15 juli 2009

Jonas Wahlström, baseboll, glass, duvor och Hultsfredsfestivalen

Denna vecka och tre veckor framöver ska jag försöka ta semester. Vilket skulle kunna innebära färre blogginlägg, men bloggar som uppdateras sällan är det (nästan) tråkigaste som finns. Så istället blir det här ett antal kortare semesterreflektioner med jämna mellanrum. Lite kortare, men lika ofta. Och så återkommer den vanliga ordningen till hösten.

Semesterreflektion 1. Låt mig gissa att jag är den enda som skriver eller läser denna blogg som betalar extra för ESPN America, bara för att kunna ha möjligheten att titta på amerikansk sport när andan faller på? Har jag rätt så har ni antagligen missat att Prince Fielder vann den homerun-tävling (tänk: den som slog längst i brännboll) som gått på den kanalen de senaste dagarna.

Helt ointressant kan tyckas, om det inte vore så att Prince Fielder, till vardags i laget Milwaukee Brewers är vegetarian av etiska skäl. Boken som fick honom att välja vego - Skinny Bitch av Rory Freedman and Kim Barnouin.

Vegetarianer slår längst!

Semesterreflektion 2. Mindre kött är inget för Livsmedelsverket, skrev DN i tisdags (går även att läsa här). Verket håller med om att "det vore en fördel om stora delar av den svenska befolkningen åt mindre kött och charkprodukter", men tycker detta täcks in av de miljörekommendationer man redan ger, istället för att bli ett separat kostråd.

Dels är DN:s rubrik fel, eftersom Livsmedelsverket ser positivt på mindre kött . Och att de skulle leverera detta som et separat kostråd hade nog fått halva Sverige att trilla omkull om förvåning. Vi får glädjas över att de ser fördelarna med en minskad köttkonsumtion.

Semesterreflektion 3. Min sambo trodde att den nya smaken Nougat/Choklad från Lovice skulle smaka som Tofulines mockaglass. Inte ens nära säger jag, mockan slår choklad och nougaten på fingrarna varje dag i veckan. Då har Loveice lyckats mycket bättre med sin lakritssmak – och jag har apropå det fortfarande inte sett Tofulines lakrits- och citronvariant någonstans, vilket är en skandal i sig.

Apropå Tofulines mockaglass så ska jag en vacker dag lansera min teori om att det är någon (oklart vem än så länge) som ser till att de bästa och godaste veganprodukterna försvinner från marknaden – antingen genom att de försvinner spårlöst från varenda affär eller att de får någon djuringrediens i sig. Allt för att göra det svårare för vanligt folk att bli veganer naturligtvis. Jag har tre exempel än så länge (varav mockaglassen är en), men väntar på några fler innan teorin är färdig att lanseras för världen.

Semesterreflektion 4. Som boende i en av Stockholms södra förorter får jag Mitt i Söderort, en lokaltidning som ges ut över Stockholm under olika benämningar. Veckans profil är Skansens Jonas Wahlström. Underlig typ det där, och han beskriver i intervjun hur han smugglade djur i kartonger och skjortfickor till sitt Skansen (för att rädda arterna naturligtvis)…

För ett par veckor sedan blev Djurens Rätt uppmärksammade på att en svensk s.k. herrtidning innehöll bilder på tre kvinnor som poserade nakna med diverse djur på och omkring sig. Gissa vem som levererade de flesta djuren? Skansen såklart. Skansen för vilda djur är som Ghostbusters för spöken – man vet vem man ska ringa… Behöver man ett djur att visa upp i tv, pilla på eller allmänt använda som rekvisita – då finns Skansen där, reda att låna ut vad som behövs. Helknäppt.

Semesterreflektion 5. Täby Galopp är Skandinaviens största galoppbana, och den anklagas nu för att vara så dåligt skött att hästarna riskerar att skadas allvarligt.

Ok, det var ingen reflektion. Men då kan jag ju ändå passa på att nämna den rapport om hästvärlden som Djurens Rätt nyligen släppte. Läs den på www.djurensratt.se/hast

Semesterreflektion 6. Djurens Rätts fantastiska sommarturné deltog nyligen på Hultsfredsfestivalen, och gjorde föga oväntat succé. Reflektera över de här siffrorna:
  • 1 % av festivalbesökarna blev medlemmar i Djurens Rätt.
  • 10 % av festivalbesökarna skrev under 8hours-uppropet mot långa djurtransporter.
  • Om 2 % av dem som tog vårt vegomaterial blir vegetarianer så har vi fram till nästa års festival minskat efterfrågan på djur i livsmedelsindustrin med 9 000 individer
  • Totalt kom turnén under festivalen i kontakt med ungefär 16 000 personer.

Strålande siffror, framräknande av kampanjcoach Benny Andersson.

Semesterreflektion 7. Var häromdagen på Barnadiset, ett paradis i södra Stockholm för ungar som gillar att hoppa, ligga i bollhav och springa runt på mattor. Dock inget paradis för de ungar som inte äter djur. Det fanns pannkakor för de vegetariska barnen, men inget för de vegetariska föräldrarna (om man inte räknar en dubbel barnportion pannkakor som en vuxenmåltid). Och inget alls för den som väljer veganskt. Måste man vara en sån där tråkig person som har med sig matlåda (som för övrigt inte får förtäras i lokalen…smart…) bara för man inte äter djur eller produkter därifrån? Det borde finnas något för alla, överallt. Eller i alla fall en ansträngning mot detta.

Semesterreflektion 8. Kinas största företag som köper in ull från Australien kräver att Australien slutar med mulesing - läs mer om mulesing på denna länk. PETA och Djurens Rätt har protesterat mycket och kraftigt mot detta djurplågeri, och det är kul att uppmärksamheten ger resultat världen över.

Och lite extra kul att dessa krav kommer från Kina. Och det känns väl som att det är upplagt för Australien att ställa motsvarande krav på någon djurprodukt som de importerar från Kina.

Semesterreflektion 9. Vad är problemet med föräldrar som inte säger åt sina barn när de springer runt och jagar duvor? Blir man en bättre människa om man har fått jaga duvor i sin barndom, eller kan det vara så att man lär sig empati om någon berättar för de små att man inte ska ge sig på de som är ännu mindre. Skärpning föräldrar!

Semesterreflektion 10. Den som bor eller semestrar i Växjö kan se den "fantastiska" utställningen Walls of Glass på Växjö stadsbibliotek från den 17 juli till den 4 augusti. Läs om utställningen i Smålandsposten.

Ok, det där sista var inte heller en reflektion. Får se om jag lyckas bättre nästa gång.

4 kommentarer:

  1. bra att du har koll på baseball. mycket trevlig sport.

    apropå Barnadiset så får du gärna ta upp matbespisningen i svenska skolor samt förskolor. jobbar på förskola och det verkar inte direkt vara lätt att få ordentlig vegetarisk kost för barnen.

    SvaraRadera
  2. Så särskilt kort var ju inte "semesterbloggen" och det tackar vi läsare för.
    Mycket läsvärt som vanligt!
    Trevlig semester!

    SvaraRadera
  3. Erik, ang. förskolor skulle jag tro att det varierar väldigt mycket. Jag har många exempel på när det går väldigt bra med den vegetariska eller veganska maten, men har också hört om motsatsen. Skulle kunna vara ett uppslag för våra medlemstidnigar att göra ett reportage om...

    Baseboll är den perfekta sporten att ha på när man jobbar med datorn i knät. Lite lagom intressant, och man missar oftast inget om man vänder bort blicken i en kvart.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.