5 september 2014

Hos vilka partisympatier finns det flest vegetarianer och veganer?

"Hos vilka partisympatier finns det flest vegetarianer och veganer?"
I juni släppte Livsmedelsföretagen en statistisk undersökning där de frågade allmänheten om dieter och jämförde detta med personers partisympatier. En av de dieter som det frågades om var vegetariskt/veganskt. Så i tider när det pratas partier av fulla muggar så kan det ju vara intressant att se hur antalet vegosar är förmedlade bland partisympatierna.

Här är resultatet från undersökningen:
 1. Övriga 14 % (rimligtvis t.ex. Feministiskt Initiativ, Piratpartiet, Djurens parti - inkl. 14 % som försöker) 
 2. Vänsterpartiet 10 % (5 % som försöker) 
 3. Miljöpartiet 7 % (4 %) 
 4. Sverigedemokraterna 3 % (5 %) 
 5. Folkpartiet 2 % (4 %) 
 6. Centerpartiet 2 % (4 %) 
 7. Kristdemokraterna 2 % (6 %) 
 8. Moderaterna 0 % (0 %) 
 9. Socialdemokraterna 0 % (0 %)
Som med alla undersökningar ska ju resultaten tas med en nypa salt, det känns t.ex. inte särskilt trovärdigt att det inte finns en enda moderat eller socialdemokrat som ens försöker äta vegetariskt. Men siffror är alltid roliga, och detta blev resultatet i Livsmedelsföretagarnas undersökning, utförd av Demoskop i maj och juni 2014.

6 kommentarer:

 1. "Det känns t.ex. inte särskilt trovärdigt att det inte finns en enda moderat eller socialdemokrat som ens försöker äta vegetariskt"

  Huh? Siffrorna är ju avrundade i hela procent. 0% borde då betyda att < 0.5% av de svarande som sympatiserade med S respektive M inte är (och inte försöker vara) vegetarian eller vegan. Det kan vara 0.2% till exempel.

  Siffran för SD är väldigt förvånande. Jag skulle vilja se samma undersökning gjort bland folkvalda för de olika partierna på alla tre nivåerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är klart, naturligtvis finns det vegetariska socialdemokrater och moderater. Men jag tycker inte att 0,4 % är en trovärdig siffra det heller, eller att det förändrar saken särskilt mycket.

   Radera
  2. Hm, kan inte påstå att jag spontant tycker det skulle vara alls förvånande om bara 0.4% av de som sympatiserar med S eller M är (försöker bli) veg*aner. Så jag blir lite nyfiken vad som gör att du tycker att det inte känns trovärdigt. Tänk på att S och M drar oproportionerligt få unga väljare och jag skulle få att ju äldre befolkningsskikt desto färre veg*aner så det borde bidra till låga siffror.

   Jag tror även att det bland veg*aner finns en övervikt kvinnor vilket gör SD-siffran ännu mer förvånande, eftersom de flesta SD-sympatisörer är män.

   Radera
  3. Kanske det. Men sett till hur många veganer och vegetarianer som det finns i Sverige totalt så är 0,4% (eller mindre) hos S och M en anmärkningsvärt låg siffra jämfört med befolkningen i övrigt. Och varför skulle det finnas fler hos t.ex. Kristdemokraterna än Socialdemokraterna, det finns ingen självklar förklaring till det som jag ser det. Därför tycker jag det känns som underliga siffror.

   Radera
  4. Du tänker på djurens rätts Demoskop från i mars? http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/var-tionde-svensk-ar-vegetarian

   Ja de siffrorna matchar inte livsmedelsföretagens demoskop. Svårt att säga mer utan tillgång till detaljer om den nya studien (exakt frågefras, kontexten, o.s.v.). Jag hoppas på mer studier av dessa slag hur som helst. Gärna att Djurens Rätt gör en årlig sådan eller en varannat år. Det ger bra grund för medieexponering av djurrättsfrågor i stort, särskilt om veg*ansiffrorna pekar uppåt över tid. Givet siffran 10% från i mars är ju vegofrågor extremt underexponerade av medierna, till exempel nu inför valet.

   Radera
 2. De som forvånas over att SD har många vegetarianer och veganer ar inte insatta i partiets valjarkår. Jag har aldrig sett så många djurvanner som i SD samt i Djurens parti. Aven SDU namner omtanke om djuren i bl.a. den har filmen: https://www.youtube.com/watch?v=NoeNli5uvSk

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.