14 september 2008

Choppa köttet


"Switching from the average American diet to a vegetarian one could cut emissions by 1.5 tonnes of CO2eq per person."

"Producing animal meat is incredibly inefficient. Only 5 to 25 per cent of the nutrients are converted into meat."

"Our planets health would be better of if we just give meat the chop."


Citaten kommer från det senaste numret av tidskriften New Scientist (13 september 2008) som under rubriken "Dinner's dirty secret" skriver om den miljöpåverkan det vi äter har.

På omslaget konstateras att en skål med mjölk och flingor i miljöpåverkan motsvarar att köra bil i 7 kilometer (och det är mjölken som är den stora miljöboven, tillsammans med rött kött har mjölkprodukter störst miljöpåverkan). Att äta en biff motsvarar hela 30 kilometers bilkörning.

I artikeln tas fyra olika punkter rörande mat och miljöpåverkan upp, en av dem är frågan om köttet. Bland annat poängteras att det är produktionen av mat som är den stora miljöboven, inte transporterna (81 procent av miljöpåverkan sker under produktionsprocessen, endast 11 procent under transporter).

År 2000 var den globala köttkonsumtionen 230 miljoner ton. 2050 beräknas den vara 465 miljoner ton, mer än en dubblering på bara 50 år. Något måsta göras, och artikeln fokuserar på odlat kött som en lösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.