3 december 2008

Protester mot att brittiska IKEA säljer dödad Rudolf

IKEA i Storbritannien har hamnat i blåsväder efter att den brittiska organisationen Viva! dragit igång en protest mot att brittiska IKEA säljer renkött. Kampanjen har redan fått stor uppmärksamhet i media (exempel: här och här). Enligt Viva! dödas renarna på ett väldigt plågsamt sätt och många transporteras långa sträckor på väg till slakt (ett aktuellt exempel på transporter av renar finns i Sundsvalls Tidning). Många renar slaktas också i så låg ålder att de, paradoxalt nog kan tyckas, aldrig får se snö.

Djur finns inte till för våra syften, och lika lite som man bör äta någon annan typ av kött bör man äta renkött. Det sätt på vilket Djurens Rätt försöker ändra på hur vi ser på djur gäller naturligtvis även renar.

Några av de konkreta problem som Djurens Rätt ser med hållningen av renar är att renarna drivs med helikoptrar och transportfordon, att många renar dör när det varit brister i vinterutfodringen samt att renar har utsatts för dålig behandling i samband med slakt. Idag får också hanrenar, liksom griskultingar, kastreras av renskötare utan bedövning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.