens predatorer stå för att hålla bestånden i schack. Men då skulle det behövas betydligt fler av dem och då blir det fler än vad som är behagligt för människans värld. Se bara på folk i norr så fort det händer något där ett rovdjur är inblandat. En voffsing blir dödad av varg eller en häst som blir riven av björn.
    Då är det inte lika ballt med rovdjur längre.
    Sen kan man väl tycka att samerna går till överdrift lite ;).

    Varför tror ni att man räknar bestånd och avskjutna djur för? Varför finns det kvoter? För att kunna göra om det nästa år utan att riskera att fälla färre djur?
    Nja, inte riktigt.

    Om naturliga balansen ska fungera får vi nog fundera på att ta vårat pick och pack och flytta till ett annat land, eller planet för den delen. Vi har redan stört naturen med våra städer,vägar och fabriker.

    Naturligtvis jagar man för matens skull också. Kan vara svårt att förstå för den som aldrig ätit en hemmalagad viltgryta, men det är verkligen något utöver det vanliga. Knappast så att man skulle slänga iväg ett djur bara för att man skjutit klart på det s.a.s.

    Kan tilläga att jag även brukar ha kamera med mig. Så den tanken är inget nytt.

    Om nu fler bestämmer sig för att bli veganer/vegitarianer kommer alltså färre att köpa köttproduketer.
    Så varför inte börja i den ändan?
    Tycker veganer ska inrikta sig alla industriellt uppföda djur som far illa.

    i jämförelse med industrikött så är viltköttet försvinnande små mängder.

    Men gå för allt i världen inte och släpp ut djuren i det vilda. Är inte sympatiskt mot djuren som inte klara sig ute.
    Med undantag för minkar som frodas i vårt land. Men det krävs väl inget geni för att förstå varför det inte är bra.
    Näe, tycker att minkutsläppar-klubben mer liknar Al-quaida ;).


    Angående fördomar så var det det jag ville ilustrera så vi får nog säga 2-1.

    Ni ska ha beröm för att ni inte börjar vråla smädelser däremot.

    ps. Såg på nyheterna att det kommer att vara möjligt att odla fram kött i laboratorium.
    Kommer ni veganer/vegitarianer att omväda er då? Eller är det vid ätandet som skon klämmer?

    Jag kan definitivt tänka mig att byta min fläskkotlett från ica mot en labb-ekvivalent iaf.

    Mvh Framtida bågjägare

    SvaraRadera
  46. Det är mycket som går att kommentera, och som förra gången får jag välja ut något.

    En del som kämpar för djuren tänker att vi ska lämna de vilda djuren helt för sig själva. Andra tänker att man ska kunna reglera stammar, men inte på det sätt som det går till på idag. Det du kallar "veganer / vegetarianer" är ingen homogen grupp som tycker exakt likadant. Det tycker jag är en bra utgångspunkt för en diskussion.

    Grunden är dock densamma - en omtanke om djuren och en syn på djur som existerandes för sin egen skull. Inte något som vi kan döda för vårt eget nöjes skulle.

    Odlat kött är en intressant diskussion, som egentligen är för lång för att ta här. Kortfattat ser jag det så här: jag gillar inte att utsätta djur för lidande och död. Jag har inga problem med att äta kött i sig. Så om köttet är framställt utan att något djur har drabbats, helt ok för mig. Men även här finns det olika uppfattningar.

    SvaraRadera
  47. Ang. Djurens Rätt och Naturvårdsverket, som diskuterats ovan:

    "Förslaget till testverksamhet [av fångstredskap för vildsvin] har behandlats i en referensgrupp. Där har ingått representanter för jägarorganisationer, Lantbrukarnas Riksförbund, Jordbruksverket, Rikspolisstyrelsen och Statens Veterinärmedicinska anstalt. I fortsättningen kommer även en representant för Djurens rätt och en företrädare för konstruktörer/tillverkare av fångstredskap att erbjudas ingå."

    SvaraRadera
  48. Klart att ni kritiserar bågjakt. Ni är ju emot all jakt så en annan inställning är ju "omöjlig".

    SvaraRadera
  49. På ett sätt har du rätt, men självklart är det så att olika jaktformer kan kritiseras i olika hög grad.

    SvaraRadera
  50. Herre gud vad trött man blir när man läser dessa anti bågjakt kommentarerna där mer än hälften av faktan inte stämmer. Till exempel att ett djur inte skulle dö av en pil, man bara skadeskjuter det. Ett dåligt skott är ett dåligt skott med vilket vapen som helst. Dagens pilbågar är precision vapen och har många gånger bättre penetrerande effekt än kulvapen.

    SvaraRadera
  51. Jag är naturvårdsbiolog till både utbildning och yrke och bågjakten är för mig en självklarhet, den är korrekt när det gäller miljöpåverkan (hela livscykelanalysen) den är också korrekt ur ekologisk synvinkel eftersom den efterliknar mer ett naturligt predationstryck i avseende på vilket djur som fälls, den är också korrekt ur etisk synvinkel då den har lägre frekvens skadeskjutningar än de metoder vi använder idag.Ja till bågjakt av många anledningar alltså, bågen som jaktvapen har dessutom utvecklats otroligt mycket bara de senaste 20 åren.

    SvaraRadera
  52. Vilka djur som fälls har väl dock inget att göra med vilket vapen som används, utan vem som håller i det. Det kan man knappast ange som försvar för bågen som jaktvapen.

    SvaraRadera
  53. Peter!
    Vi har ju i åratal fått höra om vilken teknisk överlägsenhet jägarna har med sina kikarsikten och snabba gevär. Men nu när det pratas bågjakt så försvinner ju den tekniska överlägsenheten. Men då duger inte det heller.
    Att du inte säger det rakt ut istället för att gå omkring och låtsas. Du och djurens rätt är emot samtliga jaktformer och skulle gärna vilja se dem förbjudna. Eller är det så att djurens rätt gillar någon jaktform? Utveckla gärna ditt resonemang.

    Nu kommer vi ha licensjakt på varg igen. Tack vare att alliansen sitter kvar.
    Min andra fråga till dig är om du tycker det spelar roll hur många jägare som är ute och jagar varg? Slutresultatet är ju att man ska fälla ett visst antal djur. Om det sen är 400 eller 12 000 jägare ute, så borde väl detta inte ha någon betydelse?

    SvaraRadera
  54. Du kan läsa om vår inställning till jakt på vår webb, det är ingen större hemlighet vad vi tycker.

    Antalet spelar roll om vi utgår från att 12 000 jägare knappast är lika kompetenta som de 400.

    SvaraRadera
  55. Hoppas rådjuren äter upp alla växter....även de som odlas i Holland med hjälp av gas....

    SvaraRadera
  56. Efter att läst alla inlägg som talar om att jakt är mord...borde man inte införa ett straffsystem för alla rovdjur då? Eller är det inte bättre att inse att jakt är naturens gång?

    SvaraRadera
  57. Eller är det inte bättre att inse att det finns en rätt stor skillnad mellan rovdjurs jakt och mänsklig sådan?

    SvaraRadera
  58. Face it! Människan är ett rovdjur. Vi hade aldrig klarat oss genom evolutionen om vi inte hade haft genen med jaktlig instinkt!
    Och bågjakten för oss närmre ursprungsjakten och tar bort en stor del av oss jägares övertag som ni djurrättsaktivister alltid har klagat på. Ni måste inse att vi jägare fortfarnde har den "jaktliga genen" kvar men bedriver nu jakten på ett så humant sätt som möjligt.
    Om jag hade delat era åsikter om djurens lidande så hade jag snarare gnällt på uppfödslen för slaktdjur som under sin uppfödsel aldrig får känna på frihet vilket de vilda djuren får.

    SvaraRadera
  59. Anonym,

    självklart är det så. Men du måste väl erkänna att det idag är rätt stor skillnad på hur vi lever jämfört med alla andra övriga rovdjur? Plus att vi är ett rovdjur som kan välja att inte äta andra rovdjur, vilket också är en sak som skiljer oss från andra rovdjur.

    Och att jägare skulle ha en gen som övriga människor saknar köper jag inte riktigt...

    Vi gnäller rätt mycket på djurfabrikerna, men det betyder ju inte att dödandet av djur i det vilda blir oproblematiskt.

    SvaraRadera
  60. Hur orkar ni ens....... Jakten kommer finnas kvar så länge människan finns kvar! Thank u lord.......

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.