13 juli 2007

H.K.H. Kronprinsessans 30-årsdag den 14 juli

Imorgon, den 14 juli firas H.K.H. Kronprinsessans 30-årsdag. Djurens Rätt gratulerar i förskott. Födelsedagen ger oss också en ursäkt för att visa denna bild igen:

Bilden är från den 25 november 2003, då företrädare för Djurens Rätt (bl.a. dåvarande förbundsordförande Per-Anders Svärd) träffade Kronprinsessan Victoria på Stockholms slott. Kronprinsessan hade själv tagit initiativ till mötet, eftersom hon ville bli informerad om Djurens Rätts historia, djurrättsrörelsens ideologi samt vilka sakfrågor som Djurens Rätt arbetade med. Mötet varade i över två timmar och det var en mycket intresserad och påläst Kronprinsessa som tog emot.

- Det märktes att frågor om djur ligger Kronprinsessan varmt om hjärtat och att hon inte är ensam i kungafamiljen om att fundera över sitt förhållande till djuren. Kronprinsessan berättade bland annat att prinsessan Madeleine är så gott som vegetarian, berättade Roger Pettersson, ansvarig för politiska frågor i Djurens Rätt då.

Det var för övrigt en annan prinsessa (Eugénie, eller Charlotta Eugenia Augusta Amalia Albertina av huset Bernadotte, dotter till Oscar I och drottning Josefina av Leuchtenberg) som var Djurens Rätts första medlem. Organisationen - som i år firar sitt 125-års jubileum - bildades under namnet Nordiska samfundet till bekämpande af det vetenskapliga djurplågeriet den 7 oktober 1882 på Stockholms slott av dåvarande kommersrådet, sedermera statsrådet, Johan Christopher Lembcke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.