22 december 2014

Från minoritet till målgrupp

"Från minoritet till målgrupp."
Det har pratats mycket om vegoåret 2014 och om den rådande gröna trenden, allt fler äter vegetariskt och veganskt. Och det märks på fler sätt en ett. Likt Spanarna i P1 ska jag här presentera tre belägg som styrker ett av detta sätt: tesen att veganer håller på att gå från att ha varit en minoritet till att bli en målgrupp i företagens marknadsföring.

Spaning 1: Att City Gross lyfter fram julsk*nka utan rumpa i sitt reklamblad


Visst, City Gross säljer miljoner julskinkor från grisar (som ju också syns på reklambladet) men att lyfta fram det vegetariska alternativet säger något. Det är ju inget som de gör utan att tro att det kommer gynna dem ekonomiskt.

Enligt en undersökning från ICA:s kundpanel vill 28 procent svenskarna (eller egentligen 28 procent ICA:s kundpanel då) se mer vegetariskt i jul än förra julen och enligt City Gross egen undersökning är det 15 procent av svenskarna som kommer äta mer vegetariskt i år än förra året. Vegoåret 2014!

Spaning 2: Glögg för veganer


Ett pressmeddelande som kom för ett tag sedan hade rubriken Årets glögg passar även dig som är vegan!. Och notera "Veganvänligt" på bilden. Inte för att glögg vanligtvis är fullt av animalier, men i alkoholframställning kan det ju förekomma animaliska ingredienser. Vilket rimligen då inte är fallet här.

Men mest intressant är förstås att de väljer att rikta sig till veganerna som målgrupp.

Spaning 3: Vin för veganer

Sorry om det här framstår som någon sorts alkoholpropaganda. Det är det inte.  Men det är intressant tycker jag att någon snappat upp att veganer är en målgrupp och är intresserade av vin fritt från animalier. För så mycket verkar vara klart.

Vi har dels detta veganvin från den 16 oktober och sedan ett från den 4 december som marknadsförs som ett ekologiskt vin för veganer.

Det var mina tre spaningar som leder fram till den tendens jag inledningsvis presenterade: veganer håller på och gå från minoritet till målgrupp. Heja det!

1 kommentar:

  1. Allt som för fram veganism är bara bra för samhället inkl djuren naturligtvis.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.