27 maj 2014

Centerpartiet som djurrättsaktivister

"Centerpartiet som djurrättsaktivister."
En centerpartistisk riksdagskandidat har satt sig i bur på Malmö Central för att illustrera hur suggor låses fast i Danmark och andra länder. Det är roligt att denna klassiska djurrättsaktivistmetod anses så slagkraftig att den används även av politiker som väl egentligen vill stötta och utveckla djurindustrin.


Frågan är om denna aktivist och riksdagskandidat är medveten om att det just nu pågår praktiska försök (och ett kraftigt lobbyarbete) från grisföretagarnas sida för att öka fixeringen av suggor även i Sverige – med centerpartistiska landsbygdsministern Eskil Erlandssons och Jordbruksverkets goda minne. I försöket ingår också en sänkt avvänjningsålder, som leder till större risk för sjukdomar och därmed ökad antibiotikaanvändning. Det verkar vara okej att behandla djuren som i Danmark, så länge det görs i Sverige…

Det är också intressant att ett parti som i vanliga fall jobbar för frihandel plötsligt vill ha bojkott och förbud mot annat än svenska djurprodukter. Till exempel är utspelet från näringsminister Annie Lööf om att bara upphandla svenskt kött förvånande, med tanke på vad som står på Centerpartiets hemsida under Frihandel:
"Även om lagar om arbetsmiljö, miljöhänsyn och annat har sin självklara plats i handelspolitiken får de inte stänga ute."
Det är glädjande att åtminstone ett par politiska partier har tagit en annan vinkel på grisdebatten, en debatt som lyckades pågå i flera veckor innan EU-valet trots att alla var överens:
Lena Lindström
Etolog, Djurens Rätt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.