18 februari 2015

Filosofiskt om djuren

"Filosofiskt om djuren."
I senaste numret av tidningen Modern Filosofi (1/2015) har de djur som ett minitema (tack B för tipset!) vilket såklart gjorde ett jag sprang iväg och köpte ett exemplar.


Det som rör temat är - förutom en kort fiktiv diskussion om kött med familjen Videborg (heja dottern Ina förresten, du har rätt!) - dels en artikel om kontakten mellan djur och människor av Jonna Bornemark, föreståndare för Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. En sympatisk och väldigt konkret text och jag gillade bilderna som fint gestaltar den fysiska kontakten och närheten mellan djuren och människodjuren.

Det finns ett återkommande tema i texten ovan och artikeln av Michael Azar, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Och det är problematiken med synen på människan som den aktiva och djuret som den passiva, människan som den själfulla och djuret som den själlösa. Det är i distansen som vår människobild ligger skriver Azar och lyfter fram filosofen Jaques Derrida som en av de som poängterat faran med distanserandet.

Om filosofiska resonemang om vår relation till djuren är din grej - spana in!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.