24 mars 2016

Vegan är inte...

"Vegan är inte...." 
Vegan är inte synonymt med nyttig. Nyttig är inte lika med sund. Att vara vegan är inte synonymt med hälsohets, men det är heller inte synonymt med sundhet och hälsa.

I dagens samhälle råder hälsohets och det kan med lätthet drabba vem som helst av oss. Vad är hälsohets? Det är inte när du vill gå på gymmet fem dagar i veckan, det är heller inte när du vill äta nyttig mat och avstå godis och chips. Det är inte när du väljer att äta veganskt!

Hälsohets är när du känner dig pressad att vara nyttig. När du känner att du vore en dålig människa om du lagar efterrätt mitt i veckan, om du inte varit på gymmet på ett tag, om du måste äta just det där, eller hoppa över att äta just det där.

Sundhet är när kroppen och psyket mår väl. Det är upp till dig själv att hitta balansen med mat och träning, eller inte träning, som passar just dig. Ingen annan än du själv kan avgöra vad just du mår bra av. Som vegan kan du välja och vraka och vara precis som du är och vill vara.

Texten är en insändare skriven av Anna ”Yes” Hjalmarsson

22 mars 2016

Djurrättsvärlden hyllar Armani

"Djurrättsvärlden hyllar Armani"
Armani har blivit pälsfria. Och hela djurrättsvärlden applåderar (och det känns särskilt fint sådana här dagar då hemskheter händer tycker jag):














21 mars 2016

Dansk och norsk köttindustri under luppen

"Dansk och norsk köttindustri under luppen."
I veckan som gått har köttindustrin i både Danmark och Norge varit uppe i debatt i media.
I Norge var det programmet Matkontrollen som sändes förra torsdagen som rapporterade om hur 3,5 miljoner norska tuppkycklingar dödas varje i år genom att malas ner levande. (I Sverige är det ca. 5 miljoner tuppkycklingar varje år, och tuppkycklingarna gasas istället ihjäl).


"Å behandle dyr på den måten er jo bare et tegn på at vi overhode ikke tar hensyn til at det er levende skapninger vi håndterer. Det er ille å se på og ille å oppleve", säger Siri Martinsen, från norska organisationen NOAH - for dyrs rettigheter.

Se hela programmet från Matkontrollen på www.tv2.no/underholdning/8144425.

I det danska fallet var det istället en organisation, Anima, som stod för dokumentationen. I deras nya film Mød Dit Kød tar de tittaren med bakom kulisserna på den danska köttindustrin och hur djuren lever innan de hamnar i köttdisken.

Här kan du se hela deras film:



Filmen har nu setts av fler än 800 000 danskar och skapat stor debatt i danska media – se t.ex. artiklar i Politiken och Lokalavisen.

2 mars 2016

Vi vet att vi vinner när...

"Vi vet att vi vinner när..."
... när vinföretag börjar göra märkningar för vilken sorts vegomat deras vin passar till, inte bara till vegetariskt överlag.


"I Systembolagets smakguide finns det bara en enda symbol för viner som ska passa till vegetarisk mat. Det innebär att alla viner som pryds med bilden av en rödbeta skulle passa all vegetarisk mat oavsett ingredienser och tillagningsmetod. Självklart är det ju inte så!"

Det säger Carin Widoff från företaget Altia som producerar vinet Patchwork, en "vinserie som vill inspirera fler att äta vegetariskt oftare".

1 mars 2016

KI, Macchiarini och zebrafiskar

"KI, Macchiarini och zebrafiskar."

Ingen har väl kunnat undgått härvan med Paolo Macchiarini och konstgjorda luftstrupar, och det finns naturligtvis en massa saker att säga om detta.

Men igår skrev Hugo Lagercrantz, senior professor på Karolinska Institutet, ett inlägg i Dagens Nyheter relaterat till skandalen och han gör ett aningen märkligt konstaterade när han skriver att en av orsakerna till den tragiska historia som utspelats är att:
"det är mycket svårare att få tillstånd att utföra djurförsök än försök på människa. Exempelvis värnar man om de vetenskapligt mycket utnyttjade zebrafiskarnas välbefinnande och smärtfrihet. Men fiskar saknar den så kallade gördelvindlingen i hjärnan och kan inte vara medvetna om smärta."
Tre saker tänker jag om detta.

1) Nog för att det kan vara klurigt att fylla i en ansökan om djurförsök, men av de 1 173 ansökningar om djurförsök som lämnades in år 2014 så godkändes 98 procent av dem. Det var alltså hela 2 procent av ansökningarna om att få utföra djurförsök i Sverige fick avslag. Och då handlar det mer om teknikaliteter än något djuretik.

Så idén om att det är mycket svårt att få utföra djurförsök i Sverige är en sanning med modifikation. Det krävs en ansökan, ja. Och det är inte tillåtet att utföra djurförsök på t.ex. människoapor. Men få en ansökan godkänd av en djurförsöksetiska nämnd, det är inte jättesvårt.

2) Om att det skulle vara enklare att få göra djurförsök på människor än på djur så var ju en av delarna i skandalen kring Macchiarini att han i sin forskning gick för fort fram och för tidigt började experimentera på människor och hoppade över de annars obligatoriska djurförsöken. Så en del i skandalen var att det i detta fallet var lätt när det egentligen är svårt. Att få göra försök på människor alltså. Att få tillstånd för att utföra försök på djur är, som vi redan konstaterat, inte särskilt svårt.

3) Avslutningsvis, om zebrafiskar och smärta, så har såväl EU:s expertmyndighet i djurskyddsfrågor och svenska Centrum för djurvälfärd under de senaste åren kommit med rapporter som säger att forskningen tyder på att fiskar kan uppleva smärta och annat lidande.

Och det krävs bara en liten enkel googling för att hitta forskningsrapporter som t.ex. skriver "we outline here the reasons why zebrafish presents a new and attractive model for studying pain reception and responses" och en annan studie med rubriken "The zebrafish: a model to study the endogenous mechanisms of pain".

Underligt att det verkar göras en hel del forskning om smärta på ett djur som inte kan uppleva smärta, kan tyckas.