29 april 2014

Kopplingen mellan ägg och päls

"Kopplingen mellan ägg och päls."
Omkring 6,5 miljoner hönor hålls i den industriella äggproduktionen i Sverige. Efter ca 1,5 år dödas de, och de flesta slaktas på Svenskt Fågelkötts slakteri i Håkantorp i Västergötland, där de t.ex. säljs till Tyskland som barnmat.

Andra mals ner till djurfoder, till bland annat minkar. Hönsen avlivas först med koldioxid och förs sedan ned i en köttkvarn och mals till en färs med fjädrar, ben och näbb. Sedan går de in i en tankbil och färsen används sedan som minkfoder.

Vän av ordning skulle kunna säga att de lika gärna skulle kunna konsumeras av människor. Och det är förstås sant. Men här ser vi ändå hur djurindustrierna oundvikligen hänger ihop.

Den ena djurindustrin (hönor) bidrar med djurfoder till en annan (minkar), och genom detta så byggs lönsamheten på. Något att tänka på nästa gång på när du står framför äggdisken i mataffären; att den som värpte ägget en vacker dag kan sluta som mat till en mink, som en vacker dag slutar som ett klädesplagg. Kanske sittande på en person som står framför en äggdisk, och den som värpte äggen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.