20 oktober 2015

Vegorätt eller?

"Vegorätt eller?"
Idag skriver Francesca på bloggen Vegokoll om att vi nu har ett premiärdatum för Sveriges första helvegetariska/veganska (undantaget honung och bipollen, det senare något som jag ännu inte vet vad det är) matlagningsprogram Vegorätt. 19 januari kl. 20.30 i SVT2 är datumet och tiden som gäller.

Och stort hurra för detta! Mer vego till folket! Men blandat med alla bra känslor inför detta så blev jag lite småbekymrad över presentationstexten på SVT.se.

Programledarna Elenore Bendel Zahn och Karoline Jönsson. Foto: Mattias Ankrah / SVT

Programmet är till att börja med "100% hälsosamt och naturligt". Hälsosamt är ju bra men vad är naturligt? Betyder det att vi likt vissa fina restauranger ”bara” får grönsaker då många vegoprodukter anses onaturliga?

Programledarna "odlar sina grönsaker utanför dörren, plockar det som växer vilt i naturen och ritar om kartan över vad som faktiskt är ätbart" vilket ju inte heller låter dåligt i sig. Men jag känner nog ingen vegetarian eller vegan som lever så. De går till Konsum och ICA och handlar sin mat som alla andra. Och jag vet inte om vegorörelsen behöver definiera om vad som är ätbart eller inte? (Det ska vara att definiera djur som inte ätbara då förstås.)

Programledarna "gör lemonad av björkblad, kokar marmelad på ogräs och gör kapris av fläderbär". Vilket ju också låter spännande, men… ja, jag vet inte. Detta är ju inte vego egentligen, ingen äter animalisk lemonad, marmelad eller kapris . Eller jo, det är det ju… förvirrande det här.

Men nyckeln till det hela kanske vi hittar i formuleringen att programmet "lovar att vara en inspirationskälla och ögonöppnare, för både vegetarianer, hälsomedvetna och andra nyfikna". Lite nytt och lite ögonöppnande alltså, också för oss som käkat redan käkar vego.

Och gott så. Och jag är inte den som vill inte framstå som en gnällspik här – jag är själv ett bra exempel på någon som käkar vego men absolut skulle kunna äta lite nyttigare och mer hälsosammare. Och att det första vegetariska matlagningsprogrammet blir i princip veganskt är ju kanon. Och det är ju jättebra att vego = bra mat.

Men det är något som skaver i bakhuvudet. Jag hade nog sett framför mig ett vegoprogram som gör vegansk tårta på onyttig sojagrädde ibland. Som åker till Konsum och spanar på vegoutbudet. Som tipsar barnfamiljen som ska laga vegansk mat till kvällsmat om en skitenkel pastasås. Lite vardagsvego så där.

Och det kanske det blir – jag har ju ingen som helst koll på programmet i övrigt. Kanske vill andra ha det jag inte vet om jag vill. Och alla inblandade vill ju att fler ska käka vego och det är resultaten som räknas.

Så vi får se. Jag hoppas bli positivt överraskad. Marmelad på ogräs kanske blir mitt favoritsmörgåspålägg våren 2016!

PS. Nä, det kommer det inte att bli. Goodstores billiga påläggskorv 4-ever!

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.