5 mars 2009

En annan syn på "dunskandalen"

I dagens Svenska Dagbladet skriver Helena Pedersen, fil dr i pedagogik och forskare vid Centrum för genusvetenskap i Uppsala under rubriken "En gås oplockad med djurindustrin". Texten är en av flera på temat Djurkultur, fortsättning ska följa imorgon.

Helena Pedersen lyfter i sin text fram det faktum att vi inte ska förvånas av "dunskandalen" utan att den bara är en logisk följd av dagens djurutnyttjande - och att "dunskandaler" till och med kan vara bra för djurindstrin som genom att åtgärda de enstaka bristerna kan hävda att de är djurvänliga och fortsätta massdödandet utan några märkbara avbrott. Eller med Helenas egna ord:

"Om man ser animalieproduktionen som en form av kapitaltillväxt, innebär det att plötsligt uppmärksammade djurskyddsproblem, som i fallet med dunavslöjandet, knappast kan betraktas som tillfälliga avvikelser i ett i övrigt välvilligt, tillförlitligt och etiskt system för djurhållning. De måste snarare ses som logiska följder av en globaliserad animalieindustri styrd av marknadsekonomiska krav på volym och kostnadseffektiv avkastning. Man kan till och med föra resonemanget ytterligare ett steg vidare och se det som att enstaka avslöjanden om djurplågeri utgör en förutsättning för att upprätthålla det systematiska djurutnyttjandet: när industrin liksom politikerna) kan visa att de åtgärdat ett problem, får den möjlighet att stärka sin legitimitet inför allmänheten / konsumenterna och kan därigenom befästa sin ställning på marknaden."

Ta en kvart av din dag och läs hela texten som du hittar här. Det är den värd. Och det är djuren värda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.