25 mars 2014

Angående 10 procent

"Angående 10 procent." 
Häromdagen släppte vi vår opinionsundersökning, utförd av Demoskop, som visade att var tionde svensk är vegetarian. Nyheten dök upp i flera medier, i TV4 Nyheterna och har även fått en del internationell spridning. Kul!

Det har dykt upp ett par frågor kring undersökningen som jag tänkte jag skulle samla upp här. Om du har någon fler fråga, lägg den gärna som en kommentar till blogginlägget.
 • Först ang. undersökningen, som alltså utfördes av företaget Demoskop. Det var 1 000 personer som tillfrågades - fördelat på kön, ålder och ort - vilket är standard för opinionsundersökningar. Några har tyckt att det var för lite personer för att räknas, men i så fall får alla opinionsundersökningar avfärdas. Och statistiker får skärpa sig när det gäller vad som krävs för att ta fram ett statistiskt säkerställt material.
 • Undersökningen var en s.k. omnibusundersökning, vilket innebär att även andra uppdragsgivare förutom Djurens Rätt finns med med sina frågor. Vi har inga siffror på bortfallet från Demoskop, men ingen frågan ”Får jag fråga dig om vegetariskt mat” som första fråga i luren – vilket hade kunnat göra att fler positiva till vego skulle vara motiverade att svara, jämfört med de som inte var lika positiva.
 • Siffran 10 procent har en del ifrågasatt, att den skulle vara för hög. Och det kan den kanske vara – detta är en opinionsundersökning, alla svenskar har inte tillfrågats. Och folk kan ljuga i telefon eller omedvetet missuppfatta vad de äter. Men siffran 10% är den som har rapporteras från t.ex. Tyskland tidigare, och tidigare siffror från Sverige har legat på runt 5-6%. Så ur det sammanhanget är den inte chockerande hög siffra, om vi köper att antalet som väljer vego har ökat.
 • En riksdagsledamot trodde istället att siffran skulle varit mycket högre eftersom det var vi som beställde undersökningen. Och sådant är ju lätt att tro. Därför har vi lagt upp hela materialet på vår webb, öppet för vem om helst att kika på. Om ni hittar saker som tyder på att vi påverkat resultatet med vinklade frågor eller dylikt, säg gärna till.
 • Visst finns där säkert en del som äter fisk men ändå kallar sig vegetarianer i de 10%:en. Men hur många de är vet vi inte – ska vi dra av 1%? Eller 2% Eller 8%? Svårt att veta. Poängen är dock att detta handlar om personer som identifierar sig som vegetarianer eller veganer, och det är svårt att få reda på vad de egentligen äter. Och det är inte heller avgörande. En tiondel av svenskarna ser sig själva som vegetarianer och veganer, det är det vi har att gå på, det är det intressanta och det som vi ska bygga vidare på.
 • Ökningen var 4 procentenheter, inte 4 procent. Vi är bättre på att sprida info om djurs rättigheter än statistik. Men vi har korrigerat överallt där vi har kunnat.
 • Norrland blev lite för litet på bilden. Förlåt kära norrlänningar.
 • Den mest underliga siffran tycker jag är att för kvinnor så säger 8 procent att de är vegetarianer och 2 procent veganer. Men för män är siffran det motsatta: 4 procent vegetarianer och 6 procent veganer. Det känns lite ologiskt att fler män är veganer än vegetarianer. Vill män imponera i telefon, eller överdriver de sin kosthållning mer än kvinnor? Eller har män på riktigt en annan inställning till vegetariskt kontra veganism? Jag hoppas att podden Veganprat plockar upp denna tråd i sitt kommande avsnitt…
 • Ang. de lokala siffrorna som vi har tagit fram så är de en tendens, underlaget i Skåne är förstås inte lika stort som underlaget i hela Sverige. Det är intressant att titta på, men det är resultatet i hela Sverige som är relevant.

4 kommentarer:

 1. Tack för bra redovisning! Siffrorna är verkligen glädjande och även om man aldrig kan vara hundra procent säker på vad siffrorna egentligen visar så är jag övertygad att de visar på ett verkligt ökande vegointresse. Men man blir nyfiken ändå. Om nästan var tjugonde svensk är vegan så undrar jag bara: Var är ni? Jag känner mig ensam! Av alla jag känner inklusive flera hundra arbetskamrater och gamla vänner så känner jag EN vegan. Well well... före nyår kände jag ingen, så det går framåt :)

  SvaraRadera
 2. Jag ser inte hela materialet på länken i fjärde punkten. Hela materialet borde inkludera frågemanuset, inklusive vilka andra frågor som ställdes strax innan och strax efter och i vilken ordning vegofrågorna kom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. b, frågemanuset är Demoskops arbetsmaterial, och de har troligen inget intresse av att avslöja vilka andra frågor som deras andra kunder har ställt. Opinionsundersökningar är inga offentliga handlingar.

   Radera
  2. Ok, men då blir formuleringen "hela materialet" lite missvisande. Jag hoppas såklart att undersökningens resultat verkligen motsvaras av en verklig ökning av andelen veg*aner, men jag är lite skeptisk fortfarande. Hoppas studien upprepas med samma resultat.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.