25 april 2015

Hur kan en spela punk och hjälpa hemlösa hundar och katter på andra sidan Östersjön på samma gång?

"Hur kan en spela punk och hjälpa hemlösa hundar och katter på andra sidan Östersjön på samma gång?"
Vi fick ett väldigt fint mail från Paulina Hjertton från bandet The Sensitives som också du kan läsa nedan. Rock!

"Hur kan en spela punk och hjälpa ca 100 hemlösa hundar och 30 katter på andra sidan Östersjön utan att det kostar mer bara en gnutta engagemang? Jo, det ska jag tala om för dig. Vi är en punktrio från Falun som heter The Sensitives, under tre års tid har vi turnerat i en gammal buss som tagit oss runt stora delar av Central- och Östeuropa. Att leva och försöka försörja sig på musik är inte alls som det står i gamla rockbiografier eller dokumentärer om världsturnéer. Vår turnébuss är rymlig men långsam i uppförsbackar, i bästa fall gör den 50 km/h. Våra boenden på turné är oftast en madrass på ett kallt golv eller en knölig soffa i ett vardagsrum. Lyx och glamour är sällsynt men äventyren, spänningen och skratten desto fler. Vi har ett brinnande engagemang för djur och miljö, och lever som de allra flesta, eller i alla fall väldigt många av de punkarna vi träffar i Europa, som veganer och med en övertygelse att alla djur har lika stor rätt att leva ett fritt och bra liv. 
 

Jag funderade på om det fanns något jag kunde göra, när en turné började närma sig hösten 2012, när vi ändå skulle ut och köra med vår stora buss och hade några dagar ledigt i Litauen. Efter en stunds sökning hittade jag på en organisation som heter Djurskydd i Östeuropa, som stöttade ett hund och katthem i Vilnius. Några mail senare var processen igång. De behövde all hjälp de kunde få, vintern närmade sig och de hade rekordmycket hundar på hundgården, varken värme eller vatten fanns och resurserna få. Jag är ett stort fan av återbruk och tänkte direkt på hur mycket saker de flesta som bor med djur samlar på sig. Halsband som djuren växer ur, bäddar som blir för små, mat som inte smakade gott. Jag skrev i några forum på Facebook och en vecka senare kunde vi åka runt och samla ihop saker som blev 6 stora sopsäckar. Helt fantastiskt! Människor vi träffade blev engagerade och glada över att kunna hjälpa till med sitt gamla ”skräp” de hade hemma. Vi åkte på turné och besökte hund- och katthemmet och det var regnigt och kallt, men människorna som jobbade där som volontärer var glada över vad vi hade samlat ihop och sakerna kom till stor användning.
 

Två år senare gjorde vi samma sak igen när vi hade vägarna förbi och mycket hade hänt på hund och katthemmet. Vatten och värme fanns och ännu fler djur, men även fler volontärer. Behovet av saker fanns också kvar och vi var glada över att även denna gång kunna överlämna massor av saker som annars kanske bara hade kastats i Sverige. Vi vill uppmana alla andra band som är ute och spelar, tänk på hur enkelt det är att hjälpa till med saker när ni ändå är på plats! Det krävs så lite men betyder så otroligt mycket, och kan vara helt avgörande för djuren i behov."

The Sensitives är just nu på turné och kommer bl.a. att lämna över insamlade saker till ett hundhem i Torún i Polen. Följ deras turnérande/djurräddande på www.facebook.com/thesensitives.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.