6 oktober 2014

Vegotrend? Oh yes

"Vegotrend? Oh yes."
Dessa dagar går det nästan dagligen att hitta spår efter den vegotrend som sveper över landet – ja, förutom att det pratas veganism i Malou Efter Tio varje dag alltså.

Som idag, när jag kikade igenom min inkorg och kunde läsa om hur trendigt med bönor (låt mig dock fundera en sväng ang. påståendet från Per Holgård på GoGreen om att den pågående vegotrenden kommer från USU - är det verkligen så?), att flera restauranger vid Göteborgs universitet inför köttfria dagar och att Örebro kommun satsar på ”gröna veckor” med möjlighet att vinna en vegetarisk matkasse.

Tidigare hade ju dessa tre artiklar fått en att hoppa i kontorsstolen av upphetsning, numera blir det nästan bara en axelryckning av dem. Och det är ju ett bra betyg.

PS. Fick förresten lite kritik på Facebook när jag använde ordet trend och att välja vego i samma mening häromdagen. Och visst, en trend har ju en viss negativ klang, och antyder något som går över lika fort som det kom. Men en trend är för mig också något som förändrar våra vanor och beteendemönster, som exponerar fler för något, är något som ”alla” pratar om och som med lite ansträngning kan leva vidare. Så bättre gilla trenden och bygga vidare på den än att se det som något dåligt. Och nog är det bättre att något är trendigt än motsatsen.

4 kommentarer:

 1. mat som inte påverkar växthuseffekten tycker vi på redaktionen är bra för kommande generationer och vi som lever i realtid. bra att en mindre kommun som örebro föregår med gott exempel. Östersund ligger också i framkant angående mycket vegitariskt på universitetets restauranger och nere i byn.

  SvaraRadera
 2. Jag ser på kampanjsidan att ni tagit bort Hälsans Kök från listan i väntan på ett möte. Tar dom inte bort ägg från alla sina produkter genast tycker jag dom gott kan sitta på en "skamlista" fram tills det händer. Hälsans Kök är för många de där "fejkvegetariska" produkterna som tar upp platsen i frysdisken som några veganska produkter istället kunde fått. De har funnits hur länge som helst och år efter år sagt att ägg är ett nödvändigt bindemedel - medan Astrid och Aporna, Anamma och så många andra sedan länge bevisat motsatsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. morot, de hörde av sig och vi kommer träffas och prata om utvecklingen av deras produkter. Då kändes det som ett bra steg att pausa massmailandet, så att förutsättningarna inför mötet blir så bra som möjligt.

   Radera
  2. Låter klokt. Hoppas det blir ett bra möte. Men om de på mötet säger typ "vi tänker ta bort ägg från 30% av våra produkter under 2015" så tycker jag kampanjen ska fortgå. De har ju haft årtionden på sig att plocka bort animaliska tillsatser som andra tagit bort sen länge.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.