26 april 2007

Världen går under, men ingen jävel ska röra min biff!

Igår kväll sändes ett program på SVT om klimatneutralitet. Bland annat togs det upp hur försöken med utsläppsrätter har misslyckats. Häpnadsväckande nog har det i själva verket blivit billigare att släppa ut koldioxid med det nya systemet!

Dessutom riktades kritik mot de företag som säljer klimatneutrala flygresor och liknande tjänster. Det visade sig att pengarna sällan används som det var tänkt, och att fattiga människor fortsätter att bära kostnaderna för miljöförstöringen.

En miljöaktivist uttryckte det bäst: "Koldioxidutjämning ger bara människor gott samvete över sina utsläpp, men det minskar inte utsläppen."

Det fick mig att tänka på två saker.

För det första att resonemanget är slående likt djurskyddstanken. Djurskyddsideologin går ut på att ge människor gott samvete över sitt djurutnyttjande. Men djurskyddskampanjer får inte konsumtionen av djurprodukter att minska.

Tvärtom har köttkonsumtionen i Sverige ökat med en tredjedel sedan mitten av 1990-talet. Det vill säga under det årtionde som djuretiska frågor har debatterats mer än någonsin.
Fler djur än någonsin lider och dör för att svenskarna ska få mat, men djurskyddsparadigmet har samtidigt stärkts så mycket att få känner någon anledning att sluta betala för att få djurkroppar på tallriken. Djuren behandlas ju bra, liksom. Det här är ju Sverige. Och vi svenskar är snälla mot djur. Det är de hemska utlänningarna som plågar djur.

Köttnationalismen - Förnuftet: 1-0.

Den andra poängen är att matfrågan fortfarande är tabu i miljödebatten. Trots att djuruppfödningen står för 18 procent av växthusgaserna talar vi fortfarande inte om veganism som en viktig del av klimatlösningen.

"Världen går under, men ingen jävel ska komma och röra min biff!" - det är fortfarande inställningen, även inom stora delar av miljörörelsen.

Vill du se vilken betydelse dina matvanor har för klimatet? Klicka här för att kolla ditt ekologiska fotavtryck och upptäck hur stor skillnad det gör att byta till djuretiskt hållbar mat!

/ Per-Anders Svärd, förbundsordförande, Djurens Rätt

2 kommentarer:

  1. En tanke som jag har runt detta är att fler än hälfter av djurensrättmedlemmar äter kött. vi kanske ska arbeta aktivare för att få folk att sluta helt att ge pengar till lidande. Många får ro i själen av att gå med i förbundet men fortsätter sin livsstil, och till villket pris? Vi borde gå ut mer om maten och till vilket pris man sätter tänderna i sin biff.

    SvaraRadera
  2. Bortsätt ifrån djurrättsrörelsen så är det inom miljörörelsen man finner flest veganer/vegetarianer. Så det är viktigt att stötta varandra, liksom det är viktigt för alla att inse animalieproduktionens miljöpåverkan! Några av de stora miljöorganisationerna (tex Greenpeace) nämner i sitt material fördelen med att äta vegetariskt, det är åtminstone en början.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.