2 juli 2014

Offentlig upphandling - krångligt men viktigt

"Offentlig upphandling - krångligt men viktigt."
Tisdagen i Almedalen blev en dag där förväntat regn förvandlades till solsken, när falafeln tog slut och då Djurens Rätt arrangerade ett seminarium om offentlig upphandling.

Fullsatt på vårt seminarium om djurskyddskrav i offentlig upphandling.

Sal D20 var fullsatt när vårt seminarium drog igång vid 16.30 den 1 juli 2014 i Almedalen. Presentationer hölls av Elin Waltersson från Södertälje kommun - som redogjorde för hur en upphandling går till i praktiken och om vilka svårigheter som finns rörande att ställa krav, Mona Sihlén från Konkurrensverket - som berättade att det i EU:s nya direkt finns med en skrivning om "animal welfare", vilket det inte gjorde tidigare, även om det är tveksamt vilka praktiska effekter detta kommer att få i Sverige, Wilmer Andersen (V) från Malmö - som inte såg fullt så ljust på framtiden, och Mathias Sylwan från Konkurrensverket - som gjorde tvärtom, liksom att konstatera att det inte längre är någon som ifrågasätter kommuners rätt att ställa djurskyddskrav i offentlig upphandling. Wilmers Andersen svarade också intressant om en publikfråga om vegetarisk mat att det kan finnas fördelar och nackdelar med att ställa direkta krav om en köttfri dag i veckan. De kan finnas andra sätt att åstadkomma samma resultat som ibland är mer effektiva, menade han.

Just detta, offentlig upphandling, är ett väldigt angeläget ämne som Djurens Rätt kommer jobba mer med framför. Från utsidan känns det som ett komplext och krångligt ämne, men det rör sig om flera miljoner måltider varje år som konsumeras i offentliga verksamheter som skolor, förskolor och äldreboenden där det istället för det personliga valet av vad vi lägger på tallriken styrs av vad någon annan väljer. Ur ett djurskyddsperspektiv är det viktigt att det ställs djurskyddskrav på det som upphandlas, och ur ett mer djurrrättsligt (om en nu vill dra en gräns där emellan) så handlar det om att få in det vegetariska/veganska matvalet i den offentliga serveringen. Lite krångligt men väldigt viktigt med andra ord!

Vad gjorde Djurens Rätt mer under dagen? Vi spelade in en intervju med Åsa Romson om Miljöpartiets djurpolitik, vilket var intressant. Kommer upp inom kort. Vi konstaterade att LRF släpat med sig en halv fotbollsplan av riktigt gräs till hamnen i Visby i samband med deras utställning om kor och mjölk. Vi gick på seminarier om antibiotika, och om svenskt kött - där vi, för att dra vidare på Miljöpartiet-kopplingen, fick chansen att lämna över vår rapport om svensk grishållning till partiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand.

För att avrunda Miljöparti-temat i detta stycke så sa partiets representant i en debatt om jakt - Helena Leander - att Jägareförbundets regeringsuppdrag är otidsenligt, medan övriga partier var nöjda med som det var. Och LRF släppte en undersökning som visade att två av tre väljare tycker att partiernas matpolitik har betydelse för hur de röstar i höst. Våra volontärer Moa, Camilla och Jakob - med hjälp av Tore - gjorde stordåd på stan med att dela ut vårt material och att prata om vår pälskampanj med folk på gatan. Det är svårt att nå fram i trängseln kring Donners plats och däromkring, men de gör som sagt stordåd.

Som avrundning hade jag fel om Aftonbladets veganska sojakorv tidigare - it's back! - och jag provade äntligen en smörgås på Café Amalia. Deras omtalade hommous var så god som det ryktats om. Hanna hyllade istället glassen i hamnen, där åtta smaker sorbet går att välja mellan för den som vill välja bort djuren i maten.

En energisk konsert i hamnen avslutade tisdagskvällen i Almedalen.

Ur ett större perspektiv så måste en imponeras av Gudrun Schyman , oavsett åsikt om politiken, som verkligen är överallt och hela tiden här under Almedalen. Och JAG - Jämlikhet, Assistans, Gemenskap - är en av de aktörer som syns mest och oftast här i Almedalen, vilket känns bra. Ett demonstrationståg med barn som krävde glasögon åt alla som behöver berörde också, liksom en effektfull konsert.

Och för att vara sådär typiskt svensk - vädret var väldigt bra. Jag hävdar fortfarande att det endast finns ett väder på Visby, och har ännu inte blivit motbevisad om något annat.

Angående falfeln som tog slut; kan det bero på att de beställt för lite, eller att efterfrågan är så stor på vego i Almedalen. Den frågan har för stunden inget svar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.