15 juni 2015

Blandat i juni

"Blandat i juni."
En liten uppsamling av saker från juni som scrollat förbi på min skärm (och som inte är Djurens Rätts helt grymma cirkuskampanj eller lika grymma sommarturné): 

Filmen Revolten har lite gått mig förbi (vilket i och för sig de flesta nya filmer gör nuförtiden). Men det finns en väldigt fin bakgrundshistoria om hundarna i filmen.

Enligt en ny undersökning gjord i USA har stödet för djurs rättigheter ökat där borta. 32 procent av de tillfrågade år 2015 svarade att de ställde sig bakom påståendet att "animals should be given the same rights as people" (en ganska konstig formulering för övrigt, om ni frågar mig), vilket är en ökning med sju procent på sju år. Undersökningen visade också att amerikaner är mer bekymrade över hur djur används i djurförsök och i underhållning (som cirkusar, djurparker) än vad de är angående djur som föds upp för att bli mat. Allt detta enligt enligt tidningen VegNews.

En undulat gäspar om annan gäspar. Detta enligt tidskriften New Scientist. Rätt kul va? Men inte bara underhållande - enligt forskarna hänger de härmande gäspningarna ihop med förmågan att empati, vilket skulle tyda på att också undulater, som är det första icke-däggdjur som gäspat på detta sätt, har förmåga till empatiska tankar.

Det är dags att tillmäta djur ett egenvärde - en läsvärd insändare av Djurens Rätts Gunnel Söderback.

"Svenska sparvar steks upp av fransmän" skriver medier idag. Lite oklart hur fåglarna blir svenska kan jag tycka, men jag sympatiserar ändå med den beskrivning som ges av Robert Ekblom, redaktör för tidskriften Ornis Svecica: "Man har länge haft för sig i Frankrike att ortolansparven är en delikatess. Man fångar in dem, göder upp dem i bur, dränker dem i armagnac, kör in dem ugnen och äter dem sedan hela". Samma rätt krassa beskrivning av vårt djurätande gör att föra över till de flesta djur som vi äter upp. En del hela.

Turkiet har gjort något historiskt! Nämligen arrangerat landets första vegofestival. Se mer på www.vegfestturkey.org.

7-Eleven i USA ratar äggmajonnäs till förmån för veganmajonnäsen Just Mayo. Hurra för det! Om ni minns så har vi tidigare här i bloggen skrivit om hur majonnäsbranschen hävdade att Just Mayo inte ens fick kallas för majonnäs...

Israels största slakteri har tvingats stänga på grund av hur dåligt djuren där behandlades, något som dokumenterades på film och sändes i israelisk tv.

Och sist, men inte minst, så har USA gett schimpanser statusen som en hotad art, med följden att de får rätt till visst skydd. Vilket i praktiken kan innebära att djurförsök som utförs på schimpanser kan komma att begränsas radikalt och endast tillåtas då det gynnar schimpanser i det vilda. I dagsläget finns omkring 700 schimpanser på amerikanska djurförsökslaboratorier.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.