14 augusti 2014

Hur många minkomskrivningar kan du hitta?

"Hur många minkomskrivningar kan du hitta?"
Den här insändaren från en minkfarmare kommer att få ett mer korrekt svar senare, men tills dess kanske vi kan roa oss med att titta hur många omskrivningar av andra ord som används för att försöka ge en bild av en minkfarm som något ur en Arla-reklamfilm där allt är frid och fröjd.

Dessa ord hittar jag, kan du hitta fler?
 • "välfärdsförbättringarna" - vilket ger bilden av att det redan finns en bra välfärd, som nu har blivit bättre.
 • "tredimensionella boendesystem" - vilket väl rent tekniskt är sant, men att något är tredimensionellt betyder ju i sig inte något, mer än att det låter väldigt coolt.
 • "gårdsmink" - en klassiker från minkbranschen, där en minkfarm numera är en gård.
 • "minkbonde" - och minkfarmaren nu har förvandlats till en minkbonde.
 • "minklantbruk" - det går därför också bra att använda ordet minklantbruk istället för minkfarm. Och ordet lantbruk är ju något som ger positiva associationer hos de flesta, till skillnad från vad ordet "farm" ha.
 • "djurrättslobby" - pälsbranschens benämning på alla som argumenterar för djurens sak, vilket används för att ordet "lobby" har en negativ klang. På samma sätt skulle organisationen Svensk Mink kunna kallas "pälslobbyn".
 • "boendemiljö" - därför att boende låter väldigt trevligt. Som att råttan bor på djurförsöksanläggningen, eller kamelen bor på djurparken.
 • "välfungerande" - som bara säger att en verksamhet fungerar bra, inte att den är bra i sig. Det finns säkert en massa verksamheter som är "välfungerande" men som vi inte alls vill veta av.
Visst, djurrättslobb... jag menar djurrättsorganisationer som Djurens Rätt använder säkert också - medvetet eller omedvetet - ord som förstärker ett budskap, det gör nog alla som vill påverka någon. Men sällan har det väl varit så här tydligt.

3 kommentarer:

 1. Det som är så typiskt är ju allt jidder om landsbygden. Som om man inte kunde göra annat på landsbygden än att jobba som minkfarmare LOL! Hur många minkfarmsarbetare finns det egentligen? Samt hur stor del i procent är det av alla boende på landsbygden?

  SvaraRadera
 2. Otäckt att ord kan maskera verkligheten som i fallet med minkindustrin.

  SvaraRadera
 3. De skriver utifrån en mall. Här är en text från en boss bland minkdödarna som har vissa väldigt lika formuleringar.
  http://www.dagensarena.se/opinion/johan-dalen-svensk-minknaring-mp-bor-soka-objektiva-fakta/

  Jag svarade så här:

  ” tredimensionella boendesystem – med klättermöjlighet i fyra nivåer, berikning, leksaker, hyllor och utrymmen motsvarande 150 gånger minkens volym.”

  Vad lyxigt det låter! Eller vänta… ”År 2011 d ö dades 1 100 000 minkar i Sverige (5). De har levt hela sina liv i gallerburar. Burarna är uppställda intill varandra i långa rader. Över dem finns ett tak, ett så kallat skugghus, men inga väggar. Burarna är 30 × 90 cm stora och 45 cm höga. Vissa farmer har också en öppning till en mindre bur på taket, så kallad ”etagebur”.”
  Källa: djurens rätt sida om minkar, med forskningsreferenser

  Tänk er att spärra in en katt dygnet runt i ett halvår i en sån liten bur, innan katten gasas tills den inte lever längre. Djurvänligt?

  ”Mer än 99,9 procent av djuren är friska i länsstyrelsens kontroller”

  1 Dalén undanhåller detta: ”År 2010 besökte länsstyrelserna en stor del av landets minkfarmer. De kunde då konstatera att 85 % av farmerna inte följde lagstiftningen vad gäller inredning i burarna.”
  Källa: djurens rätt sida om minkar, med forskningsreferenser
  2 de som arbetar i industrin ”gallrar ut” sjuka och avlidna djur så att få finns kvar när kontrollerna görs.
  3 Kontrollerna är bristfälliga och sker för sällan och inte tillräckligt oanmält.
  4 Daléns industri som tjänar pengar på att spärra in och ta livet av minkar gasar ca 1 miljon minkindivider årligen i Sverige. Om det efter gallring och trots kontrollernas brister är 99.9% ”friska” djur, givet industrins slappa definition av ”friska”, så finns fortfarande tusentals sjuka djur kvar, i värsta fall med stort lidande. Att fortsätta med det gång på gång är att plåga offren, djurplågeri!

  ”Ju bättre djuren mår, desto bättre blir produkten”

  Det stämmer bevisligen inte. Djuren mår bättre av att kunna röra sig längre än en ynka meter. De lever vilt i stora naturområden. De har också ett naturligt beteende att simma i vatten. Det här förklarar varför minkarna flyr från burarna om chansen ges. Djurens Rätt skriver bra (med forskningsreferenser) om minkars naturliga beteende att simma: ”Forskning har visat att tillgång till simvatten är viktigt för minkarna. Man har bland annat sett att minkar är beredda att arbeta hårt för att få tillgång till simvatten, och berövas de detta höjs deras stressnivå lika mycket som när de berövas mat (12). Tillgång till simvatten under uppväxtperioden leder också till att minkvalparna utvecklar ett rikare lekbeteende, och bidrar till att de som vuxna uppvisar färre beteendestörningar (13, 14).”

  Det skulle inte maximera Daléns vinst att låta minkarna få rätt till sådant naturligt beteende som att kunna röra sig i natur och simma. Därför LJUGER Dalén här. Varför ljuger Dalén om detta? En trolig förklaring är att han och industrin har miljoner kronor att tjäna på den lögnen.

  Sen den här termen ”djurrättslobbyn” som Dalén gillar att använda. Vi har å ena sidan människor som engagerar sig ideellt för djur. Å andra sidan har vi Dalén som företräder en miljardindustri vars mål är att tjäna så mycket pengar som möjligt på varje mink de gasar till d öds. Vad ska vi har för namn på Daléns gäng?

  Det är hög tid att Sverige kommer ikapp många andra europeiska länder och avskaffar denna burindustri!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.