2 juli 2015

En onsdag på Gotland

"En onsdag på Gotland."
Det är onsdag kväll och jag sitter här i mörkret och skriver. Återigen med choklad som hjälp, däremot är energidrycken slut, så bara med vatten att dricka. Misär.

Men onsdagen i Visby då: tidig promenad från där vi bor och direkt till presscentret för filmredigering för min del, utdelningar av material för mina kollegors del och deltagande på olika seminarier för andra. Det blev en bra sista hel dag för Djurens Rätt i Almedalen tycker jag, med många intressanta samtal och många kramar med en stor luden fågel som ibland kallas tupp, andra gånger kyckling och andra gånger höna. Vi kallar henne Hönrietta, kort och gott.

Förutom att vi som alltid fanns mitt i vimlet (härligt svettigt varmt förresten!) så ägnade vi också tiden runt lunch med att genomföra intervjuer med diverse intressanta personer i Almedalen. Tanken är att det ska bli en fin lite Almedalenfilm när det är över. En av de personer vi intervjuade var moderaten Sofia Arkelsten, som nyligen lyfte frågan om en märkning i vegoprodukter i riksdagen. Vi pratade också t.ex. med vegooraklet Björn "Vegankrubb" Gadd och coola Kitty Ehn från Oatly. Håll utkik efter filmen!

Djurens Rätts Hanna Oskarsson (till höger) pratar vegomärkning med Sofia Arkelsten (M).

Vårt seminarium idag handlade om kor, mjölk och beteskravet. Vi brukar ju kämpa för att saker ska bli bättre för djuren, i detta fallet handlar det snarare om att se till att saker inte blir sämre. Men det rådde en tämligen klar enhet om att utevistelse och bete för kor är bra både för kon och för lantbrukare, så gott så långt. Elsa Frizell på Djurskyddet Sverige har som vanligt skrivit en sammanfattning av seminariet mycket snabbare än vad jag har hunnit med - läs hennes text här.

Från vänster: Johan Beck-Friis från Sveriges veterinärförbund, RolkAxel Nordström från Ängavallen, Stina Bergström, riksdagsledamot (MP) och Ulf Berg, riksdagsledamot (M).

Som jag skrev igår, det är kul att vi kan skapa forum för möten att uppstå. Under dagens seminarium blev det diskussion mellan t.ex. Axfood, Arla och en moderat och en miljöpartistiskt riksdagsledamot. Det händer nog inte varje dag.

Efter seminariet var det dags för Hönrietta att göra entré i Almedalen igen. Ny succé - förstås! Kramar och vego-gnuggisar stod på programmet ikväll. Till och med två polisen bad om gnuggisar, så håll utkik om du ser en polisen med en vegotatuering på armen. Och utdelningen av vårt vegomaterial gick som mjölkfritt smör i solsken i kvällssolen över Almedalsparken, jätteroligt och en väldigt fin sista kväll här.

För idag var sista hela dagen för Djurens Rätt i årets upplaga av Almedalsveckan. Vi är kvar delar av torsdagen men tar sedan färjan tillbaka och kommer därefter att istället bevaka arrangemanget på distans. Det känns lite tomt att lämna denna intensiva och så spännande plats, men vi är tillbaka nästa år. Och redan nu finns funderingarna kring hur vi kan bli bättre på det vi gör för djuren i Almedalen.

Hej då från Almedalen.

Dagens partiledartal - nej, inget djuromnämnande där heller. Fyra i rad nu.

PS. En helt sann historia: stod och hängde i ett gatuhörn en liten stund i Visby idag. Från ena hållet kommer en tjej och säger till sin kompis "Nej, jag äter inte fisk heller". "Inte ens ibland?" sa kompisen. "Nej" sa tjejen.

Och från andra hållet kommer en kille och säger till sin kompis "Det var så jävla dåligt, det fanns inget vegetariskt alls på det där minglet". Kompisen tyckte att personen borde klagat på arrangörerna istället för på de som serverade. Sedan hörde jag inte mer.

För en stund känns hela världen väldigt mycket full av vego. Det var lite coolt.

(Denna historia hade ju varit rätt lökig om den var hitte-på, men jag lovar att den är alldeles sann.)

God natt!

1 kommentar:

  1. Fel i en bildtext. Det är Sofia Arkelsten till vänster på bilden.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.