30 januari 2009

Bra lönsamhet är inte detsamma som bra djuromsorg

Aftonbladet skriver idag om att kor som får namn och kramar producerar mer mjölk, eller "ger" mer mjölk som industrin gärna uttrycker det. (Det blir mer mjölk i "spannen" skriver de också, roligt att Aftonbladet fortfarande verkar tro att kor mjölkas för hand i hinkar... Eller kanske snarare skrämmande).

Självklart är det inte så att en ko som har ett namn producerar mer mjölk. Det är snarare så att namngivningen och den extra mjölken båda är effekter av en aningen vänligare djurskötsel. Och det är knappast en nyhet att det fungerar så.

Det är viktigt att komma ihåg att bara för att "bra djuromsorg" ibland ger bra lönsamhet åt bonden, så betyder inte bra lönsamhet automatiskt att djuren har det bra. Att en något mindre stressad ko mjölkar mer betyder alltså inte att minkfarmarna har rätt i att minkarna måste må bra för att få fin päls. Eller att kon "minsann aldrig skulle ge så mycket mjölk om hon inte mådde bra".

Sanningen är att det omvända gäller, nämligen att det är just hög produktion som gör djuren sjuka. Var femte ko har juverinflammation, just på grund av att de avlas och utfodras till att ge såna otroliga mängder mjölk. 50 liter om dagen är tio gånger så mycket som en kalv dricker, och tio gånger så mycket som en ursprunglig, naturlig ko skulle ge. Förutom det lider dagens mjölkmaskiner till kor av klöv- och benskador, förlamningar och kronisk diarré, endast på grund av den höga mjölkproduktionen. Ekonomiskt för bonden, men ett dyrt pris att betala för kon.

Lena Lindström
Etolog
Djurens Rätt

2 kommentarer:

  1. Hej Peter/Lena! Du/Ni är hjärtligt välkommen att kontakta något av sveriges mejeriföreningar(milko, arla, mfl.), där det oftast finns flera gårdar som tar emot besök för dom som är intresserade av att se hur mjölkproduktion går till och få lite mer information.
    Vänliga hälsningar /A

    SvaraRadera
  2. javisst, de "ger" mjölk. Tror anonym/a missade poängen helt o hållet. Typisk mänsklig arrogans.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.