21 oktober 2014

Gör obehagliga bilder oss mer djurvänliga?

"Gör obehagliga bilder oss mer djurvänliga?"
Att se obehagliga bilder på djur som utsätts för hemskheter är något som människor reagerar olika på, men många tycker det är väldigt obehagligt. Det är bl.a. därför som Djurens Rätt är väldigt försiktiga med detta, vi använder sällan (i princip aldrig) sådana bilder i vår tidning, på vår webb (undantaget www.wallsofglass.se) eller i sociala medier.

Men samtidigt går det inte att komma ifrån den kraft som sådana bilder kan ha. Jag känner till många som förändrats just utifrån hemska bilder som de har sett, på sälar som klubbats, på djurtransporter eller slakterier.

I bloggen Striking at the Roots finns ett inlägg från 2012 (How Do Graphic Images Affect Animal Advocacy?) om just effekten som dessa bilder har på oss, och om de får oss att ändra vårt beteende, vilket förstås är målsättningen.

I blogginläggen refereras till två studier om obehagliga (i brist på ett bättre ord) bilder. En utförd av den amerikanska organisationen FARM, som visade tre bilder för en grupp personer, bilder som varierade från lite obehagliga till väldigt obehaglig. Enligt den undersökningen var den minst obehagliga bilden mest effektiv för att ändra människors inställning till djur.

Den andra undersökningen gjorde av amerikanska Humane Research Council, som visade fyra videofilmer, för att sedan fylla i en enkät. I denna undersökning så var det istället det mest obehagliga bilderna som nådde bäst resultat (jämfört med målsättningen, att förändra tittaren).

En enkel slutsats vore att obehagliga filmer fungerar bättre än obehagliga bilder, men i blogginlägget tas en del omständigheter upp kring undersökningarna som gör att resultatet inte är helt enkelt att dra slutsatser kring.

Vad som det däremot dras slutsatser kring är att obehagliga bilder är en viktig del i vad djurrättsrörelsen gör och att mycket avgörs av vem betraktaren är (alla kommer inte att reagera på samma sätt, naturligtvis). Det för också ett intressant resonemang att det ibland kan vara de allra mest positiva bilderna som gör skillnad, som visar hur det borde vara, snarare än hur det här.

Ett intressant blogginlägg utan definitiva svar. Om det ens finns sådana. Hur tycker du själva kring obehagliga bilder på djur? Har en sådan bild förändrat dig?

1 kommentar:

  1. Monica Lindgren24 oktober 2014 16:12

    Nej bilderna har inte förändrat min syn på bilderna eftersom jag alltid har värnat om alla djur. Men det gör mig många ggr ledsen att se hur folk beter sej, dom kan ju varken ha hjärta eller hjärna. ibland gråter jag ibland blir jag förbannad, har råkat i slagsmål några gånger men jag tycker inte man ska stå stilla och tiga när man ser dyligt. man ska titta på sådana bilder så man får reda på vad som händer, men ibland kan det bli förmycket även för mej. MVH Hundfonden.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.