24 april 2015

Ät mindre kött säger USA:s nutritionister

"Ät mindre kött säger USA:s nutritionister."
Igår skrev vi på vår webb om hur en ny faktaskrift från svenska Livsmedelsverkets tar död på myter kring protein och behovet av att äta animalier. Med en varierad kost bestående av baljväxter, som i förädlad form finns som exempelvis tofu och sojaprodukter, bröd och andra spannmålsprodukter, nötter, fröer och vegetabiliska drycker är det enkelt att få i sig tillräckligt med protein skriver Livsmedelsverket.

Även i USA händer det intressanta saker relaterat till samma ämne. I februari skrev vi här i bloggen om hur den amerikanska börsen Nasdaq rådde investerare att inte längre satsa sina pengar i köttbranschen. Detta av flera orsaker men där den största är nya kostrekommendationer från U.S. Department of Agriculture, den myndighet i USA som ansvarar för råden om vad amerikaner bör äta. I de nya rekommendationerna som är på väg väntas myndigheten för första gången förespråka en minskad köttkonsumtion (på grund av köttets klimatpåverkan).


En av de grupper som ger sina rekommendationer till U.S. Department of Agriculture inför deras beslut är Dietary Guidelines Advisory Committee, en statlig panel bestående av nutritionister som funnits sedan 1983. Och nu har den panelen kommit med sina rekommendationer, som sammanfattat är: vegansk mat är bäst. En diet med mindre animaliska produkter är inte bara bättre för din egen hälsa utan också för miljön skriver de i sitt utlåtande.

De slutgiltiga nya kostrekommendationerna för USA:s nästan 320 miljoner invånare kommer senare i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.