3 mars 2009

FOA borde se mer på SVT

Den 25 februari sände SVT:s Uppdrag granskning ett program som tåg kål på myten om att den "odlade" fisken räddar den "vilda" fisken - ett resonemang som går ut på att om de som äter fiskar stoppar i sig mer "odlad" sådana så riskerar vi inte att utrota de "vilda" fiskarna (vilket i grunden är ett tämligen absurt resonemang överhuvudtaget, då fiskar, som alla djur, är individer och inte ett anonymt kollektiv a la Borg från Star Trek).

Men som Djurens Rätt redan tidigare påpekat, och som Uppdrag granskning kunde visa, så kräver t.ex. ett kilo "odlad" lax att drygt två och ett halvt kilo "vildfisk" dödas för att bli foder. Med andra ord - i takt med att "fiskodlingarna" ökar i storlek och antal så måste fler och fler fiskar också fångas ur haven.

Men FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, måste ha missat Uppdrag granskning. Detta då det för FAO inte räcker att nära hälften av all fisk som människan äter redan idag kommer från det som på engelska kallas fish farming eller aquaculture, utan man vill fördubbla världens "fiskodlingar". De som äter "odlad" fisk ska alltså äta mycket mer "odlad" fisk är tanken. Med argumentet att vi måste rädda de vilda fiskarna. En argumentation som alltså inte går ihop på något sätt.

(Av någon anledning dyker Cartman från South Park upp i huvudet, och hans klassiska citat om att någon måste "take one for the team". Det är uppenbarligen den "odlade" fiskens öde att ta smällen för att rädda den "vilda" fisken.)

I artikeln i tidningen Guardian lyfts ett antal ytterligare problem med fiskodlingar fram:
"Other concerns include "ranching" by taking small fish like Atlantic blue fin tuna from the wild and growing them in "farms"; water polluted with antibiotics and hormones escaping from farms; and contamination of wild fish when farmed populations escape bearing diseases, lice and a poor genetic make-up from generations of not being in the wild."
Djurens Rätt har i flera sammanhang påtalat problematiken med "fiskodlingarna", även ur ett djuretiskt perspektiv. I odlingarna tar man ifrån fiskarna möjligheten att utföra många av sina naturliga beteenden, som att vandra, jaga och leva solitärt (ett perspektiv organisationer som t.ex. Greenpeace saknar när de föreslår att det ska "odlas" fisk som lever på grönsaker istället för fisk som lever på andra fiskar).

Bor du i Gävle kan du den 10 mars kl. 19 höra Lena Lindström föreläsa under rubriken "Den senaste forskningen om fiskarnas hemliga liv" på Gävle Stadsbibliotek. Fiskar dras upp i miljarder ur svenska vatten varje år, med metoder som väckt avsky om det gällt några landlevande djur. Men har vi några goda skäl att göra skillnad på fiskar och andra djur? Föreläsningen är ett samarrangemang mellan Djurens Rätt och Studiefrämjandet.

PS. Fiskar är inte mat.

1 kommentar:

  1. Det låter som en intressant föreläsning. Det är synd att jag bor för långt bort.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.