Vet du vad det är för likhet mellan Kjell Eriksson, Py Bäckman och Patrik Isaksson? Tänk, tänk, tänk!
Jo, alla har varit aktiva i Djurens Rätt! På den tiden Djurens Rätt hade en Animlen-butik i Drottninggatan i centrala Stockholm jobbade Py Bäckman där under ett par år. Och Patrik Isaksson sa för några år sedan i en intervju med SJ:s tidning Kupé att han var aktiv i Djurens Rätt (men han gjorde det uppenbarligen väldigt diskret...).
Kjell Eriksson var aktiv i organisationen under flera år på den tiden då vi hette Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök. Och om detta skriver han lite om i sin bok ”Kjell”. Boken handlar om hans övervikt som liten och hur han förändrades när han blev äldre, och han skriver som kortast om sin upplevelse av Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök / Djurens Rätt (s. 126-129).
Bilden av organisationen är inte direkt smickrande. Och jag tror inte den är särskilt representativ, eller någon sanning över hur det gick till på den tiden. Men oavsett, man kan onekligen konstatera att Djurens Rätt, liksom Kjell Eriksson, har förändrats väldigt mycket under se senaste tjugo åren.
Vill du rädda – och lära dig mer om – djur, utan att behöva lämna Facebook? Då är det nya applikationen Farm Rescue något för dig.
Att Gudrun Schyman och Feministiskt Initiativ grillade upp 100 000 kronor för att påvisa skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner torde inte ha undgått någon. I en intervju på radio svarade hon på kritiken med formuleringen "vi arbetar inte med välgörenhet, vi arbetar med att förändra världen".
Jag tyckte det var en väldigt bra formulering. Välgörenhet är lovvärt naturligtvis, men förändra världen är jag inte säker på att det alltid gör. Och jag tycker det finns en hel del relevanta paralleller att dra till hur djurrättsrörelsen arbetar.
Djurskyddsmyndigheten är saknad av många. Men inte av alla. När det begav sig beskrevs den bland annat som en lekstuga för djurrättsaktivister av Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. En av de "påbud" som förlöjligades av förbudet mot fiske med levande agn. Och i dagarna kunde vi i en artikel i DN läsa hur Jordbruksverket upprepar förbudet mot fiske med levande agn. Men ingen motsvarande förlöjligande kritik hörs nu. Vilket jag tycker säger en hel del.
I Halland och i Motala (och säkert överallt där det finns bortskämda människor) så klagas det på störande fåglar som smutsar ner bilar. Ibland när man blir arg så är det bättre att inte säga något, istället för att ångra vad man sagt. Så jag ska inte säga något om detta.
Fredrik Lindkvist från Totalt Jävla Mörker intervjuas på musictage.se, och jag tyckte detta var fint: "Fredrik minns särskilt en av spelningarna han anordnade tillsammans med Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök, nu Djurens Rätt. Totalt Jävla Mörker var förband åt Skumdum, Shinedust och Purusam. 900 personer kom till spelningen. Det var fullt överallt och det var så som det borde vara…"
Tidskriften New Scientist har kött som tema på sitt senaste nummer och rubriken på huvudstoryn är "Veggieworld: Why eating greens won't save the planet". Oroväckande. Men rubriken är lite missvisande.
Som min kollega Lena Lindström påpekade handlar artikeln om att kött är dåligt för miljön och att alla borde äta mindre kött. De har tre argument för att det inte är energieffektivt att precis alla blir veganer:
1. Att det inte skulle gå att utnyttja mark där bara gräs kan växa till matproduktion.
2. Att grisar och kycklingar kan leva på avfallsprodukter.
3. Att biprodukterna gödsel, ull och läder är bra att ha och måste ersättas med andra.
Det första argumentet är relevant, men man kanske inte måste använda all mark till matproduktion? Om vi inte förökade oss exponentiellt skulle det gå bra ändå. Det andra argumentet är sådär. Biologiskt avfall kan också användas till rötgas (elektricitet) och kompost (gödning) utan att ta omvägen via djuren. Det tredje argumentet är inget argument, det finns alternativ som vi vet.
Allt som allt en bra artikel, för oss och för djuren! Huvudargumentet var ändå att animalier är ett stort problem och vi måste äta mycket mindre av det.
Det borde vara förbjudet att ha "Dagens vegetariska" på menyn bland en massa andra fantasieggande rätter med djur i. Vem går in på en restaurang för att äta utan att ens veta vad man kan få?
Glöm inte att lyssna på matradioprogrammet Meny i P1 den 22 juli, då personen bakom bloggen http://vegologi.blogspot.com/ lagar och pratar veganmat. Härligt!
Det var allt för denna gång. Del 3 kommer om ungefär en vecka. Tills dess finns vi på http://www.djurensratt.se/, http://www.alliansfördjuren.se/, http://www.summerofliberation.se/, http://www.vegokoll.se/, www.facebook.com/djurensratt, www.twitter.com/djurensratt...
The Permavegan är en bra utgångspunkt om man är intresserad av fakta kring hållbart veganiskt (veganic) jordbruk (dvs utan att utnyttja icke-mänskliga djur). Han har en massa bra länkar, och varje post är faktaspäckad och enormt genomarbetad. Dessutom följs varje inlägg av en diskussion som är minst lika intressant som själva posten, då hans inlägg följs av olika forskare samt djur-permakultirister.
SvaraRaderahttp://permavegan.blogspot.com
Han har flera gånger behandlat ämnena som tas upp i NS-artikeln, och jag är övertygad om att han kommer att skriva ett inlägg som direkt svarar dess påståenden.
Dessutom har Permavegan publicerat två detaljerade inlägg angående boken "The Vegetarian Myth", som har diskuterats tidigare i Djurens rätts blog. En mycket bra blog!
För övrigt så innehåller artikeln i New Scientist en del intressanta citat. Bl.a. det här:
"It’s difficult to switch to a no-meat but milk diet, because you cannot produce milk without meat,” says Helmut Haberl, a social ecologist at the Institute of Social Ecology in Vienna, Austria. Dairy cows must calve every year to keep producing milk, and only half their offspring will be female. While many vegetarians see moral reasons not to kill and eat the males – or retired dairy cows – there is surely no practical reason to waste so much meat. Similar arguments apply to chickens kept for eggs."
Det skulle ju lika gärna kunna vara hämtat från en veganpublikation angående en lakto-ovo-vegetarisk kost. :-D
Edanator, tack för tipset - kände inte till den bloggen. Intressant. Om jag inte har helt fel så fanns det tidigare en svensk sida/blogg på samma tema. Som jag tror byggde på en uppsats i ämnet. Men mitt minne är lite svajjigt på den punkten.
SvaraRaderaJag tyckte det fanns en hel del matnyttigt i artikeln, trots "kritiken" (och den missvisande rubriken). Grafiken som hörde till var också intressant.