29 augusti 2012

Vi läser ETC:s köttnummer

"Tolv år sedan sist - vi läser ETC:s senaste köttnummer."
Det var år 2000 som ETC gav ut sitt smått klassiska köttnummer. Tolv år sedan sist, och för ungefär en månad sedan var det dags igen. I mitten av juli kom deras "extra tjocka köttnummer", men jag har tyvärr inte läst det förrän nu. Sent ska syndaren vakna.


Med tolv år i bagaget hade man förstås kunna önska att vi skulle ha levt i en helt annan tid när det kommer till vår syn på kött och köttkonsumtion. Men det gör vi ju inte riktigt. Visst, när det pratades militanta veganer då så pratas det snarare om köttets miljöpåverkan idag. Och samtidigt som man i tidningen inledare konstaterar att köttkonsumtionen faktiskt ökat de senaste tolv åren, så går det ju också att konstatera att vegoutbudet i en helt vanlig livsmedelsaffär fullkomligt exploderat sedan dess (en sak jag aldrig riktigt får ihop...).

Men, till numret i fråga. Ett par korta saker jag tänkte på när jag läste.
 • Först och främst, applåder för ett köttnummer! Viktigt och angeläget. Bra gjort ETC!
 • Finns det någon upprördhet kvar efter Ulf Brunnbergs bidrag till samhällsdebatten som borde det spilla över på Carl Jan Granqvist, som verkar fått köttförstoppning på ett par olyckliga ställen. Vilket stenåldersresonemang han bidrar med.
 • Lite synd att inte Pelle Strindlunds bok "Jordens herrar" inte finns med bland boktipsen. Skulle gärna fått byta plats med boken Vegomyten, om ni frågar mig.
 • Camilla Gard, en av mina idoler. Synd att hon inte fick prata mer bönor.
 • Artikeln som kopplar samman kött med ägg och mjölk - viktig och modig!
 • Fisksiffran som presenteras, att 5-6 miljarder fiskar fångas varje år i det svenska kommersiella fisket, överensstämmer inte riktigt med den siffra Djurens Rätt använder, som är omkring 19 miljarder fiskar.
 • Alltid roligt med recept... men grön ärtsoppa med sherry, grillad vitlök, vattenmelondrink och grön tomatgryta? Inte direkt det mest tippade valen när det kommer till "Gött utan kött" (som är rubriken på sidan med recepten). Och jag tror aldrig jag provat något av dem. Vilket kanske, i och för sig, säger mer om mig än om grön ärtsoppa med sherry, grillad vitlök, vattenmelondrink och grön tomatgryta.
 • Vi tänker vanligtvis på slakterierna när vi pratar om processen där djur förvandlas till kött/mat. Så därför var det faktiskt tämligen intressant med köttnumrets huvudartikel om styckningen. Särskilt om det sätts i relation till det som skrivs i boken Every Twelve Seconds, där arbetarna drog en så väldigt tydlig gräns mellan de som utförde dödandet och de som "enbart" deltog i styckandet av kroppen. Någon direkt etisk frågeställning finner vi inte heller i denna artikel, medan frågeställningen rimligen hade varit mer närvarande i den miljö där djuren anländer levande.

6 kommentarer:

 1. Nostalgi, det var ETC:s temanummer som slutligen gjorde att jag tog beslutet att bli vegetarian.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade blivit det några år tidigare, men jag minns vilken extremt stor grej det där numret kändes som.

   Radera
 2. Hej,

  vart får jag tag på detta nummer? Eventuellt nummret från 2000? (misstänker att det är svårare).

  /E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Jag hörde av mig till ETC och fick numret via dem, hade lite svårt att hitta det i de tidningsbutiker jag sprang runt i. Numret från 2000 finns i min bokhylla, men i övrigt vet jag tyvärr inte.

   Radera
 3. Hej och tack för både beröm och konstruktiv kritik. Det stämmer att det är svårt att hitta ETC i tidningsutikerna, men den som är intresserad av att läsa köttnumret kan mejla mig på martin.halldin@etc.se så ordnar vi det.

  Bästa hälsningar,
  Martin Halldin, ETC

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.