10 augusti 2012

Sommartider (hej, hej) - #12

"Sommartider (hej, hej) - #12."
Då var det dags att ta avsked. Välkommen till sista upplagan av Sommartider (hej, hej) för sommaren 2012. Efter detta återstår bara mörkar, kyla och det ordinarie bloggande... men, men - inte ska vi hänga läpp för det! Vi kan ju under tiden roa oss med svenska OS-guld i sporter vi knappt inte visst fanns. Samt att vi i denna vecka har en hel del roligt att skriva om. Och det hela börjar naturligtvis med festivalen Way Out West!


Det har nog inte undgått jättemånga att festivalen Way Out West bestämde sig för att bli köttfri. En nyhet som skapade en enorm medieuppmärksamhet (se t.ex. DN, HD, GP, SVT:s Festivalblogg, SVT:s Regionalnyheter, Metro, Ring P1, Nyheter24, Expressen, Studio Ett, P3 Nyheter, Aftonbladet... för att nämna några). Det här är ju ett enorm spännande steg (kan någon säga Guldråtta 2013?), i stil med de köttfria måndagar-initiativ som tagits av företag som t.ex. Malmö Aviation. Och tänk så mycket människor som kommer att prova vego under de kommande dagarna - låt oss bara hoppas på att att maten som serveras är riktigt, riktig smaskig! På Twitter och i övriga forum var det naturligtvis en massa unga män som var upprörda. Lite märkligt att tre, fyra måltider utan kött kan skapa en sådan enorm frustration. Känns som att "kött-hela-tiden-och-till-varje-måltid" för vissa uppfattas som en mänsklig rättighet.

Även Malmöfestivalen gör som Way Out West - nästan. Bloggen Vegankrubb har kollat in utbudet. Läs även Sydsvenskan om samma nyhet.

Djurens Rätt sommarturné finns naturligtvis på plats på Way Out West (även i bajamajorna). Välkommen till vårt infotält! Vårt program finns här. Och apropå Djurens Rätts sommarturné så tyckte DN att vi var festivalens starkaste NGO-kampanj under Stockholm Music & Arts. Kul!

Innan vi helt släpper Way Out West-historien så kan den som vill ha ett lite annat perspektiv även denna vecka klicka sig vidare till Per-Anders Svärds blogg. Håller dock inte med honom lika mycket som jag brukar denna gång. Ska inte ge mig in i nån lång harang om det här, men jag vet inte om det främjar djurens frigörelse om djurrättsrörelsen blir något som måste poängtera brister i bra initiativ som inte är fulländade i sin argumentation och retorik (särskilt när jag inte ens är säker på att den bristande retoriken uppfattas av andra än oss - i mediarapporteringen tycker jag det pratats om kött som så, inte om miljöargumenten mot kött).

Veckans andra stora sak var förstås att Djurens Rätts Emelie de Boussard intervjuades i Expressen om hästar, OS och rollkur. Väldigt, väldigt roligt att djurfrågorna inom hästsporten blivit en närmast permanent del i diskussionen när det kommer till hästar och sport. Bra gjort Emelie!

Fick lite kritik i kommentarsfältet förra veckan om att jag, och Djurens Rätt, har en trist attityd. Så för att kompensera bjuder vi på den här nyheten: våra köttätande förfäder sopade banan med sina grönsakskonsumerande motsvarigheter. Känns som att det finns en enorm humorpotential i detta.

Varje gång jag ser USA:s OS-dräkt så tror jag att de har Djurens Rätts pälsfria logga på jackan. Visst finns det en likhet? (En bättre bild på USA:s version av vår logga finns här).


Titt som tätt dyker det upp artiklar om Beyond meat, som beskrivs som det bästa vegoköttet som sett dagens ljus sedan Hedenhös. När får vi smaka?

Läste om Norra Svärdsö gård och Lena Areskog i Nynäshamnsposten. Oj vad spännande det låter!

Nu var det i och för sig ett tag sedan jag åt en fisk - men smakar inte Astrid och Apornas panerade f*sk väldigt fisk-igt? Det tyckte i alla fall jag. En Djurens Rätt-ordförande i södra Sverige (staden börjar på H, slutar på elsingborg - mer än så ska jag inte avslöja, vill inte hänga ut personen) tyckte att de smakade gummi. Jag, däremot, gillade dem.

I veckan kom den till synes positiva nyheten om att det ska bli fler djurskyddskontroller nästa år. Men jag får inte riktigt ihop det - för i rapporteringen i övrigt står det att det är andelen planerade kontroller som ska bli fler, inte det totala antalet. Får se om det är jag som missförstått, och läst fel artiklar. Eller om det är någon rubriksättare som blivit lite för glad.

Vi avslutar med två fina Djurens Rätt-saker: en trevlig insändare om djurförsök och ett par finfina affischer.

Hoppas ni får ett par riktigt bra sista dagar/veckor på sommaren!

2 kommentarer:

 1. Ang. våra förfäder så har forskarna fullständigt fel.
  Det är naturligtsvis köttätarna, som åt segt kött som hade de kraftiga tänderna.
  För att äta vegetabilier krävs inga tänder, likt de som rovdjur har.
  Jag har rätt och forskarna fel!
  Så var det sagt!
  Grönsaksätarna överlever!

  SvaraRadera
 2. Heja Way Out West! P4 Kalmar har gjort en rolig låt klagande köttätare (Håkan Hellström cover)
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3762&artikel=5225812

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.