28 december 2014

Det vegetariska mörkertalet

"Det vegetariska mörkertalet."
När vi i mars i år släppte en opinionsundersökning som visade att var tionde svensk är vegetarian eller vegan var det många som höjde på ögonbrynen för att det var en väldigt hög siffra. Och visst var den hög, om än inte orimligt hög jämfört med både tidigare undersökningar och undersökningar från andra länder.

Idag kom i alla fall en opinionsundersökning från Viktväktarna som satte "vår" siffra i ett intressant ljus. Enligt Viktväktarnas siffror är fem procent vegetarianer (eller helvegetarianer som det refereras till i undersökningen) men enligt deras siffror väljer nästan hälften av alla icke-vegetarianer i Sverige - vilket då motsvarar ungefär 45 procent av befolkning - att äta vegetariskt en eller flera gånger i veckan.

Störst andelen "semi-vegetarianer" (deras ord, jag tycker inte det ordet finns, det är väl som att vara nykterist men dricka på helgerna?) finns i åldersgruppen 15–34 år där mer än hälften väljer att äta vegetariskt en eller flera dagar i veckan. Jag tänker att tre slutsatser går att dra av detta:
 • Vegotrenden fick precis ytterligare tyngd och samma tendens som visat sig i andra länder kan ses även i Sverige - att allt fler väljer vego utan att nödvändigtvis kalla sig vegetarianer.
 • Att det hade varit intressant att veta om de äter vegetariskt för att äta vegetariskt eller om de råkar äta vegetariskt för att de råkar äta vegetariskt (vilket ju vem som helst kan göra av misstag, så att säga).
 • Och avslutningsvis, i relation till Djurens Rätts opinionsundersökning: skillnaden mellan vår undersökning och deras är fem procentenheter (i vår ingick både vegetarianer och veganer i de tio procenten, i deras fem procent refereras till helvegetarianer). Om vi då har 45% av befolkningen som äter vegetariskt en eller flera gånger i veckan så är det ganska lätt att tänka sig att siffran skulle kunna pendla mellan 5 och 10 procent av befolkningen som väljer vego beroende på de svarandes dagsform.

2 kommentarer:

 1. Enligt vissa amerikanska enkätundersökningar (har inte länk till hands där jag är) visar det sig att en hel del av de som kryssar att de är vegetarianer också på annat håll i samma enkät svarade att de ätit kött någon gång nyligen. Har DjR funderat på att lägga till någon sån kontrollfråga? Samma går att göra med mjölk, fisk, ägg. Bäst är om frågorna om personen är vegetarian/vegan ingår i en större enkät och att kontrollfrågan kommer på annat ställe senare i enkäten och inte precis efter vegofrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag tror det är svårt att få till en helt rätt opinionsundersökning hur vi en gör. Säg t.ex. att vi frågar om personen är vegan och så kryssar personen nej för att hen åt en kanelbulle med mjölk av misstag häromveckan efter ett år som vegan. Det blir ju formellt rätt, men ändå inte, kan jag tycka. Detsamma med kött - var det av misstag, var det en engångsföreteelse, var det efter 10 år som vegetarian eller händer den flera gånger i veckan. Det är ju rätt stor skillnad på dessa kan jag tycka.

   Det intressanta i vår enkät tycker jag är att vad folk identifierar sig som, och jag tycker det är intressant att få veta. Samt naturligtvis tendensen över tid.

   Men vi kommer göra en ny undersökning under 2015 och vi får klura på vilken formulering som blir bäst. En nackdel med att ändra blir att resultatet blir svårare att jämföra över tid, men det är förstås också viktigt att få det så korrekt som bara möjligt.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.