28 juni 2013

Pelle Strindlund om grisarna på grillen

"Pelle Strindlund om grisarna på grillen."
Läsvärd (och spridvärd) debattartikel på SVT Debatt av Pelle Strindlund, författaren till boken Jordens herrar: Slaveri, djurförtryck och våldets försvarare (och Djurens Rätts Guldråttevinnare 2012).
"Nu börjar industrisemestern – och med den grillsäsongen. Många svenskar kommer de närmaste veckorna att täcka klotgrillens galler med chorizo, revbensspjäll och fläskfilé, kanske inspirerade av TV4:s nya program Grillmästarna. Att grilla är att vara normal. Men skulle det vara lika självklart om vi träffat de varelser vi tillagar?

I Västergötland mötte jag Liv, en vanlig ”pigghamgris”. Vid ett års ålder togs hon om hand, med sin syster Olivia, av en familj på landet. Tillsammans levde de två i den inhägnad som byggts åt dem. De fick existera för sin egen skull – familjen är vegetarianer – och bökade i marken, lekte och jagade varandra. De vilade i skuggan, rullade sig i gyttjepölar och letade efter något ätbart i jorden. På nätterna sov de tätt ihop på en bädd av halm i ladugården."

1 kommentar:

  1. Liv o Olivia känner jag mycket väl till. Jag har underbara bilder på dem. De var mina fadderbarn.
    Ang chorizo vill jag varmt rekommendera milda o starka chorizos,(naturligtvis veganska) från Astrid o Aporna. Finns till o med i Halmstad. Djurens Rätt tjatade på ICA Maxi Högskolan tills de tog in Ao P:s produkter.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.