22 april 2014

Kom med i matchen Lotta

"Kom med i matchen Lotta."
I dagens DN var det en helsidesintervju med Lotta Lundgren och Leif GW Persson om deras nya tv-program om jakt. Japp, ett till. Som utforskar det mytiska, spänningen, fascinationen, kring jakten.

Frågan är nu bara hur många tv-satsningar om jakt som kommer vi att få se innan det är dags för ett vegetariskt matlagningsprogram - som, ni vet, faktiskt berör många fler personer? Hur många kommer prata om hur de luktar i understället efter att ha jagat innan någon beskriver lukten av marinerad tofu på ett förkläde i tv? Frågor som väntar på ett svar.

Men hur som helst, sånt är livet. Det jag reagerade på i intervjun var två saker som Lotta Lundgren säger.

Till att börja med:

 
Tja, Lotta, undrar varifrån idén om att det är en orättvis situation kommer...?

Det finns såklart argument för jakt, men att försöka göra det till en rättvis kamp mellan människa och djur? Där kan argumenten behöva finslipas lite.

Men värre, tycker jag, kommer senare, när intervjuarens först ställer frågan  (se ovan) "Människor som inte vet något om jakt men som ändå gärna uttalar sig, vad brukar de ha fel om?" och sedan låter Lotta Lundgren säga:


Om vi nu ska försöka oss på en seriös diskussion så är ju detta med att "de släpper ut minkar" själva definitionen av vad människor som inte vet något om djurrätt, men som ändå gärna uttalar sig, brukar ha fel om. Vilket gör Lotta Lundgrens kommentar så väldigt trist. Jakt kan och bör diskuteras, och att slänga in en kommentar om att "de som släpper ut minkar" bidrar ungefär lika mycket till diskussionen som att slänga in en kommentar om att jägare är blodtörstiga mördare. Eller att referera till tjuvjägare som representanter för de som jagar.

Väldigt trist Lotta. Om inte syftet var att få Leif GW Persson som ett etiskt geni i jämförelse. I så fall lyckades det ganska så bra.

4 kommentarer:

 1. Så oerhört trist att denna Lotta som syns så mycket i media är så trångsynt. Inte minst att det enda denna matskribent/jägare tror sig veta om djurrättare är att de släpper ut minkar. Så djupt okunnigt.

  SvaraRadera
 2. Inte hälften så okunnigt som när myndigheter försvårar å jävlas för hederliga vapenägare/jägare för att få bort gängbråk, rån och illegala vapen!
  Om ett rådjur blir påkört utan att anmälas så bokförs de som jaktbrott även om värsta veganen kört på det, vilket i sin tur jägare får fan för då statistiken visas! Hittas ett dött rovdjur finns outtömliga resurser från snuten då de automatiskt utgår från att "jägare" dödat dessa olagligt. Att djurrättare sitter å tar åt sig av denna programserie och denna kommentar Lotta hade om minkutsläpp, är bara LÖJLIGT!

  SvaraRadera
 3. Det står väl inte att alla som inte jagar eller som ogillar jakt släpper ut minkar? Det står ju bara att hon upplever jägare som mer naturintresserade än minkutsläppare. Men man kan ju kanske fråga sig hur många minkutslappare hon träffat för att dra den slutsatsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att minkutsläpparna helt saknar förståelse för vad de egentligen gör när de släpper ut ett stort/mycket stort antal av ett rovdjur som inte är naturligt förekommande i skandinavien och vad det får för konsekvenser för de djur som är naturligt förekommande i vår natur. Markhäckande sjöfågel är ett exempel som med sina halvflytande bon i vassruggar etc är skyddade från sina vanligaste naturliga fiender - räv, grävling och mård som saknar de egenskaper som gör minken kapabel att rensa en hel sjö från allt markhäckande fågelliv: nämligen att de är mycket goda simmare och har en päls som är gjord för ett liv där minst en fot ständigt är i vattnet. Detta gör att hon har mycket goda belägg för det hon påstår om minkutsläppare. Är själv jägare men kan absolut sympatisera med att man tycker det är fel att föda upp pälsdjur i små burar men att släppa ut dessa i en biotop där de inte hör hemma är fel på så många nivåer att det är helt vettlöst. Få folk att sluta köpa päls så försvinner minkfarmarna av sig självt, att släppa ut minkar/elda upp minkfarmar ändrar inte ett skit när efterfrågan på päls är densamma det innebär bara att skinnen importeras från t.ex Kina där man flår djuren levande istället. Kort sagt, minkutsläpparnas agerande visar att de är ignoranta idioter som inte förstår vad de gör.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.