1 juni 2016

"Han borde inte ha varit där"

"Han borde inte ha varit där"
Gorillan Harambe sköts nyligen till döds på en djurpark i USA efter att fyraårigt barn ramlat in i inhägnaden där gorillan hölls. För att skydda barnet valde djurparken att skjuta Harambe.


Händelsen har skapat mycket debatt, bl.a. om Harambe försökte skydda eller skada barnet. I ett inlägg på sin Facebooksida menar frilansfotografen Jo-Anne McArthur att detta dock inte är vad vi borde diskutera, utan att det istället handlar om att Harambe inte borde ha varit där från första början:
"Jag är glad att många står på gorillans sida, det gör jag också. Men att dramatisera hans beteenden och göra antagen om hans syften tar fokus från att detta är en tragisk händelse som hade kunnat undvikas.

Vi kan inte veta vad en gorilla tänker när han har ett barn framför sig och kaos och skrik ovanför. Kanske försökte han skydda eller döda barnet, eller inget av det. Men vad vi borde diskutera är att Harambe inte borde ha varit där överhuvudtaget. Det är en skamlig tragedi oavsett Haramabes intentioner.

Det minsta vi nu kan hoppas på är att denna tragedi ger oss ännu en insikt kring problematiken med djurparker och att detta blir startskottet för en fördjupad diskussion och förändrad lagstiftning.

För Harambe borde inte ha varit där från första början."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.