29 augusti 2012

Vi läser ETC:s köttnummer

"Tolv år sedan sist - vi läser ETC:s senaste köttnummer."
Det var år 2000 som ETC gav ut sitt smått klassiska köttnummer. Tolv år sedan sist, och för ungefär en månad sedan var det dags igen. I mitten av juli kom deras "extra tjocka köttnummer", men jag har tyvärr inte läst det förrän nu. Sent ska syndaren vakna.


Med tolv år i bagaget hade man förstås kunna önska att vi skulle ha levt i en helt annan tid när det kommer till vår syn på kött och köttkonsumtion. Men det gör vi ju inte riktigt. Visst, när det pratades militanta veganer då så pratas det snarare om köttets miljöpåverkan idag. Och samtidigt som man i tidningen inledare konstaterar att köttkonsumtionen faktiskt ökat de senaste tolv åren, så går det ju också att konstatera att vegoutbudet i en helt vanlig livsmedelsaffär fullkomligt exploderat sedan dess (en sak jag aldrig riktigt får ihop...).

Men, till numret i fråga. Ett par korta saker jag tänkte på när jag läste.
  • Först och främst, applåder för ett köttnummer! Viktigt och angeläget. Bra gjort ETC!
  • Finns det någon upprördhet kvar efter Ulf Brunnbergs bidrag till samhällsdebatten som borde det spilla över på Carl Jan Granqvist, som verkar fått köttförstoppning på ett par olyckliga ställen. Vilket stenåldersresonemang han bidrar med.
  • Lite synd att inte Pelle Strindlunds bok "Jordens herrar" inte finns med bland boktipsen. Skulle gärna fått byta plats med boken Vegomyten, om ni frågar mig.
  • Camilla Gard, en av mina idoler. Synd att hon inte fick prata mer bönor.
  • Artikeln som kopplar samman kött med ägg och mjölk - viktig och modig!
  • Fisksiffran som presenteras, att 5-6 miljarder fiskar fångas varje år i det svenska kommersiella fisket, överensstämmer inte riktigt med den siffra Djurens Rätt använder, som är omkring 19 miljarder fiskar.
  • Alltid roligt med recept... men grön ärtsoppa med sherry, grillad vitlök, vattenmelondrink och grön tomatgryta? Inte direkt det mest tippade valen när det kommer till "Gött utan kött" (som är rubriken på sidan med recepten). Och jag tror aldrig jag provat något av dem. Vilket kanske, i och för sig, säger mer om mig än om grön ärtsoppa med sherry, grillad vitlök, vattenmelondrink och grön tomatgryta.
  • Vi tänker vanligtvis på slakterierna när vi pratar om processen där djur förvandlas till kött/mat. Så därför var det faktiskt tämligen intressant med köttnumrets huvudartikel om styckningen. Särskilt om det sätts i relation till det som skrivs i boken Every Twelve Seconds, där arbetarna drog en så väldigt tydlig gräns mellan de som utförde dödandet och de som "enbart" deltog i styckandet av kroppen. Någon direkt etisk frågeställning finner vi inte heller i denna artikel, medan frågeställningen rimligen hade varit mer närvarande i den miljö där djuren anländer levande.

28 augusti 2012

Viktigt att prata om fiskodlingar

"Viktigt att prata om fiskodlingar."
Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom pratar idag fiskodling i P4 Västerbotten.
Djurens rätt tar avstånd från metoderna som användes vid sabotaget mot laxodlingen i Umgransele. Men man tycker att det är viktigt att prata om problemen vid fiskodlingar.

– Det här handlar om individer som kan känna stress, smärta och rädsla, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande från Umeå. 
Läs och lyssna på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=5248799

Därför är det viktigt att förbjuda pälsfarmer

"Därför är det viktigt att förbjuda pälsfarmer."
Tyckte författarinnan Katarina Wennstam sa en klok sak i söndagens Godmorgon, världen! i P1. Citatet handlade förvisso om barnaga, men jag tycker det fungerar utmärkt t.ex. i debatten om att förbjuda pälsfarmer.
"Lagstiftningen [är] en så otroligt viktig mekanism när det gäller värderingarna. Hur det till slut sipprar ner i samhällssynen."
Det är viktigt att vi förbjuder pälsfarmer i Sverige - eftersom lagstiftning påverkar värderingar, och värderingen påverkar konsumtionsmönster. Som t.ex. försäljningen av pälsprodukter. Det ena påverkar det andra - vilket inte de som argumenterar för att djuren istället kommer att födas upp i andra länder har hajat.

25 augusti 2012

Glada svenska grisar? Verkligen?

"Glada svenska grisar? Verkligen?"
Idag kan vi i DN läsa om hur "svensken ratar glada grisar". Visst, det finns skillnader i djurhållningen länder emellan - från dåligt till ännu sämre. Men glada svenska grisar DN? Verkligen? Hur menar ni att den glädjen yttrar sig?

Ungefär som att svenska minkar gläds över att hållas på svenska pälsfarmer? Vi har onekligen en massa tacksamma djur i Sverige.

24 augusti 2012

Sea Singles

"Deep Sea Dating."
Klickade mig in på sajten www.seasingles.com för första gången idag. Det tog ett bra tag innan jag fattade poängen - vilket kanske inte är perfekt för en kampanjsida. Men när jag fattade tyckte jag den var rätt smart gjord. Vad tycker du?


21 augusti 2012

Ett nyhetsinslag som berör

"Ett nyhetsinslag som berör."
Ibland trillar man över ett kort nyhetsinslag som får hjärtat att smälta. Klippet nedan, från en lokal amerikansk TV-kanal via CNN, är ett av dessa. Snyft...

17 augusti 2012

Det är något med kött som gör folk arga

"Det är något med kött som gör folk arga."
Nu när upprördheten över Way Out West och "köttförbudet" har lagt sig kommer nästa våg av upprördhet. Denna gång är det Malmöfestivalens krav på att varje matservering måste ha ett vegetariskt alternativ som upprör.

Vi upprepar. Inte enbart vegetariskt. Inte enbart vegetariskt. Utan ETT VEGETARISKT ALTERNATIV. Det är vad folk upprörs över enligt Sydsvenskan (läs: Köttattacken mot generalen).
"Malmöfestivalen har i år 82 matstånd. Nytt för året är kravet att alla ska erbjuda minst en vegetarisk rätt. Andra krav är att all mjölk ska vara ekologisk, kaffe och te ekologisk eller fair trade, att det inte ska säljas fisk från utfiskade bestånd och att vatten utan kolsyra ska vara gratis.

Kravet på vegetariska alternativ har vållat intensiv debatt. När nyheten presenterades på Sydsvenskan.se, lämnade närmare 200 läsare kommentarer.

Flera var mycket upprörda."
Vi väljer att tro att upprördheten kommer från märkliga internet-troll och inte från det fina Malmö och Skåne vi trodde så mycket bättre om.

Och vi förstår inte riktigt varför möjligheten/rätten att ta djur- och miljövänliga beslut kring vad vi äter ständigt ska ifrågasättas. 2012 är året då kött har blivit en mänsklig rättighet, då möjligheten att inte äta kött under dygnets alla timmar är en kränkning av mitt människovärde. Egoism har blivit ideologi (för att använda Hanna Fahls ord).

Men det handlar ju inte om "du", "jag" eller "kött". Det handlar om något större. Lisa Stevik i dagens Göteborg-Posten:
"Men kanske är det såhär, käre reporter och medmänniska, att det inte handlar om dig? Främsta anledningen till en vegetarisk festival, är inte för att de vegetarianer som är på plats ska slippa se kött. Det finns ett större perspektiv och det handlar inte om vad du och jag personligen tycker är gott, utan om miljö och ansvar."
Märkligt är det.

Och det är onekligen bara att hålla med Malmöfestivalens festivalgeneral Karin Karlsson: "det är något med kött som gör folk arga".

15 augusti 2012

Tack och lov för framsteg!

"Tack och lov för framsteg!"
I veckans nummer av tidskriften New Scientist läser vi att man i Iran planerar att skjuta upp en rhesusmakak i rymden (tidigare har man "bara" skjutit upp maskar, en mus och två sköldpaddor). På universitet i North Carolina i USA byter man hjärnor mellan zibrafinkar och japansk vaktel för att se vad som händer. Och forskare vid universitet Kyoto Sangyo forskar fram ett virtuellt kök där t.ex. fisken genom en pratbubbla berättar var någonstans man ska skära upp samma fisk. Var skulle vi vara utan forskningens alla framsteg?

Foto från New Scientist, 11 augusti 2012.

10 augusti 2012

Sommartider (hej, hej) - #12

"Sommartider (hej, hej) - #12."
Då var det dags att ta avsked. Välkommen till sista upplagan av Sommartider (hej, hej) för sommaren 2012. Efter detta återstår bara mörkar, kyla och det ordinarie bloggande... men, men - inte ska vi hänga läpp för det! Vi kan ju under tiden roa oss med svenska OS-guld i sporter vi knappt inte visst fanns. Samt att vi i denna vecka har en hel del roligt att skriva om. Och det hela börjar naturligtvis med festivalen Way Out West!


Det har nog inte undgått jättemånga att festivalen Way Out West bestämde sig för att bli köttfri. En nyhet som skapade en enorm medieuppmärksamhet (se t.ex. DN, HD, GP, SVT:s Festivalblogg, SVT:s Regionalnyheter, Metro, Ring P1, Nyheter24, Expressen, Studio Ett, P3 Nyheter, Aftonbladet... för att nämna några). Det här är ju ett enorm spännande steg (kan någon säga Guldråtta 2013?), i stil med de köttfria måndagar-initiativ som tagits av företag som t.ex. Malmö Aviation. Och tänk så mycket människor som kommer att prova vego under de kommande dagarna - låt oss bara hoppas på att att maten som serveras är riktigt, riktig smaskig! På Twitter och i övriga forum var det naturligtvis en massa unga män som var upprörda. Lite märkligt att tre, fyra måltider utan kött kan skapa en sådan enorm frustration. Känns som att "kött-hela-tiden-och-till-varje-måltid" för vissa uppfattas som en mänsklig rättighet.

Även Malmöfestivalen gör som Way Out West - nästan. Bloggen Vegankrubb har kollat in utbudet. Läs även Sydsvenskan om samma nyhet.

Djurens Rätt sommarturné finns naturligtvis på plats på Way Out West (även i bajamajorna). Välkommen till vårt infotält! Vårt program finns här. Och apropå Djurens Rätts sommarturné så tyckte DN att vi var festivalens starkaste NGO-kampanj under Stockholm Music & Arts. Kul!

Innan vi helt släpper Way Out West-historien så kan den som vill ha ett lite annat perspektiv även denna vecka klicka sig vidare till Per-Anders Svärds blogg. Håller dock inte med honom lika mycket som jag brukar denna gång. Ska inte ge mig in i nån lång harang om det här, men jag vet inte om det främjar djurens frigörelse om djurrättsrörelsen blir något som måste poängtera brister i bra initiativ som inte är fulländade i sin argumentation och retorik (särskilt när jag inte ens är säker på att den bristande retoriken uppfattas av andra än oss - i mediarapporteringen tycker jag det pratats om kött som så, inte om miljöargumenten mot kött).

Veckans andra stora sak var förstås att Djurens Rätts Emelie de Boussard intervjuades i Expressen om hästar, OS och rollkur. Väldigt, väldigt roligt att djurfrågorna inom hästsporten blivit en närmast permanent del i diskussionen när det kommer till hästar och sport. Bra gjort Emelie!

Fick lite kritik i kommentarsfältet förra veckan om att jag, och Djurens Rätt, har en trist attityd. Så för att kompensera bjuder vi på den här nyheten: våra köttätande förfäder sopade banan med sina grönsakskonsumerande motsvarigheter. Känns som att det finns en enorm humorpotential i detta.

Varje gång jag ser USA:s OS-dräkt så tror jag att de har Djurens Rätts pälsfria logga på jackan. Visst finns det en likhet? (En bättre bild på USA:s version av vår logga finns här).


Titt som tätt dyker det upp artiklar om Beyond meat, som beskrivs som det bästa vegoköttet som sett dagens ljus sedan Hedenhös. När får vi smaka?

Läste om Norra Svärdsö gård och Lena Areskog i Nynäshamnsposten. Oj vad spännande det låter!

Nu var det i och för sig ett tag sedan jag åt en fisk - men smakar inte Astrid och Apornas panerade f*sk väldigt fisk-igt? Det tyckte i alla fall jag. En Djurens Rätt-ordförande i södra Sverige (staden börjar på H, slutar på elsingborg - mer än så ska jag inte avslöja, vill inte hänga ut personen) tyckte att de smakade gummi. Jag, däremot, gillade dem.

I veckan kom den till synes positiva nyheten om att det ska bli fler djurskyddskontroller nästa år. Men jag får inte riktigt ihop det - för i rapporteringen i övrigt står det att det är andelen planerade kontroller som ska bli fler, inte det totala antalet. Får se om det är jag som missförstått, och läst fel artiklar. Eller om det är någon rubriksättare som blivit lite för glad.

Vi avslutar med två fina Djurens Rätt-saker: en trevlig insändare om djurförsök och ett par finfina affischer.

Hoppas ni får ett par riktigt bra sista dagar/veckor på sommaren!

3 augusti 2012

Sommartider (hej, hej) - #11

"Sommartider (hej, hej) - #11"
Stockholms Pride är igång och Djurens Rätt är på plats.  Kom förbi och säg hej!

Huj vad tiden går! Vi är redan framme vid den näst sista upplagan av Sommartider (hej, hej) för denna sommar. Nästa vecka är det läge att leta fram näsduken, för då jäklar blir det en säsongsavslutning full av hjärta och smärta. Denna vecka börjar vi istället mer lättsamt - med kändisar! För med tanke på att filmstjärnan Ryan Gosling och NFL-stjärnan Arian Foster väljer veganskt – och att OS-silvermedaljören Elizabeth Armitstead även hon håller sig till vego – var ska detta sluta? Kommer Prins Daniel ut som lakto-ovo-vegetarian till nästa fredag? Vi får vänta och se.

Arian Foster levererar för övrigt följande helt fantastiska citat i artikeln ovan - ett citat som hade varit som gjort för hashtagen #vegoriot för ett par veckor sedan: "Everybody cares what I eat now. They didn't care before, but they do now. Everybody is a nutritionist now and they're an expert on protein."

Om du vill läsa mer om OS och kontroversen kring den svenska ryttaren Patrik Kittel – surfa in på Djurens Rätts hästgrupps sidor på Facebook.

Det här är förstås egentligen för allvarligt för att skämta om – men vad får man om man slår ihop CSI och djurskydd? Rätt svar hittar du här. Måste vara drömjobbet för en generation djurvänner som växt upp tillsammans med Gil Grissom & co.

Störst snackas denna vecka stod nog annars Anna Laestadius Larsson i SvD för. Lidandet köttets verkliga kostnad är rubriken på hennes krönika som väckte en hel del reaktioner (åtminstone i sociala medier). För den som vill läsa ett kritiskt perspektiv på krönikan rekommenderas Per-Anders Svärd (vem annars?).

Inget inlägg av Leif GW Persson denna vecka, men fler djurpoliser verkar på gång. Något som om inte annat borde irritera allas vår Leif GW. 

Själv tycker jag fortfarande att Äta djur (och t.ex. Monsterbiff till middag?) är läsvärda böcker, trots den djurrättsliga kritik som finns mot dem (klicka dig vidare till Per-Anders Svärds blogginlägg ovan). Och berättigad kritik, för all del. Tror dock – och hoppas – att människor är kapabla att ta egna beslut efter att ha konfronterats av verklighetens djurhållning, även om författarna själva inte lyckas göra det. Så naiv är jag.

Blir inte riktigt klok på varför EU-parlamentariken Marit Paulsen får en debattartikel publicerad i Hallands-Posten av alla obskyra tidningar. Borde inte en sådan få plats i en större tidning så här mitt under sommaren? Eller finns det någon unik koppling mellan Marit Paulsen och Halmstad?

Läs den här artikeln om det faktum att flera stora företag som tidigare inte testat på djur (bland dem Yves Rocher, L'Occitane och Mary Kay) valde kinesiska yuan före djuren. Och detta är alltså anledningen till att dessa företag inte längre finns med på Djurens Rätts lista över godkända märken.

Försäljningen av kalkon ökar tydligen. Antar att folk inte har läst boken ”Monsterbiff till middag?”. Gör det. Om inte annat kapitlet om just kalkoner.

Veckans Hönrietta: http://hd.se/noje/nojesbloggen/2012/07/28/festivaltupp-driver-kycklingkampanj/. Detta är dock andra gången denna sommar som hönan Hönrietta beskrivs som en tupp. Hur står det till med biologiundervisningen i den svenska skolan egentligen?

Mest underskattade pizza-pålägget: pommes frites.

Lite uppföljning från förra veckan: fransoserna gillar verkligen inte Kalifornien och köttfria måndagar kan verkligen uppröra.

Mest överskattade pizza-pålägget: kronärtskocka.

Det var det för denna gång. Vi hörs om en vecka. Missa inte Djurens Rätt i Pride Park och i Pride Parade. Många versaler i den meningen…