10 december 2013

En pälsbranschordbok

"En pälsbranschordbok."
Få branscher är så duktiga på att hitta på nya ord som pälsbranschen. Här kommer därför ett litet lexikon du kan använda använda nästa gång du stöter på ett underligt ord du inte förstår.

Minkbönder: branschens ord för den som föder upp minkar för sin päls, istället för det vanligare orden "pälsfarmare" eller "minkfarmare". Används då ordet "bonde" allmänt sett har en mer positiv klang än farmare, och som dessutom mer för tankarna till sörgårdsidyll än vad ordet farmare gör.

Gårdsmink: branschens ord för de minkar som föds upp på pälsfarmer i Sverige. Används för att ordet "gård" låter mindre och trevligare än "farm" - även om ordet "farmad mink" också används. Huvudsyftet är dock att försöka påvisa att dessa minkar saknar de behov till naturligt beteende som finns hos alla minkar.

Djurrättslobbyn: branschens ord för djurrättsrörelsen, och för de som argumenterar för att pälsfarmning bör förbjudas. Används då ordet "lobby" uppfattas som negativt, och med ordet vill man ge uppfattningen att djurrättsrörelsen inte är en folkrörelse utan en mindre grupp med dold agenda, ofta med ekonomiska intressen i bakgrunden.

Utifrån samma tankesätt kan t.ex. LRF benämnas "köttlobbyn". Men det är det ingen som gör. Däremot har LRF också tagit till sig ordet djurrättslobby.

Majoritet: används av pälsbranschen för att beskriva 44 procent.

1 kommentar:

  1. Det finns fler ord som pälsindustrin använder lite annorlunda jämfört med vanlig svenska:

    "behandlas bra" = får en stav uppkörd i anus och elchockas till döds

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.