4 februari 2010

FN-rapporter och veganpropaganda

Den 29 november 2006 släppte FOA, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, sin rapport Livestock's Long Shadow - Environmental Issues and Options. I denna rapport fastslår man bland annat att 18 procent av utsläppen av växthusgaser kommer härstammar från den globala köttproduktionen:
"[...] the livestock sector has assumed an often unrecognized role in global warming. Using a methodology that considered the entire commodity chain, FAO estimated that livestock are responsible for 18 percent of greenhouse gas emissions, a bigger share than that of transport. It accounts for nine percent of anthropogenic carbon dioxide emissions, most of it due to expansion of pastures and arable land for feed crops. It generates even bigger shares of emissions of other gases with greater potential to warm the atmosphere: as much as 37 percent of anthropogenic methane, mostly from enteric fermentation by ruminants, and 65 percent of anthropogenic nitrous oxide, mostly from manure."
Anledningen till att jag drar upp detta denna förmiddag är att jag nu på morgonen sprang på dessa rader från LRF Värmland, som en del i rapporten från årsmötet i Vike:
"Kornas metangaspruttande tyckte man att LRF centralt skulle ifrågasätta hårdare, att 17% av våra växthusgaser kommer från korna är ren veganpropaganda, åk till vilken miljonstad som helst i världen där solen aldrig lyser från en klarblå himmel, det ger perspektiv. Vi är inget problem utan vi är en tillgång för försörjning av mat och förnyelsebar energi."
Jag vill med detta inte hacka på LRF Värmland eller deras medlemmar i Vike på något särskilt sätt, utan tänker bara konstatera att det inte krävs mycket för att något ska bli veganpropaganda. Inte ens en rapport från ett FN-organ ligger säkert till så länge slutsatserna ifrågasätter något vi vill hålla fast vid. Samt naturligtvis att a) även det vi inte ser kan vara lika farligt som det som vi kan se och b) FN-rapporten konsterar också att det är inom köttproduktionen som störst möjligheter till förbättringar finns. Kanske är det detta LRF i Vika ska ta fasta på, då blir man en del av lösningen och inte en del av problemet (som man förvisso redan konstaterat att man inte är, men ändå).

7 kommentarer:

  1. Man kan nog inte begära av en bonde i Värmland att tro på något som inte syns. Koldioxid och metangas är ju osynliga gaser. Och FN består i huvudsak av mesiga fjantar, viktigpettrar, världsfrånvända akademiker, konsulter, vargkramare, homosexuella, utlänningar, veganer och storstadsbor som har NOLL koll i jämförelse med vad någon som odlar och dödar växter och djur har koll. Och för övrigt har det ju aldrig varit så kallt och så mycket snö som nu.

    SvaraRadera
  2. Att beklaga sig inför läsare på den här sidan kanske är att slå in öppna fönster, men på min blogg lade jag tidigare upp ett inlägg som var riktat till släkt och vänner, som till större del består av köttätare. Någon kanske vill läsa inlägget och kommentera på hur jag lägger fram dubbelmoralen i fråga för "vanliga" människor. =)
    Tack på förhand! (Hittade denna blogg först nu)

    SvaraRadera
  3. Kan man döda en växt? Eller vänta, nu minns jag brorsans krukväxter.

    SvaraRadera
  4. Trumlare, klokt inlägg i din blogg. Det oreflekterande handlandet är det värsta.

    SvaraRadera
  5. :/
    Är själv vegetarian men får ofta frågan "Är inte qurn och alla grönsaker som transporteras över halva jordklotet omiljövänligare!!??"

    Vet faktiskt inte vad jag ska svara då haha.

    Har en nystartad småmysig blogg om mitt liv som djurvän!
    Ett klick gör mycket, en kommentar gör mest!
    www.maeli.blogg.se
    click! :)

    SvaraRadera
  6. Matilda, det korta och enkla svaret är att en vegetarisk kost generellt är betydligt miljövänligare än vad icke-vegetarianer äter. Även inräknat transporter (som inte nödvändigtvis är längre och fler med en vegekost).

    SvaraRadera
  7. En vegetarisk/vegansk kost är alltid både mer miljövänlig och verkligen alltid mer djurvänlig än en kött/blandkost, det finns det ingen som kan motbevisa.
    Quorn är mycket mer miljövänligt än vilken köttprodukt du än jämför med, transporter inräknat.
    Det som är lite intressant är att närodlade grönsaker inte alltid är de mest miljövänliga,
    då odling i Sverige med vårt kalla klimat kräver mycket energi vid odling i växthus.
    Frilandsodlade grönsaker från varmare länder är, inkl. transporter mer miljövänligt än närproducerade grönsaker.
    Det bästa man kan göra är att köpa grönsaker och rotfrukter som följer de svenska odlingsförhållanden som råder vid respektive årstid.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.