10 augusti 2010

Pälsfarmningen diskuteras

Foto: Djurrättsalliansen (såklart!)

Det är dagen efter att Djurrättsalliansen visade upp den svenska pälsfarmningen på bästa sändningstid. Och de rödgröna partierna har redan lovat att avveckla pälsfarmningen vid en valseger. Tre representanter från de tre partierna skrev också en debattartikel i SvD med samma budskap. Lars Ohly, partiledare för Vänsterpartiet, skickade under kvällen ett pressmeddelande om att förbjuda pälsfarmningen och kräver idag, tillsammans med Jens Holm, i Aftonbladet att jordbruksminister Eskil Erlandsson måste agera eller avgå.

Från regeringspartierna i Alliansen har det varit tyst än så länge. Moderaternas Sofia Arkelsten bloggar om pälsfarmningen, men jag har inte hittat mycket mer. Mer än att Centerpartiets pressmeddelande från 2006 inte känns särskilt fräscht. Och man kan ju inte låta bli att småle åt denna parodi på Kristdemokraternas djuriska valaffischer.
Uppdaterat: Kristdemokraternas har precis gått ut med pressmeddelandet Nu måste pälsnäringen ta sitt ansvar (vilket för övrigt är väldigt likt Anders Bergstens blogginlägg som jag länkar till nedan).

Utöver detta kan man konstatera att Djurens Rätts förbundsordförande debatterar päls på Newsmill. Och att man ju bara kan dö av beundran över Djurrättsalliansens fantastiska arbete. Har någon tilldelats Guldråttan två år i rad? Tror inte det va?

Andra som bloggar är bland annat Helena Pedersen ("Minkhållningen är ett typiskt exempel på institutionaliserad parasitism"), Trollhare, Anders Bergsten, Jonas Sjöstedt, Jens Holm, Mikael Abramsson (herregud vad mycket män det blev helt plötsligt), Göran Hådén, Anders W Jonsson, Emil Broberg och Djurens Rätt Sjuhärad. Och jag beklagar verkligen att det bara var män som dök upp i vår mediebevakning.
Uppdaterat: missade ett fantastiskt bra blogginlägg av Sofia Lilly Jönsson.

Finns säkert anledning att återkomma under morgondagen.

8 kommentarer:

 1. Borde inte skicka över lite av alla era pengar till Djurrättsalliansen så att fler saker händer? Är det inte dumt att ni bara sitter på era...

  SvaraRadera
 2. Emma, vi skickar faktiskt över pengar till Djurrättsalliansen. Såväl riksorganisationen som lokalavdelningar inom Djurens Rätt har vid olika tillfällen bidragit ekonomiskt.

  Angående pengar så skulle jag inte säga att vi sitter på de vi har. Bara för att ta ett exempel så skickar vi t.ex. ut mängder med gratis vegostartpaket till personer som är intresserade av att välja vego. Det är en sak som inte märks så mycket, som kostar en hel del pengar men som vi hopppas gör skillnad på längre sikt.

  All heder åt Djurrättsalliansen, men jag tror det behövs ett långsiktigt och mångfacetterat arbete för att nå djurens frigörelse. Och i det arbetet tror jag att såväl Djurens Rätt och Djurrättsalliansen behövs.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med, jag tror att båda behövs och kompletterar varandra. Heja Djurens rätt och Djurrättsalliansen!

  SvaraRadera
 4. Så underbart att frågan hamnar i fokus (åtminstone tills nåt annat pockar på uppmärksamhet), och så oerhört fånigt av alliansen att förvånat försvara och SEN sticka upp fingret i luften och kappvända. Man kan inte annat än skratta åt självmålet.

  /Oerhört hemlig kvinnlig bloggare tydligen ... ;)

  SvaraRadera
 5. Heja Djurens Rätt! De vegetariska startpaketen är helt lysande! (därför skickar jag över 200 kr i månaden också)

  SvaraRadera
 6. Bra skrivet!

  Det är äckligt, det som djurindustrin skapar. Groteskt. Ännu äckligare är det att inte hela Sverige, hela världen reagerar.

  Den 4 september kommer det att hållas en stor demonstration i Sölvesborg där hälften av landets alla minkfarmer finns. Du vet säkert redan om det här, men utifall att! Och ni andra som inte visste, nu vet ni så kom! Tillsammans kan vi bespara minkarna det lidande pälsindustrin tvingar de att genomgå.

  Mer info på Djurrättsalliansens hemsida.

  SvaraRadera
 7. Roza, vi får hoppas att Sverige och världen vaknar.

  Bra att du gjorde reklam för demonstrationen den 4 september. Djurens Rätt är med och bekostar - och fyller - bussarna, och Djurens Rätts ordförande Camilla Björkbom kommer att hålla tal under själva demonstrationen. Vi får hoppas på mycket folk, och att politikerna lyssnar.

  SvaraRadera
 8. Man blir faktiskt rosenrasande att det ej går att få ett förbud mot minkarna, pälsfarmningen borde läggas ner omgående oavsett regering.
  Kräv att Eskil Erlandsson måste avgå.

  medlem i djurens rätt

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.