5 november 2015

Skillnaden mellan ansvarig och ansvarig

"Skillnaden mellan ansvarig och ansvarig."

Såg den här tidningsartikeln i Corren idag. Den handlar om hur en person dömts till dagsböter efter att 1 277 kycklingar kvävts till döds i burarna där de transporterades.

Allvarligt förstås. Men det är ändå svårt att inte haja till en sekund av rubriken - "Uppfödare ansvarig för kycklingdöd". För alla uppfödare av kycklingar är ju ansvariga för kycklingarnas död. Döden är ju poängen och anledningen till att uppfödningen finns från första början. Det är vad som gör den lönsam.

Här utkrävs ett juridiskt ansvar för att kycklingarna anses ha utsätts för "överansträngning samt onödigt obehag och lidande" och för att de dog innan deras död blev lönsam (för de är ju inte som att de hade överlevt om transporten hade gått helt rätt till - de hade varit döda inom några timmar i vilket fall som helst). Men ansvarig i ordets rätta betydelse har ju alla uppfödare. Liksom alla konsumenter av kycklingar förstås.

Poängen är inte att förringa allvaret i lidandet kycklingar utsattes för här, som ni säkert förstår. Men "ansvarig" är ett ord som i detta sammanhang har en en dubbel betydelse - det finns ansvarig som ansvarig på ett bra sätt (som levererade kycklingarna som de skulle, så att de senare kunde hamna i en plastpåse i en Konsum-affär nånstans) och ansvarig som ansvarig på ett dåligt sätt (de dog på ett sätt där de led mer än de skulle och dog tidigare än tänkt).

Men egentligt ansvariga för kycklingarnas död är vi ju faktiskt alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.