9 juli 2007

Live Earth i punktform

Ett par reflektioner rörande Live Earth (världens största rädda världen-projekt, you know).

- Bilden kommer från det bästa på hela galan. Läs mer om detta längst ner.

- Med risk för att verka insnöad på ett spår men det var extremt mycket snack om att byta glödlampor och tämligen lite om att ställa om kosten. Enligt sajten klimathotet.net skulle ytterligare 8 900 människor kunna leva på jorden med svensk levnadsstandard - utan att vi ökar belastningen på miljön - om alla svenskar bytte två vanliga glödlampor hemma till lågenergilampor. Motsvarande siffra om alla i Sverige minskade sin köttkonsumtion med 75 procent är 3 920 700 människor. Gör att slagord som "Change One Bulb. Change The World." känns lite felriktade, eller hur?

- Vego för miljön saknades dock inte helt på Live Earth. På arrangörernas egen Climate Crisis Solutions finns bland annat uppmaningen "Green Your Diet" med.

- Det ska erkännas att undertecknad gav upp med ett stort antal timmar kvar på galan, men åtminstone två personer pratade vego under kvällen. Patrik Arve menade i SVT:s studio att man ska bli vegetarian för miljön. Och Davey Havok, sångare i amerikanska bandet AFI (och världens sexigaste manliga vegetarian, för övrigt) berättade inför 2 miljarder tittare att vi all bör "go vegan".

- Varför då så mycket glödlampor och så lite vego? Rimligen för att det första är så enkelt, okontroversiellt och opersonligt. Att påtala vad andra bör äta - för miljöns skull, så väl som för en mängd andra orsker, inte minst för djuren vi äter - är uppenbarligen fortfarande för kontroversiellt och personligt för att våga göra. Inte ens miljöorganisationerna gör det trots en övergripande acceptans för att köttkonsumtionens påverkan på miljön ÄR ETT STORT PROBLEM.

En sak valet vego inte är - krångligt. Beställ Djurens Rätt vegopaket och ta ett första steg. "Order one free vegetariskt startpaket. Change The World." Låter bättre, erkänn!

- Inte var det vego på arenorna heller. Organisationen PETA uppmande arrangören i London att plocka bort köttet.

- Till det som var skitbra, bilden ovan - "reklamfilmen" med titeln "Cow" (gjord av svensken Johan Renck!) är lika skitjobbig att titta på (?) som den är skitbra - se hela filmen här! Kor som "producerar" kött och mjölk pruttar, rapar och bajsar i stora mängder - och det är ett gigantiskt problem. Vilket filmen illustrerar... (Jag har redan varit inne på lösningen på problemet, för övrigt).

1 kommentar:

  1. Är Johan Renck vegetarian? Han känns alldeles för "på" för att hålla på med något så mossigt som att inte äta kött (ironi).

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.