1 december 2015

Klimat-app utan vegoval

"Klimat-app utan vegoval." 
Foto: SVT

Projektet Klimaträtt har kommit med en app som hjälper dig räkna ut din vardagliga koldioxidförbrukning. Utvecklarna har emellertid missat en av de absolut viktigaste faktorerna; köttkonsumtionen.

Igår öppnade klimattoppmötet i Paris och förhandlingarna kring hur vi ska lyckas minska vår globala koldioxidkonsumtion drog igång. I och med mötet uppmärksammar många olika röster oss på hur vi kan minska våra utsläpp av växthusgaser. En av dessa röster är projektet Klimaträtt, som har skapat en app där du kan räkna ut den koldioxidförbrukning som din vardagliga konsumtion innebär.

I appen kan du registrera faktorer såsom boende, transport och matinköp vilket ger dig en uppfattning av hur stor klimatpåverkan din vardagliga konsumtion har, och hur du kan minska den. Problemet med appen är att det inte går att registrera vegetariska val.

Kött och mejeriprodukter står för en tredjedel av de totala utsläppen av växthusgaser i världen. Detta är ett faktum som sedan länge är fastställt av världens ledande klimatforskare, men som ändå fortsätter att marginaliseras av beslutsfattare, företag och stora delar av miljörörelsen. Marginaliseras gör även det faktum att denna enorma klimatbov går hand i hand med en oetisk och storskalig djurhållning som behandlar levande och kännande individer som produkter.

Syftet med Klimatträtts app, att gör det enkelt för vanliga människor att hålla koll på den egna koldioxidförbrukningen, är god. Problemet är att resultatet blir missvisande när man osynliggör avgörande delar av koldioxidkonsumtionen, såsom icke-vegoprodukter.

I en vegovärld värld slipper vi de miljarder ton växthusgas som djurindustrierna varje år pumpar ut i atmosfären. I en vegovärld betraktas alla kännande individer som sina egna, med ett egenvärde och med rättigheter.

Vill du på allvar bekämpa klimatförändringarna på ett effektivt sätt och samtidigt undvika att stötta en industri som plågar och dödar djur på löpande band är vego svaret du letar efter! Det är ett smart sätt att lätta både ditt klimat- och djuretiska samvete på samma gång. Att världens beslutsfattare, företag och projekt såsom Klimatträtt inte förstått vidden av detta ännu är mycket oroväckande.

Text: Sandra Lamborn

2 kommentarer:

  1. Har inte använt appen men på hemsidan lyfter de åtminstone fram vegetarisk mat: http://klimatratt.se/recept/

    SvaraRadera
  2. En annan vanlig miss jag ser är frågan om etik. Man snackar miljö- och hälsovinster. Man sprider budskapet att välja "rätt/svenskt/kravmärkt/mindre kött" för miljöns och hälsans bästa, men inget om djuret-livet-döden.
    Jag skulle hellre vilja se att folk av etiska skäl väljer bort djurprodukter och inte pga ett "tvång" för att vi ska lyckas med ett klimatavtal.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.