17 augusti 2012

Det är något med kött som gör folk arga

"Det är något med kött som gör folk arga."
Nu när upprördheten över Way Out West och "köttförbudet" har lagt sig kommer nästa våg av upprördhet. Denna gång är det Malmöfestivalens krav på att varje matservering måste ha ett vegetariskt alternativ som upprör.

Vi upprepar. Inte enbart vegetariskt. Inte enbart vegetariskt. Utan ETT VEGETARISKT ALTERNATIV. Det är vad folk upprörs över enligt Sydsvenskan (läs: Köttattacken mot generalen).
"Malmöfestivalen har i år 82 matstånd. Nytt för året är kravet att alla ska erbjuda minst en vegetarisk rätt. Andra krav är att all mjölk ska vara ekologisk, kaffe och te ekologisk eller fair trade, att det inte ska säljas fisk från utfiskade bestånd och att vatten utan kolsyra ska vara gratis.

Kravet på vegetariska alternativ har vållat intensiv debatt. När nyheten presenterades på Sydsvenskan.se, lämnade närmare 200 läsare kommentarer.

Flera var mycket upprörda."
Vi väljer att tro att upprördheten kommer från märkliga internet-troll och inte från det fina Malmö och Skåne vi trodde så mycket bättre om.

Och vi förstår inte riktigt varför möjligheten/rätten att ta djur- och miljövänliga beslut kring vad vi äter ständigt ska ifrågasättas. 2012 är året då kött har blivit en mänsklig rättighet, då möjligheten att inte äta kött under dygnets alla timmar är en kränkning av mitt människovärde. Egoism har blivit ideologi (för att använda Hanna Fahls ord).

Men det handlar ju inte om "du", "jag" eller "kött". Det handlar om något större. Lisa Stevik i dagens Göteborg-Posten:
"Men kanske är det såhär, käre reporter och medmänniska, att det inte handlar om dig? Främsta anledningen till en vegetarisk festival, är inte för att de vegetarianer som är på plats ska slippa se kött. Det finns ett större perspektiv och det handlar inte om vad du och jag personligen tycker är gott, utan om miljö och ansvar."
Märkligt är det.

Och det är onekligen bara att hålla med Malmöfestivalens festivalgeneral Karin Karlsson: "det är något med kött som gör folk arga".

1 kommentar:

  1. Kött gör mig arg!

    Jag äter kött, ja.. Men jag blir så sur på att vi massproducerar den, Det dör flera djur än det behövs varje dag! För att vi ska kasta bort det som inte blir sålt..

    Mänskligheten är självisk, hellre att man klarar sig utan kött nån dag, än att hundratals djur dör för ett "utifall det tar slut".

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.