19 november 2015

När ska vi sluta finansiera djurparker?

"När ska vi sluta finansiera djurparker?"
En av de mest attraktiva turistattraktionerna i flera städer är djurparkerna. Det storslagna San Diego Zoo finns i Kalifornien, i New York hittar du Bronx Zoo och i Sydostasien är Singapore Zoo väldigt populärt. Vi människor har länge använt djur för att gynna oss själva i olika sammanhang. För mänskligheten är det väldigt viktigt att vara fria, de absolut värsta straffen vi kan utsättas för är att stängas in i fängelse eller, i vissa delar av världen, dödsstraff. Dessa straff utsätts långt fler djur för dagligen världen över. Jag frågar mig hur länge vi indirekt ska stötta detta?

Vi har under århundraden utnyttjat djuren för olika saker. Hästarna var våra första transportmedel. Vid varmare breddgrader använde man kameler, vid kallare använde man renar. Hundarna hjälpte tidigt till med jakten. Faraonerna hade katter som sällskapsdjur. Gladiatorerna slogs mot lejon och tigrar i arenorna. Även idag använder vi djur, men lite mer kreativt. Vi har lärt schimpanser teckenspråk, papegojor att tala och råttor att leta efter begravda minor. Förutom det har vi använt dem för att spå idrottsevenemang som både poker- och fotbolls-VM. Vi jagar många djur, djur som idag är utrotningshotade på grund av detta. Det stoppar oss inte, istället trappas jakten upp och djuren blir ännu mer värdefulla.

Lejon är ett av de djur som jagas mest i dagsläget.

Djurparkerna hävdar att de drar sitt strå till stacken genom att låta djuren leva i harmoni. Bakom galler, såklart. Skulle dessutom något av de farligare djuren bestämma sig för att attackera människorna – vilket är helt rimligt – så avrättas dem. Det var inte länge sen skandalen om Parken Zoo läckte ut, där det kom fram hur de avlivar flera av sina sällsynta djur. Parken Zoo är ägt av kommunen och det känns rent ut sagt äckligt att mina skattepengar går dit. Inte på något sätt förmildras detta genom att höra den stora förlusten som djurparken gått med – 10 miljoner back. Varje år. Sedan 2010. Att man fortfarande tror på och satsar på hela grejen är fullkomligt obegripligt.

I och med att djuren blir mer utrotningshotade gräver vi vår egen grav. Varför satsar vi inte mer på naturreservat och skänker pengar till att hjälpa djuren i det fria istället. Ett koncept där man hjälper djur med mat och säkerhet trots att de slipper vara instängda. På Malaysia finns exempelvis många räddningscenter som hjälper de hotade orangutangerna. De hjälper till att föda upp ungarna och lär dem vart de kan hitta mat och får hjälp av människorna. Sen släpps de fria, men kommer förbi flera gånger i veckan för att hälsa och äta mat. Det är en mycket mer vinnande strategi än djurarterna till ett kallt klimat i Sverige där de får bo i en bur.

Det finns många arter jag önskar man hade kunnat se i det vilda idag, så som dronten eller pungvargen. Om inget sker snart så kommer nästa generation inte kunna uppleva tigrar eller elefanter heller. Det är dags att börja agera på riktigt. Och det gör man inte genom att finansiera utdöda djurparker.

Anton Johansson
Frilansjournalist

Läs mer av Antons texter på www.usaportalen.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.