16 april 2015

Temanummer om våld via djur

"Temanummer om våld via djur".
I senaste numret av Kvinnotryck (1/2015), Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sveriges (Roks) tidning är temat våld via djur, eller sambandet mellan mäns våld mot kvinnor och våld mot djur.


Att kontrollera och plåga kvinnor och barn genom att pina deras djur är ett utstuderat maktmissbruk. Många kvinnor som utsätts för våld av den hon lever med stannar hos förövaren för att de inte vet var djuren ska bli av eller vad de kommer att utsättas för. En undersökning från Nederländerna visar att 41 procent av kvinnor som levt med en man som utsatt dem för våld har skjutit upp sitt uppbrott då de var oroliga för djurens säkerhet. Detta gör att nu en femtedel av kvinnojourerna ansluta till Roks tar emot djur för att underlätta för de våldsutsatta.

Många experter menar nu att våld mot djur borde ingå som en del i grov kvinnofridskränkning och att det borde vara en försvårande omständighet. Istället försvinner brottet. Ingen döms för det. Straffvärdet är lågt. Men ett brott mot är det - mot kvinnorna, mot tjejerna, mot barnen och mot djuret.

I tidningen medverkar, förutom gästredaktören Nanna Johansson, bl.a. Djurens Rätt-bekantingarna Carin Holmberg, doktor i sociologi, och forskaren Eva Diesen.

Tidningen går att ladda hem och läsa via www.roks.se/kvinnotryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.